A murit renumitul filolog Onufrie Vințeler

Carte

Renumitul filolog Onufrie Vințeler, 92 de ani, a încetat din viață. Cei care doresc îşi pot lua rămas bun şi aduce un ultim omagiu vineri, 16 septembrie 2022,  la Casa Universitarilor, începând cu ora 10. Tot acolo se va oficia şi slujba religioasă. Rămăşiţele pământeşti vor fi depuse  la Cimitirul Someşeni, la ora 13.00.

Prof. univ. dr. ONUFRIE VINȚELER, filolog, lingvist, a fost o personalitate binecunoscută în peisajul cultural clujean, iar renumele său a ajuns, de mai bine de o jumătate de veac, peste hotarele țării, fiind unul dintre cei mai importanți lingviști și slaviști. Cetățean de Onoare al comunei Noșlac, județul Alba, și al Municipiului Cluj-Napoca, este Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. În 2016, Academia Română – Filiala Cluj i-a conferit Diploma de Excelență „Senior al Cetății Cluj-Napoca”; apoi, a fost distins din partea Înaltpreasfințitului Mitropolit Bartolomeu cu „Crucea Transilvană”, iar Liga Scriitorilor Români i-a conferit cea mai înaltă distincție, Medalia „Virtutea Literară”.

În 12 iunie 2019 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Alături de sutele de articole de specialitate apărute în reviste de prestigiu din țară și din Europa, dar și în presă, a publicat peste 60 de volume de studii în domeniul filologiei, istoriei, beletristicii etc. În același timp, este un valoros ziarist concentrat pe fenomene sociale și culturale. În cariera universitară, a fost îndrumător de doctorat, un adevărat Magistru pentru generații de tineri cercetători. Și-a asumat același rol și în privința tinerilor sau mai puțin tinerilor scriitori, ale căror debuturi le-a vegheat sau semnalat în presă, astfel că, de la Revoluție încoace, a semnat câteva zeci de cronici de carte, girând cel puțin tot atâtea cărți cu numele său prin redactarea prefeței.

Dumnezeu să-l odihnească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *