Chef Adrian Hădean a fost prezent, marţi,la Cluj pentru a lansa oficial Şcoala de BucătariiniţiatăprinAsociaţia Adi Hădean,în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţaşi Tehnologia Alimentelor Cluj. Proiectul liseadreseazătinerilorpasionaţi de bucătărie, care doresc să urmeze o carierăîn domeniu şicare nu dispun de mijloacele necesare pentru a urma cursurile unei facultăţi de specialitate sau a unei şcoli de profil.
Zece tineri au fost selectaţi pentru stagiul de pregătirecarevadura un an de zile, principalul criteriu de selecţiefiindlipsacapacităţiitinerilor de a plăti pentru o şcoală de bucătaripentru careîn mod normal suntnevoiţisăscoatădin buzunar până la 2.000-3.000 de euro.
Chef Adrian Hădean a inaugurat Şcoala de Bucătari de la Cluj pentru pasionaţi fără posibilităţi materiale-(c) clujulcultural.ro
„Fărăîndoială e nevoie caînRomâniasă avem maimulţibucătariinteligenţi pentru că avem, practic, toate celelalte ingrediente pentru ca gastronomia româneascăsă explodeze. Avem încăşi cred că vom avea multtimp de acum înainteingrediente de foarte bună calitate înţară, avem oameni talentaţi, dar toate astea nu suntla capacitatea maximă”, spune Hădean.
Acesta este de părerecă „fărăşcoală nu seobţine nimic bun de laviaţaasta„. Drept urmare, laŞcoala de Bucătaritinerii vor trece şi printr-o parteteoretică, şiuna practică, încâtevadintre cele mai bune bucătăriidin Cluj-Napoca. Tinerii s-au arătat foarte încântaţi de ocazia de a sespecializaîn domeniul gastronomiei alături de Adrian Hădean. Este şi cazul lui Paul Ignat,carela cei 22 de ani este îndrăgostit de bucătărieşi a aplicat pentru Şcoala de Bucătariînultima zi de înscrieri.
„Eu am lucrat în domeniu timp de patru luni de zile şi nu am avut posibilitateafinanciarăsă fac un curs de bucătar pentru că salariile sunt foarte mici deoarece oamenii sunt necalificaţi. Am aplicat şidin fericire am fost acceptat. Mi-am datseamacăsunt pasionat de gastronomie acum şapte ani, când am începutsăgătesc de capul meu acasă. Mi-am dat seamacămărelaxeazăşicăîmiplace. Am zis cădacătot e o chestie careîmiplace, de ce să nu o fac şica un job. Sper să ajung câtmai departe”, spune Paul.
Adi Hădean, elevii aleşi şi cadre didactice ale USAMV- (c) clujulcultural.ro
Unul dintre scopurile proiectului este acela de a genera o resursăumană cu cunoştinţe solide în domeniu, cuatâtmaimult cu câtHădean este nemulţumit de calitateamâncăriidin restaurantele româneşti.
„Trebuie să putem mânca bine şiînoraş. Mi-ar plăceasămai pot întâlnimâncare cum făceabunica, dar realitatea este căbunica a murit. Cel puţin a mea. În rest măîntâlnesc cu foarte multămâncareînoraşşimăîntâlnesc cu multămâncareproastă. Dar lucrul acesta e pe calesăse schimbe şi cred căseschimbăşidatoritănouă„, a spus Chef Hădean.
Proiectul îşi propune caminim doi dintre cei zece cursanţisăreuşeascăsăse angajeze dupăîncheierea cursurilor. Asociaţia Adi Hădean a fost înfiinţatăîn ianuarie 2015 cu scopul principal de a promova proiecte care aduc în prim planbucătăriaromânească, precum şi diverse acţiunidin domeniul culinar şi social.
2 thoughts on “Adrian Hădean despre restaurantele româneşti: „Mă întâlnesc cu multă mâncare proastă””