Adrian Hădean despre restaurantele româneşti: „Mă întâlnesc cu multă mâncare proastă”

Cooltura Esenţial

Chef Adrian Hădean a fost prezent, marţi, la Cluj pentru a lansa oficial Şcoala de Bucătari iniţiată prin Asociaţia Adi Hădean, în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor Cluj. Proiectul li se adresează tinerilor pasionaţi de bucătărie, care doresc urmeze o carieră în domeniu şi care nu dispun de mijloacele necesare pentru a urma cursurile unei facultăţi de specialitate sau a unei şcoli de profil.
Zece tineri au fost selectaţi pentru stagiul de pregătire care va dura un an de zile, principalul criteriu de selecţie fiind lipsa capacităţii tinerilor de a plăti pentru o şcoală de bucătari pentru care în mod normal sunt nevoiţi scoată din buzunar până la 2.000-3.000 de euro.

hadean (2)
Chef Adrian Hădean a inaugurat Şcoala de Bucătari de la Cluj pentru pasionaţi fără posibilităţi materiale-(c) clujulcultural.ro

Fără îndoială e nevoie ca în România avem mai mulţi bucătari inteligenţi pentru avem, practic, toate celelalte ingrediente pentru ca gastronomia românească explodeze. Avem încă şi cred vom avea mult timp de acum înainte ingrediente de foarte bună calitate în ţară, avem oameni talentaţi, dar toate astea nu sunt la capacitatea maximă”, spune Hădean.

Acesta este de părere fără şcoală nu se obţine nimic bun de la viaţa asta. Drept urmare, la Şcoala de Bucătari tinerii vor trece şi printr-o parte teoretică, şi una practică, în câteva dintre cele mai bune bucătării din Cluj-Napoca.
Tinerii s-au arătat foarte încântaţi de ocazia de a se specializa în domeniul gastronomiei alături de Adrian Hădean. Este şi cazul lui Paul Ignat, care la cei 22 de ani este îndrăgostit de bucătărie şi a aplicat pentru Şcoala de Bucătari în ultima zi de înscrieri.

„Eu am lucrat în domeniu timp de patru luni de zile şi nu am avut posibilitatea financiară fac un curs de bucătar pentru salariile sunt foarte mici deoarece oamenii sunt necalificaţi. Am aplicat şi din fericire am fost acceptat. Mi-am dat seama sunt pasionat de gastronomie acum şapte ani, când am început gătesc de capul meu acasă. Mi-am dat seama relaxează şi îmi place. Am zis dacă tot e o chestie care îmi place, de ce nu o fac şi ca un job. Sper ajung cât mai departe”, spune Paul.

hadean (1)
Adi Hădean, elevii aleşi şi cadre didactice ale USAMV- (c) clujulcultural.ro

Unul dintre scopurile proiectului este acela de a genera o resursă umană cu cunoştinţe solide în domeniu, cu atât mai mult cu cât Hădean este nemulţumit de calitatea mâncării din restaurantele româneşti.

„Trebuie putem mânca bine şi în oraş. Mi-ar plăcea mai pot întâlni mâncare cum făcea bunica, dar realitatea este bunica a murit. Cel puţin a mea. În rest întâlnesc cu foarte multă mâncare în oraş şi întâlnesc cu multă mâncare proastă. Dar lucrul acesta e pe cale se schimbe şi cred se schimbă şi datorită nouă, a spus Chef Hădean.

Proiectul îşi propune ca minim doi dintre cei zece cursanţi reuşească se angajeze după încheierea cursurilor.
Asociaţia Adi Hădean a fost înfiinţată în ianuarie 2015 cu scopul principal de a promova proiecte care aduc în prim plan bucătăria românească, precum şi diverse acţiuni din domeniul culinar şi social.

2 thoughts on “Adrian Hădean despre restaurantele româneşti: „Mă întâlnesc cu multă mâncare proastă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *