Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române anunţă că marţi, 4 aprilie, de la ora 17, la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii, va avea loc lansarea volumul „Industria Sârmei Câmpia Turzii. În imagini de altădată”.

Autorii volumului sunt Adrian Crivii, membru de onoare al institutului, Petre Pop şi dr. Varga Attila, cercetător științific II la institut.

”După traducerea, în limba română, a primului volum dedicat memoriilor renumitului industriaş, mecena, publicist şi colecţionar Izsó Diamant, fondatorul Industriei Sârmei S.A. Câmpia Turzii, demers care îşi propune recuperarea memoriei unui evreu vizionar, deschizător de drumuri în industria românească de după Marea Unire, un nou volum, cu imagini de epocă despre ceea ce a fost, cândva, renumita Fabrică de Sârmă şi Cuie din Câmpia Turzii este mai mult decât necesar.

isct 1

Istoria fabricilor de tradiţie din Transilvania, cu bogatele lor fonduri documentare, reprezintă un domeniu cercetare generos pe care noi istoricii avem obligaţia să-l punem în valoare cât mai bine cu putinţă. Însă nu doar atât.
Această istorie trebuie să fie accesibilă publicului larg, tot mai interesat să afle multe informaţii despre patrimoniul industrial al Transilvaniei şi nu numai.

Colaborarea istoricilor cu antreprenorii

Similar iniţiativei de valorificare a memoriilor lui Izsó Diamant, şi în acest caz, istoricii au colaborat cu antreprenorii, respectiv cu specialiştii care cunosc realităţile întreprinderilor luate în discuţie, prin urmare o astfel de abordare interdisciplinară este binevenită şi deschizătoare de drumuri”, arată organizatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *