Muzeul Memorial „Octavian Goga”, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, instituţii de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean, organizează, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la inaugurarea muzeului omagial de la Ciucea, o serie de acţiuni culturale, conform următorului program:
Joi, 7 septembrie 2017, începând cu ora 15.00, la Galeria Arte din Cluj-Napoca, situată pe strada Vasile Alecsandri nr.1, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie documentară „Muzeul Memorial Octavian Goga – 50 de ani de existenţă“. Manifestările culturale dedicate semicentenarului vor continua în zilele de 14 şi 15 septembrie a.c., acestea urmând a se desfăşura la sediul Muzeului Memorial „Octavian Goga” din localitatea Ciucea, str. Principală nr. 4.
Astfel, joi, 14 septembrie 2017, de la ora 12.00, va avea loc deschiderea oficială, urmată, începând cu ora 13.00, de un moment dedicat evocării celor care şi-au închinat activitatea existenţei şi dezvoltării muzeului. De asemenea, de la ora 14.30, în sala de expoziţii temporare din Castel, persoanele interesate vor putea participa la vernisajul expoziţiei „Valori ale Colecţiei Goga”, unde vor fi expuse picturi care fac parte din patrimoniul cultural naţional, eveniment succedat, de la ora 15.00, de vernisajul expoziţiei Retrospectiva taberelor de artă ale Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” la Ciucea.
Vernisajul va fi urmat de ediţia aniversară dedicată Cenaclului literar-artistic „Steaua fără nume” al Şcolii de Arte, coordonat de poetul şi jurnalistul Sorin Grecu.
Vineri, 15 septembrie a.c., tot la sediul Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, începând cu ora 17.00, se va derula un spectacol aniversar de muzică populară şi uşoară susţinut de formaţiile şi artiştii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj- Napoca.
Intrarea este liberă!
Concursul Național de Poezie „Octavian Goga”
Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Cluj și Uniunea Scriitorilor – Filiala Cluj, organizează Concursul Național de Poezie „Octavian Goga”, scopul acestuia fiind cel de omagiere a operei și personalității unuia dintre cei mai valoroși poeți români, Octavian Goga.
Concursul este deschis tuturor creatorilor de literatură din țară, putând participa orice autori, indiferent dacă sunt sau nu membri ai unor asociații profesionale, dacă au volume publicate sau nu.
Textele, dactilografiate în două exemplare, se vor expedia până în data de 11 octombrie 2017, pe adresa: Direcția Județeană pentru Cultură Cluj, Piața Unirii nr. 1, C.P. 400433, Cluj – Napoca, tel/fax: 0264-597616. Textele trimise nu se înapoiază.
Fiecare concurent va mai expedia alăturat și un scurt C.V. conținând numele, prenumele, vârsta, adresa, numărul de telefon și un rezumat al activității literare. Se vor expedia maxim 10 poezii iar fiecare plic va purta mențiunea: Pentru concursul «Octavian Goga». Premianții ultimelor două ediții sunt rugați să nu trimită texte.
Muzeul Memorial „Octavian Goga” va acorda premii constând în publicații proprii ale muzeului și obiecte promoționale. Festivitatea de premiere va avea loc la sediul edificiului muzeal în data de 22 octombrie 2017, în cadrul celei de a XXXIII –a ediții a Festivalului Național „Zilele Octavian Goga”.
Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0264-597616.
Muzeu câștigat în instanță, scandalul continuă!
Urmaşi ai Veturiei Goga, soția lui Octavian Goga, continuă demersurile juridice pentru a intra în posesia Complexului Muzeal „Octavian Goga” de la Ciucea după ce în octombrie 2015 au obţinut anularea definitivă a actului de donaţie făcut de soţia marelui poet prin care a transferat dreptul de proprietate asupra bunurilor de la Ciucea în favoarea statului român, a scris cotidianul generalist Făclia de Cluj în ediția sa electronică.
Conform cotidianului citat, Florin Mureşan şi Marius Pompiliu Mureşan au înaintat apel la hotărârea Tribunalului Cluj, pronunţată în decembrie 2015, prin care s-a respins solicitarea făcută în baza Legii 10/2001 în vederea restituirii integrale a bunurilor Veturiei Goga, pe care aceasta le-a moşternit de la Octavian Goga.
Urmaşi ai Veturiei Goga au deschis în luna mai a anului trecut la Tribunalul Cluj un proces în baza Legii 10/2001, cerând restituirea integrală a bunurilor Veturiei Goga, pe care aceasta le-a moşternit de la Octavian Goga.
Acest demers a fost făcut pentru ca urmaşii Veturiei Goga să poată prelua efectiv proprietatea asupra Complexului Muzeal de la Ciucea după ce în octombrie 2015 au obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anularea actului de donaţie făcut de soţia marelui poet prin care a transferat dreptul de proprietate asupra bunurilor de la Ciucea în favoarea statului român.
Lupta în instanță continuă, luna aceasta este prevăzut un nou termen.