Cazul Muzeului de Artă din Cluj adică Palatului Bánffy din centrul municipiului Cluj-Napoca revine in actualitate. Așa cum se știe o treime din muzeu aparține Consiliului Județean iar 2 treimi au fost câștigate după un proces foarte controversat de moștenitorii ultimul deținător al castelului.
Astfel, marți, 18 martie, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat că instituția pe care o conduce poartă negocieri cu cele două rânduri de proprietari care dețin două treimi din Palatul Banffy. Tișe a anunțat că, în ceea ce privește jumătate din cele două treimi, discuțiile sunt avansate, iar instituția vrea să exercite dreptul de preemțiune pentru achiziționarea acestei părți sediul Muzeului de Artă. O parte din proprietari au decisă sa vândă clădirea de patrimoniu. În paralel se poartă discuții și cu proprietarii ceilalte jumătăți din cele două treimi.
Președintele Consiliului Județean a indicat un cost de aproximativ 500 de euro pe metru pătrat, însă se așteaptă doua expertize iar pe baza lor se va negocia.
„Trebuie să ne înțelegem cu proprietarul. Da, prin cumpărare. Noi am făcut un cost estimativ undeva în jur de 500 de euro/mp, dar evaluarea va spune. Oamenii cer foarte mult, cer milioane, foarte mulți bani. Noi nu vom putea oferi decât dacă repetăm una, două expertize și ce spun expertizele. Noi nu putem să dăm mai mult, dar vom încerca să ne înțelegem cu ei.
Noi vrem să cumpărăm partea respectivă, pentru că ei, sigur, ne vor putea prezenta valori false. Vor spune că e o valoare și, de fapt, vor vinde la o altă valoare, dar nu cred că se riscă, mai cu seamă că știu deja că ne dorim să cumpărăm. Cred că Clujul are nevoie să aibă în integralitate acest muzeu și să-l putem moderniza, să-l aducem la ceea ce ne dorim. Lucrurile vor intra într-o normalitate acolo. Cei care au această cotă sunt dornici să vândă către noi, am discutat deja cu ei. Urmează, în paralel, negocieri și cu ceilalți care au cealaltă jumătate.”, a transmis Alin Tișe.
Siteul Pressone, care a investigat cazul a rezumat:
- Palatul Bánffy găzduiește din 1956 Muzeul de Artă, dar în ultimii 25 de ani a fost miza unui lanț de procese, finalizate cu o spectaculoasă retrocedare în natură.
- Noii proprietari sunt oameni simpli dintr-un sat din județul Sibiu, care au convins instanța că Dénes Bánffy ar fi pierdut la cărți palatul în favoarea unui strămoș de-al lor.
- Actualul director al Muzeului de Artă, Lucian Năstasă-Kovacs, spune că juriștii Consiliului Județean nu au folosit toate probele disponibile pentru a proteja patrimoniul.
- Consiliul Județean s-a spălat pe mâini de acest eșec administrativ și a lăsat Muzeul de Artă să dispună singur de patrimoniul clădirii istorice, ridicate în perioada 1774-1785.
- În 2019, un colecționar de mobilă veche a găsit un pașaport cu numele Nicolae Roșca la Brașov, alături de documente despre tezaurul românesc de la Moscova. În acest caz, pretinsul negustor de cojoace din Mărginimea Sibiului este departe de a fi ceea ce au susținut rudele sale în fața judecătorilor
Întreaga investigație PRESSONE pe tema retrocedării o puteți citi AICI
Un alt articol interesant pe subiect AICI