95 de ani de Operă la Cluj. Degradarea accentuată a clădirii, criticată de veteranii instituţiei

Operă

Clujenii vor avea ocazia să cunoască adevărate valori ale operei cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Un spectacol aniversar extraordinar va fi readus în faţa clujenilor,  în oraşul care găzduieşte  Capitala Europeană a Tineretului.

Evenimentul festiv ce va marca cei 95 de ani pe care Opera Naţională Română Cluj-Napoca i-a împlinit va avea loc duminică, 17 mai, ora 18,30.

Şi pentru că cel dintâi spectacol liric pus în scenă la Opera Naţională Română din Cluj a fost “Aida”, de Giuseppe Verdi, acesta nu se putea să lipsească de la împlinirea celor 95 de ani de la înfiinţare. Cu o însemnătate istorică, “Aida” revine astfel pe scena Operei  la fel de vie ca pe data de 25 mai 1920.

“Sunt 95 de ani de activitate a Operei Naţionale Române din Cluj, sunt 95 de ani de la prima reprezentaţie a acestei instituţii cu opera “Aida”, sărbătorim cu acelaşi titlu. Îmi place să spun că este învelită cu un staniol mai strălucitor prin faptul că invităm solişti de renume internaţional. Pentru mine ca şi cântăreţ tânăr vă daţi seama că a fost foarte emoţionat să stau lângă nişte coloşi, este mai mult decât emoţionant”, a declarat Florin Estefan, directorul Operei din Cluj-Napoca.

DSCN0038
Veteranii Operei fata in fata cu presa la aniversarea de 95 de ani a institutiei.

De altfel, cu această ocazie invitaţi de seamă vor fi nume grele de la opera din Cluj. Veteranii Operei au fost vizibil emoţionaţi să îşi amintească primele momente petrecute pe scenă la Cluj. Printre invitaţii speciali ai spectacolului aniversar sunt personalități marcante ai celor mai glorioși ani din trecutul instituției, artiști reputați: Angela Nemeș,  Georgeta Orlovski, Niculina Mirea, Marcela Ciobanu, Vasile Bărbieru, Gheorghe Victor  Dumănescu, Ion Lazăr, Emil Maxim, Petre Sbârcea, Tiberiu Răzor, Mircea Moisa și Titus Pauliuc.

Baritonul Vasile Bărbieru le-a povestit celor prezenţi amintiri de pe  scena Operei Naţionale din Cluj-Napoca:

“Această clădire care de la portar s-a făcut cu scena mică, cu sala de balet pentru care eu şi încă cei care mai sunt în viaţă îmi aduc aminte de Iorga, Alexandru, noi după repetiţie în ’46 eram obligaţi să ducem 40-50 de roabe cu cărămizi, cu ciment, cu ce trebuia. Aşa era sarcina conducerii. Această clădire s-a datorat primului ministru Groza”a povestit Vasile Bărbieru.

Acesta le-a mai spus celor prezenţi cât de greu se descurcau împărţind clădirea cu cei de la teatru.

“Jumate de zi era a teatrului, jumate de zi era a operei. Până se monta şi se demonta rămânea foarte puţin timp. S-a cerut primului ministru de atunci să fie ataşată acestei clădiri o suprafaţă mai mare şi s-a făcut scena cu orchestra, sala de balet, sala Caragiale şi ce mai sunt. Ni s-au aprobat banii necesari şi aşa a fost. Acum spuneţi că se împlinesc 95 de ani. Cunosc bine această instituţie”, a mai spus Vasile Bărbieru.

De altfel, el nu este singurul căruia această clădire îi provoacă amintiri frumoase. Şi Mircea Moisa a spus scurt şi la obiect: “Eu sunt în operă din tinereţe. De pe la 20 de ani. Aici mi-am găsit soţia şi aici mi-am crescut copiii”.

DSCN0043
Veterani ai Operei

Cu toţii însă, au căzut de acord că întreaga clădire în care funcţionează atât Opera Naţională Română cât şi Teatrul Naţional necesită o reabilitare serioasă.

„Trebuie făcut ceva, aşa nu se mai poate. Clădirea se află în degradare clară”, a spus dirijorul Gheorghe Victor Dumănescu.

 “Aida”, un liant al trecutului şi prezentului, al tradiţiei şi viitorului

“Aida” este o piesă de rezistenţă a Operei Naţionale din Cluj-Napoca, bucurându-se de aceleaşi aplauze  cu fiecare nouă reprezentaţie oferită de-a lungul timpului. Alături de spectacolele organizate pe scena operei clujene, “Aida” a fost, totodată, şi prima operă care a ieşit în stradă, în întâmpinarea comunităţii locale, ce avea să cunoască teatrul liric şi dintr-o altă persepctivă, cu ocazia spectacolului extraordinar “Aida” organizat în aer liber, în Piaţa unirii din Cluj-Napoca pe data de 5 iulie 2014.

95 de ani şi peste 200 de tiluri de operă importante

Astfel, de la primele acorduri inaugurale ascultate pe această scenă, sub bagheta dirijorului Alfred Nocak, şi până  în prezent, Opera Naţională Română din Cluj a însumat peste 200 de titluri de operă, operete şi balete din repertoriul universal, alături de 40 de creaţii româneşti, din care multe în premieră absolută, deschizând noi orizonturi către toate şcolile şi stilurile.

Turneele susţinute peste hotare încă din primii ani de activitate i-au pus, de asemenea, în valoare Operei clujene excepţionalul potenţial artistic. Cei 95 de ani de activitate i-au conferit instituţiei lirice măiestria interpretativă şi statutul unui epicentru cultural, precum puţine opere au şansa de a deveni.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *