La finele lunii februarie, regizorul Botond Nagy a fost nominalizat la premiile UNITER pentru regia spectacolului „Elektra”, adaptare scenică de Ágnes Kali și Botond Nagy după tragedia lui Sofocle, jucată la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca. Două săptămâni mai târziu, în data de 9 martie, a avut loc premiera spectacolului „A douăsprezecea noapte sau cum doriți”, care a impresionat prin regie, lumini, muzică, inovație și nu numai. Așadar, putem spune că tânărul regizor este pe o pantă ascendentă în ceea ce privește calitatea spectacolelor pe care le oferă.
„A douăsprezecea noapte sau cum doriți” este spectacolul cu numărul cinci pe care îl văd în regia lui Botond Nagy, după „Orbii”, „All over your face”, „Nora”, „Elektra” și „Călător sub clar de Lună” și a fost unul pe care l-am așteptat cu nerăbdare, fiind convinsă că nu voi fi dezamăgită.
Punerea în scenă a unui text cu o atât de mare greutate precum „A douăsprezecea noapte”, scris de William Shakespeare, a reprezentat un act de curaj. De ce? Fiindcă a fost montat de atâtea ori de-a lungul secolelor, încât pare o misiune aproape imposibilă să vii cu o altă perspectivă.
Dar iată că regizorul Botond Nagy, împreună cu echipa Naționalului clujean au reușit să livreze un spectacol care a impresionat prin fiecare element al său, dar în special prin modul în care o comedie publicată în anul 1602 a fost adusă în prezent.

Acțiunea, desigur, este aceeași și are loc în Ilaria – A place beyond belief – n.red. Un loc dincolo de credință/convingere – un loc unde orice este posibil, iar această nelimitare a posibilităților este o justificare mai mult decât pertinentă pentru modul în care este construit spectacolul. Dar, să revenim la acțiune, pentru cei care n-au citit opera scrisă de Shakespeare sau pentru cei a căror memorie trebuie împrospătată. În urma unei furtuni pe mare, doi frați, Viola, interpretată de Diana Buluga și Sebastian, jucat de Cosmin Stănilă, ajung să naufragieze tocmai în Ilaria. Însă, Viola crede că fratele său este mort, iar Sebastian, la rândul său, trăiește cu impresia că sora lui este moartă. Tânăra se duce să lucreze în slujba ducelui Orsino, interpretat de Mihai-Florian Nițu. Deghizată în bărbat, se prezintă ca fiind Cesario și ajunge să se îndrăgostească de stăpânul său. Dragostea însă nu îi este împărtășită, deoarece ducele, la rândul său, este îndrăgostit de Contesa Olivia (Ramona Dumitrean). Însă îmbârligăturile amoroase nu se opresc aici. După întâlnirea cu Cesario, adică Viola deghizată, Olivia se îndrăgostește de tânărul frumos și cu bun simț, care avea rolul de a-i transmite mesajele de amor din partea ducelui.
Spectacolul este unul haios, momentele comice fiind susținute de Maria, camerista Oliviei, Malviola, intendenta Oliviei, bufonul, Sir Toby Belch (Adrian Cucu), Fabian (Sânziana Tarța) și Sir Andrew Aguecheek. Pentru un plus de umor, personajele îi spun Sir Andrew Egészség. Pe lângă nota haioasă care o dă această poreclă, tradus din maghiară, cuvântul „egészség” poate însemna sănătate, ceea ce ne duce cu gândul la sănătatea mintală a personajului interpretat de Radu Dogaru, sau înseamnă și „corp”, ceea ce poate sugera – în strânsă legătură cu sănătatea, modul în care nu avem grijă de fizicul nostru, deoarece personajul este mereu beat și fumează ori de câte ori primește o țigară.

Pentru a ne ancora în realitatea zilelor noastre, Maria nu este jucată de o actriță, așa cum ne-am aștepta, ci de un actor, de Cătălin Herlo, care interpretează un personaj elegant, masculin, îmbrăcat în rochie și purtând tocuri. De asemenea, Malvolio este transformat în Malvolia (interpretată de Cecilia Lucanu-Donat) care, în ciuda faptului că este femeie, se îndrăgostește la rândul ei de Olivia și este indusă în eroare de celelalte personaje că aceasta i-ar împărtăși iubirea. Anca Hanu interpretează impecabil rolul lui Feste, bufonul, înțeleptul ascuns în spatele nebunului. Linia dintre feminitate și masculinitate se estompează, până se șterge aproape în totalitate.
De asemenea, personajele beau, fumează, se droghează, acțiunea are loc într-o cameră decorată modern, dar minimalist. Ramona Dumitrean creează o imagine perfectă a Oliviei, frumusețea de neatins, dorința tuturor bărbaților (și femeilor!), femeia independentă care reneagă iubirea, dar care, în final, se lasă pradă acesteia. Un plus inedit este integrarea în spectacol a umbrei Oliviei, jucată de Diana Ioana Licu, care apare în momente-cheie, momente în care iubirea pe care contesa a dorit să o alunge, încearcă să își fac loc printre cotloanele închise ale sufletului ei. În ciuda faptului că Olivia dorește prin atitudine, limbaj și îmbrăcăminte să transmită duritate și răceală, umbra ei este îmbrăcată în roz, este senzuală, feminină.
Personajele, luminile, muzica, mișcările, toate creează o senzualitate cu care tânărul regizor Botond Nagy deja ne-a obișnuit. Spectacolul este unul care trebuie văzut de orice iubitor de teatru și nu numai, iar următoarea reprezentație va avea loc în 28 martie, de la ora 19.00.
A douăsprezecea noapte sau Cum doriți
după William Shakespeare
adaptare de Botond Nagy după traducerea semnată de Mihnea Gheorghiu și traducerea semnată de Violeta Popa și George Volceanov
regia: Botond Nagy
scenografia: Andreea Săndulescu
muzică originală și sound design: Claudiu Urse
coregrafia: Andrea Gavriliu
lighting & video design: Cristian Niculescu
dramaturgia: Ştefana Pop-Curşeu
asistent de regie: Diana Mihalașcu
Distribuţia:
Orsino, ducele Iliriei: Mihai-Florian Nițu
Viola, îndrăgostită de duce: Diana Buluga
Sebastian, fratele Violei: Cosmin Stănilă
Antonio, căpitan de navă, prieten cu Sebastian: Ruslan Bârlea
Olivia, contesă bogată: Ramona Dumitrean
Umbra Oliviei: Diana-Ioana Licu
Maria, camerista Oliviei: Cătălin Herlo
Malvolia, intendenta Oliviei: Cecilia Lucanu-Donat
Feste, bufon: Anca Hanu
Fabian, servitor de-al Oliviei cu statut special: Sânziana Tarța
Sir Toby Belch: Adrian Cucu
Sir Andrew Aguecheek: Radu Dogaru
Polițistul: Mihai-Florian Nițu
regia tehnică: Răzvan Pojonie, Ioan Negrea
lumini: Jenel Moldovan, Andrei Mitran
sonorizare: Vlad Negrea, Marius Rusu
proiecţii video: Vasile Crăciun
sufleor: Irina Barbir