A început Festivalul de Teatru și Film al studenților absolvenți la Cluj-Napoca

Esenţial Teatru

Luni dimineață a început oficial Festivalul Facultății de Teatru și Film al Universității Babeș–Bolyai. În cadrul programului desfășurat între 3 și 29 iunie, vor avea loc 30 de spectacole, mai multe proiecții de filme, o expoziție de fotografie, un târg de carte cu lansări și prezentări de cărți și o conferință cu prezență internațională. Scopul festivalului este de a oferi oportunități de a se prezenta studenților absolvenți ai facultății. Programul complet al festivalului poate fi vizualizat AICI.

La ceremonia de deschidere s-a subliniat faptul că festivalul – cu sloganul (Pro)testing Art – este versiunea unificată a festivalurilor universitare cunoscute anterior sub numele de Galactoria și Gala Cinemedia și dorește să atragă atenția asupra rolului important pe care arta îl joacă în interpretarea și modelarea realității în contexte sociale și politice cunoscute – naționale și internaționale. Organizatorii au reamintit publicului cum creatorii din diferite ramuri ale artei – atât din România, cât și din Europa – se confruntă cu provocări precum limitarea libertății de exprimare sau structuri și cadre de finanțare ale artei care evoluează într-o direcție nefavorabilă. Ei au subliniat că, în fața acestor obstacole, arta găsește totuși forța de a deveni un mijloc de protest și schimbare, iar scopul festivalului este tocmai acela de a deveni un spațiu al dezbaterii libere și al cunoașterii reciproce, unde participanții – atât spectatori, cât și creatori – au ocazia de a-și explora limitele comune.

Dr. habil. Claudiu Turcuș, conferențiar universitar și decan al Facultății de Teatru și Film, în discursul său de bun venit a apreciat faptul că cele două festivaluri separat organizate anterior – evenimentele departamentelor de teatru și film – a devenit un festival comun, indică succesul colaborării instituționale, pentru care merită mulțumiri toți cei care au participat la organizarea festivalului început pe 3 iunie. „Suntem abia ieșiți dintr-o pandemie mondială și deja a trebuit să facem față unor noi evenimente extraordinare – cele două războaie în curs – care fac incert prezentul nostru. Într-o astfel de situație este și mai important să ne punem întrebarea: cum se leagă arta noastră de societatea din care face parte? Trebuie să credem că arta poate avea un impact asupra vieții cotidiene a oamenilor” – a subliniat decanul, care a mulțumit la sfârșitul discursului său tuturor celor care au contribuit decisiv la dezvoltarea facultății în ultimele decenii. El l-a evidențiat în mod special pe fostul decan al Facultății de Teatru și Film, prof.univ.dr. Liviu Malița, care, fiind aproape de pensionare, a mulțumit pentru colaborarea de mai multe decenii cadrelor didactice și angajaților universității și a subliniat, legat de motto-ul festivalului, că arta poate atrage atenția asupra unor probleme sociale importante, dar pentru aceasta este esențial spiritul creator și critic liber.

În cadrul ceremoniei de deschidere au fost omagiați și premiați toți profesorii care au contribuit semnificativ la dezvoltarea Facultății de Teatru și Film în ultimii ani și s-au pensionat sau care se află acum în pragul pensionării. Astfel au fost sărbătorite personalități renumite din domeniul teatrului și al filmului, precum: Miruna Runcan, Incze Gergely Katalin, Miriam Cuibus, Anca Măniuțiu, Mihai Măniuțiu, Feleki István și Xantus Gábor.

Participarea la evenimentele festivalului, care durează aproape o lună, este gratuită, dar – în cazul spectacolelor – necesită rezervare prealabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *