Actorul Marcel Iureş afirmă că această meserie nu există, ci e mai degrabă o obsesie, ”o călătorie în care norocul este esenţial”, necesită enorm de multă muncă şi nu are sens fără public.
„Despre fericire nu poţi să vorbeşti prea mult. Despre importanţa care ni se dă nouă, actorilor, nu are rost să vorbesc. E evident că ni se acordă o importanţă enormă. Asta înseamnă că merităm asta şi ne şi aruncă în continuare în valul vieţii să ne facem treaba, să ne facem meseria, pentru că altfel noi nu suntem. Nu avem sens dacă nu avem un public care să ne zică dacă ne place sau nu”, a spus Marcel Iureş în discursul rostit cu ocazia deschiderii celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Serilor Filmului Românesc.
Iureş afirmă că actoria nu este o meserie, ci mai degrabă „o obsesie”, care cere „enorm de multă muncă”.
„Meseria asta nu există, nu e o meserie. E o nebunie, o obsesie, o încăpăţânare, e o călătorie în care norocul este esenţial. Întâlnirile cu colegii, cu alţi actori, iarăşi sunt capitale, sunt extrem de importante. Multă şansă, multă muncă, enorm de multă muncă, visat, trăit cu personajele şi cu ceilalţi zi şi noapte. Nu mai ştiu. Toate astea sunt importante”, a adăugat Marcel Iureş în faţa publicului venit să îl vadă pe scena special amplasată în Piaţa Unirii.
Marele actor a adăugat că actoria i-a oferit şansa de a călători mult şi de a fi „într-un fel” un ambasador cultural al limbii şi ţării în care s-a născut.
„Eu am avut, să zicem, şansa să călătoresc mult şi să reprezint cultura care m-a născut, limba în care am crescut şi în care exist, într-un fel făcând pe ambasadorul. După câţiva ani l-am întâlnit pe (Liviu- n.r.) Ciulei, care mi-a zis: ‘Să ştii că inclusiv praful din cusăturile pantofilor merge cu tine. Să nu crezi că eşti altcineva. Nu-l ascunde. El provine de aici şi o să-l duci cu tine oriunde”. E unul din lucrurile pe care Ciulei mi le-a confirmat. Aşa simţeam şi eu”, a mai spus Marcel Iureş, înainte de a primi Trofeul Festivalului Serile Filmului Românesc.
Trofeul a fost înmânat de organizatorul SFR Andrei Giurgia, criticul de film Irina Margareta Nistor şi teatrologul Marina Constantinescu.
