A început Photo România Festival!

Actualitate Foto Vizual

Cea de-a patra ediție a Photo Romania Festival își deschide porțile mâine, 16 mai, cu o serie de evenimente pregătite pentru toți iubitorii de fotografie. Festivalul se desfășoară în perioada 16-25 mai în 35 de locuri din oraș și include expoziții, ateliere, dezbateri și competiții foto.

 

Recomandările zilei – vineri, 16 mai:

16:00 – Vernisaj: Ștefan Socaciu: Manifest pentru Cluj – Studio Ciorchin, str. Constanța nr. 30

Arhitectura valoroasă a clădirilor vechi de secole din Cluj-Napoca este greu de observat din cauza inesteticelor cabluri electrice care împânzesc orașul.

 

afis Photo Romania

17:00 – Vernisaj: Joshua Hoffine (SUA): Childhood Fears/Fricile copilăriei – Hotel Continental, str. Napoca 1

Fotograf american pasionat de fotografia horror, Joshua Hoffine a realizat o expoziție pornind de la psihologia fricii și percepția copiilor asupra fricii și a încercat să prezinte imaginile din gramatica vizuală a copiilor. Expoziția este deschisă în perioada 16-25 mai, iar accesul este gratuit.

 

18:00 – Vernisaj: Ziua Timpului – „800 de ceasuri” din colecția particulară a familiei Gașpar și „Liquid Art” – Markus Reugels (Germania) – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, str. C. Daicoviciu nr. 2

O expoziție cu peste 800 de ceasuri distincte, perfect funcționale, produse în 14 țări de pe trei continente – exponatele fac parte din colecția de ceasuri deținute de familia clujeană Gașpar și va fi vernisată în 16 mai, de la ora 18.00, în prezența unor invitați speciali, specialiști în domenii diverse, care vor povesti cum este perceput timpul prin prisma profesiilor lor. În același timp, o perspectivă… fotografică asupra trecerii timpului va fi oferită de ”Liquid Art” („Artă lichidă”), expoziția germanului Markus Reugels, care a folosit fotografierea de mare viteză pentru a „îngheța” milisecunde și a prezenta ipostaze unice ale apei. Ambele expoziții sunt deschise între 16 și 25 mai, iar accesul se realizează contracost, prețul unui bilet fiind de 3 lei (preț întreg), respectiv 1,60 lei pentru pensionari și 0,80 de lei pentru elevi și studenți.

 

19:00 – Gala de deschidere și concert Aylin & The Lucky Charms – Casino, Parcul Central

Acces gratuit.

 

Eveniment special: Retrospectivă Ferenc Berko la Photo Romania Festival

O expoziție specială cu fotografii realizate de Ferenc Berko îi așteaptă pe vizitatorii Photo Romania Festival la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în perioada 16-25 mai. Un pionier al fotografiei abstracte color, Ferenc Berko este considerat unul dintre cei mai importanți 100 de fotografi ai secolului XX la nivel mondial. S-a născut în 1916 în Ungaria, iar de la vârsta de cinci ani s-a mutat în Germania, unde a trăit într-un mediu influențat de idealurile progresive și moderniste ale Școlii Bauhaus. Și-a petrecut adolescența înconjurat de artiști precum Moholy-Nagy, Walter Gropius și Marcel Breuer, care i-au încurajat instinctul compozițional pentru combinații geometrice de forme și valori tonale.

În 1933 s-a mutat la Londra, unde a studiat filosofia, iar apoi și-a împărțit timpul între capitala Marii Britanii, unde a dezvoltat proiecte fotografice și videografice sub îndrumarea lui Otto Emil Hoppé, și Paris, unde și-a continuat proiectele de experiment urban vizual.

Între 1930 și 1947, a locuit în India, ajungând să producă filme pentru armata britanică și lucrând în paralel cu aparatul foto, cu ajutorul căruia a realizat juxtapuneri neobișnuite de umbre, forme și linii. După o perioadă de explorare intensivă a fotografiei alb-negru, a devenit interesat de fotografia color.

În 1947, Moholy-Nagy l-a invitat să predea fotografie și film la Institutul de Design din Chicago, SUA, iar după doi ani a ajuns la Aspen, Colorado, ca fotograf al Bicentenarului Goethe. S-a îndrăgostit de micul oraș de munte și a decis să-l transforme în „acasă”. Pe timpul verii, lucra ca fotograful oficial al Institutului de Studii Umanistice din Aspen și al Festivalului de Muzică din Aspen, care i-au oferit oportunitatea de a fotografia personalități artistice și muzicale. Iarna, era pasionat de fotografia de ski.

În 1951, a organizat Conferința de Fotografie Aspen, rămasă ca punct de referință în istoria artei fotografice și la care au participat fotografi americani precum Ansel Adams, Harry Callahan, Charles Eames, Laura Gilpin, Dorothea Lange, Wayne Miller, John Morris, Nancy și Beaumont Newhall, Eliot Porter, Frederick Sommer, Edward Weston și Minor White. Este autorul a două cărți, „60 Years of Photography: The Discovering Eye” (1991) și „Berko: Photographs 1935-1951” (1999). Activitatea sa fotografică a continuat până la moarte (în 2000, la Aspen), iar în prezent fotografiile sale re regăsesc în colecții importante din toată lumea.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 16-25 mai, programul de vizitare al muzeului fiind miercuri – duminică, între orele 10 și 17.00. Costul unui bilet este de 6 lei.

 

Despre Photo Romania Festival

 Creat în 2010, Photo Romania Festival a adus fotografia în prim-planul vieţii culturale româneşti, reuşind în doar patru ani  să înscrie Clujul într-o reţea mondială de festivaluri de fotografie de înaltă ţinută și să creeze primul muzeu al fotografiei din țară, în urma unei strânse colaborări cu Primăria Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Ediţia de anul trecut a Photo Romania Festival a însemnat 40 de expoziţii, 5 premiere naţionale, 1.500 de fotografii printate, 500 de fotografi din 15 ţări și 70.000 de participanţi. Festivalul este organizat de Asociația Photo Romania și produs de Fapte, agenţie care mai are în portofoliu Târgul de Cariere şi festivalul Jazz în the Park. Partener de comunicare al Photo Romania Festival este Vitrina Advertising. Mai multe informaţii:photoromaniafestival.ro  şi  facebook.com/PhotoRomaniaFestival.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *