Berlinala 2023: „Sur l’Adamant” a câștigat Ursul de Aur

A 7-a

Sâmbătă seara au fost anunțați câștigătorii la cea de-a 73-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Ursul de Aur, acordat pentru cel mai bun film, a fost câștigat de producţia „On the Adamant” („Sur l’Adamant”), în regia lui Nicolas Philibert.

Al doilea trofeu ca importanţă al Berlinalei, Marele Premiu al Juriului, a fost înmânat regizorului şi scenaristului german Christian Petzold pentru producţia „Afire” („Roter Himmel”).

Premiul Ursul de Argint a fost acordat peliculei portughezo-franceze „Bad Living” („Mal Viver”), de Joao Canijo, care semnează regia şi scenariul producţiei.

Trofeul Ursul de Argint pentru regie i-a revenit lui Philippe Garrel pentru „The Plough” („Le grand chariot”).

Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat Sofíei Otero, care joacă rolul Lucia, o fetiţă de 6 ani, aflată în căutarea identităţii în filmul „20,000 Species of Bees”, de Estibaliz Urresola Solaguren. Într-un mesaj emoţionant, ea mulţumit cu lacrimi în ochi părinţilor, dar şi echipei tehnice care a contribuit la această producţie.

Distincţia Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar a fost acordat lui Thea Ehrlich („Till the End of the Night”, de Christoph Hochhäusler).

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, distincţie prezentată de regizorul Radu Jude, a fost acordat scenaristei şi regizoarei Angela Schanelec pentru pelicula „Music”.

Premiul Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite a fost înmânat lui Hélene Louvart pentru pelicula „Disco Boy”, în regia lui Giacomo Abbruzzese.

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat peliculei „Les chenilles”, de Michelle Keserwany şi Noel Keserwany. Ursul de Argint a fost decernat producţiei „Dipped in Black”, de Matthew Thorne şi Derik Lynch.

La secţiunea Encounters, premiul pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei „Here”, de Bas Devos. Premiul special al juriului a fost decernat filmului „Samsara”, de Lois Patino. Distincţia pentru cel mai bun regizor a fost decernată Tatianei Huezo, pentru „The Echo”.

Premiul pentru cel mai bun film de debut la Berlinala din 2023 a fost acordat peliculei „The Klezmer Project”, de Leandro Koch şi Paloma Schahmann.

Producţia „The Echo”, de Tatiana Huezo, a fost desemnată câştigătoarea premiului pentru cel mai bun film documentar.

Festivalul de film de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de profil la nivel european şi internaţional, şi-a deschis porţile la 16 februarie, aproape 300 de filme fiind propuse publicului larg în cadrul celei de-a 73-a ediţii care se încheie la 26 februarie.

În competiţia principală a festivalului pentru Ursul de Aur şi Ursul de Argint au fost înscrise 19 filme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *