A murit fondatorul trupei rock Sfinx, bassistul Corneliu ”Bibi” Ionescu

Categorii: Actualitate, Cooltura
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Chitaristul bass Corneliu „Bibi” Ionescu a murit sâmbătă, 22 ianuarie la 74 de ani. A fost membru fondator al trupei Sfinx. Cel care a dat vestea a siteul jurnalistului de muzică și celebrul om de radio, Andrei Partoș, pe siteul său,  andreipartos.ro.

Artistul Corneliu Ionescu s-a născut în 1945. El a cântat fără întrerupere din 1962 până în 1994, când, după mai multe schimbări de componenţă şi de stil, trupa s-a desfiinţat, mai scrie sursa citată.

„Povestea formaţiei SFINX începe cu trei liceeni: Corneliu ”Bibi” Ionescu, Octav Zemlicka şi Cristian Valica, care se întâlneau într-o cofetărie din apropierea Pieţei Romane, pentru a discuta despre muzica ascultată pe la posturile de radio străine şi au ajuns la concluzia că ar putea şi ei să cânte într-o trupă. Până prin anul 1967 nu se întâmplă nimic spectaculos. Joia, sâmbăta şi duminica cântau în casele de cultură sau la seratele studenţeşti, iar în sezonul estival erau angajaţi pe litoral cântând mai întâi la Mamaia, iar apoi la Eforie Nord.

De aici începe SFINX…”, scrie pe Facebook unul din cei mai mari fani si cunosctători de muzică român, bucureșteanul Manea Mihai-Croco.

După desființarea trupei, Ionescu acesta a intrat în domeniul afacerilor din showbiz. El devenise managerul unei firme care se ocupă cu sisteme de  sunet, video și lumină pentru concerte: Sfinx Pro.

Cine a fost Sfinx

Sfinx a fost o formație de muzică rock din România. În cei 32 de ani de activitate, în alcătuirea formației s-au perindat cel puțin 27 de membri. Stilul muzical abordat de formație nu a fost unul omogen, formația schimbându-și stilul în pas cu vremurile și cu muzicienii existenți la un moment dat.

Sfinx a luat naștere la București, în 1962, printre primii membri fiind Octav Zemlička, Corneliu „Bibi” Ionescu și Cristian Valica. Formația cânta la case de cultură, la serate studențești, iar vara pe litoral. Unul din membri fondatori, Octav Zemlička, a plecat după câțiva ani la orchestra Electrecord. 

De-a lungul timpului, vor trece pe la formație o serie de muzicieni, unii dintre ei, de exemplu Dan Andrei Aldea și Sorin Chifiriuc, fiind considerați lideri neoficiali ai formației.

Formația s-a destrămat în 1994, fiind divizată în două proiecte: Sfinx Pro (condus de Corneliu „Bibi” Ionescu) și Sfinx Experience (al lui Mișu Cernea). Sfinx Pro a eșuat în plan muzical, motiv pentru care Ionescu a folosit titulatura pentru compania de echipamente de scenă pe care o dezvoltă începând din aceeași perioadă; în câțiva ani, numele de Sfinx Pro va fi schimbat în Stage Expert. 

Sfinx Experience, în schimb, va desemna atât o nouă formație (plecând de la trioul Mișu Cernea–Crina Mardare–Zoia Alecu), cât și o companie de echipamente de scenă, solicitată îndeosebi pentru concerte susținute peste hotare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.