Evenimentul se va desfășura în incinta bisericii lutherane Pietati (B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 1.) în data de 21 martie anul curent cu participarea a mai mult de 60 de artiști invitați. Seria de concerte de tip maraton care va dura 12 ore marchează ziua de naștere a compozitorului Johann Sebastian Bach.

Evenimentul constă în organizarea unui șir de concerte cu un repertoriu cât se poate de larg din creația compozitorului, acoperind o mare parte din genurile muzicale îmbrățișate de autor. Concertele vor începe în dimineața zilei de 21 martie și vor continua până seara, derulându- se în colaborare cu instituțiile de învățământ muzical preuniversitar și universitar din Cluj- Napoca (Colegiul de Muzică „S. Toduță”, Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”, Universitatea Babeș–Bolyai: Facultatea de Teologie Reformată și Muzică), precum și cu diferiți artiști invitați din țară și din străinătate. Se vor încheia parteneriate cu diferite unități școlare din oraș în vederea realizării unor concerte educativ-artistice destinate elevilor din ciclul primar.

(Lista artiștilor colaboratori este inclusă într-o anexă separată.)

Scopul principal al evenimentului este de a pune în valoare moștenirea muzicală și spirituală a maestrului baroc lutheran și de a prezenta publicului orga de concert, veche de 110 ani, a bisericii Pietati.

Intrarea la eveniment este liberă, dar organizatorii strâng donații pentru restaurarea orgii baroce din Chirpăr, instrument realizat de Johannes Hahn (1783). În măsura în care se vor strânge suficiente fonduri, orga își va găsi o nouă casă în biserica Pietati.

Maratonul Bach este inițiat și coordonat de Zoltán Horváth, pianist și organist al bisericii Pietati. Evenimentul este organizat de Parohia Evanghelică-Lutherană din Cluj, Biserica Evanghelică-Lutherană din România și Asociația „Járosi Andor”. Sponsorul principal al maratonului din acest an este OTP Bank România.

„Interesul și sprijinul entuziast pentru evenimentul nostru de anul trecut ne-au determinat să mergem mai departe și să organizăm un program structurat similar în 2023, pentru a oferi publicului și interpreților această întâlnire fericită cu muzica lui Johann Sebastian Bach. Implicarea generațiilor tinere și educarea lor estetică, ca o contrapondere la viziunea distorsionată a lumii contemporane, va rămâne o idee centrală a maratonului. În acest an interpreții, care se perindă în general la intervale de câte treizeci de minute, promit pe 21 martie o zi efervescentă cu muzica lui Bach. Așadar, așteptăm cu încredere cea de-a doua ediție din acest an, deoarece am pregătit un program maraton variat și interesant, cu invitați de renume și lucrări foarte frumoase. În efortul nostru de a întemeia o tradiție, ne dorim să beneficiem de darul continuității, și astfel clujenii să beneficieze de oferta noastră.”

ARTIȘTI INVITAȚI ȘI INSTITUȚII COLABORATOARE:

Vor avea loc două concerte educative (cu texte în limba română și maghiară) după dramaturgia doamnei Ștefana Țițeica. Conducere muzicală: Dalma Toadere Kovács.

Participă următorii artiști:

• Amalia Erdős, Steffen Schlandt, Gustav Jannert, Zoltán Horváth – orgă, Erich Türk, Dolores Chelariu, Noémi Miklós – clavecin, Mihai Diaconescu, Edit Horváth, Benjámin Diószegi – pian, Iosif Sătmărean – trompetă, Boróka Pöllnitz – flaut, Artur Kaganovskiy, László Csendes, Melinda Béres, Zalán Szőke – vioară, Octavian Lup – violoncel, Melinda Duffner – mezzosopran, Zoltán Majó, Mária Szabó – blockflöte, Adrian Cioban – oboi

SALVAȚI ORGA BAROCĂ DIN CHIRPĂR – APEL DE STRÂNGERE DE FONDURI

Parohia lutherană strânge donații pentru a salva orga barocă a bisericii lutherane din Chirpăr. Orga este una dintre ultimele instrumente existente, construite de maestrul constructor de orgi Johannes Hahn (1712–1783). Atât din motive de conservare a patrimoniului, cât și din motive profesionale de construcție de orgi, acest lucru justifică salvarea ei. Parohia din Cluj dorește ca orga să fie restaurată și mutată în biserica Pietati până în 2024. Orga a fost demontată și depozitată în siguranță, dar costul total al restaurării depășește posibilitățile financiare ale parohiei, astfel că solicităm sprijinul comunității dispuse să susțină acest scop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *