100 de ani de la nașterea lui Joseph Beuys. Expoziție de pictură in memoriam ”How to explain pictures … / Cum să explici imagini” la Cluj

Categorii: Actualitate, Vizual

Centrul Cultural German Cluj-Napoca împreună cu Goethe-Institut București vă invită la deschiderea expoziției How to explain pictures … / Cum să explici imagini… dedicată artistului Joseph Beuys.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 1 iulie, de la ora 18:00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Program vizitare: Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00

Realizată în 2021 sub umbrela Goethe Institut București, pentru a marca 100 de ani de la nașterea lui Joseph Beuys, expoziția propune recuperarea multiplelor fațete ale operei sale prin ecoul generat în creația artistică a generației ’80. 

Titlul expoziției face referire la prima expoziție personală a artistului din 1965 How to Explain Pictures to a Dead Hare (Wie man dem toten Hasen die Bilder erklärt) în care Beuys definește un mod de operare care îi va deveni caracteristic, ieșind în întâmpinarea publicului în receptarea experienței artistice, prin limbaj și dialog. 

Joseph Beuys (1921-1986), a marcat prin creația sa arta contemporană și s-a impus ca un reper al secolului 20. El a lăsat o moștenire importantă generațiilor de artiști care i-au urmat, pe de-o parte prin opera sa – desene, instalații, multipli, acțiuni performative și relicve-martori ale acestora, prelegeri, filme – și pe de alta prin conceptul de sculptură socială pe care l-a lansat, care definește activitatea umana de a structura și modela societatea și mediul ca operă de artă. Asumând prin demersul său rolul de sculptor social Beuys, servindu-se de limbaj, concepte, acțiuni performative și obiecte acumulate și recuperate, își propune activarea potențialului creativ al fiecăruia.

Beuys a fost un artist angajat social, politic, a militat pentru drepturile omului, pentru protejarea mediului, pentru construirea unei legături cu comunitatea, a definitivat un model pentru practica artistică și educațională contemporană.

Artiștii participanți sunt personalități care, prin opera și implicarea lor socială, formativă/pedagogică, au repoziționat abordarea generațiilor următoare față de creația contemporană.

În expoziție sunt prezentate fotografii, obiecte mail art, instalații, desene, filme experimentale, de animație, testimoniale filmate, chestionare, documente legate de experiența educațională în pandant cu filme prezentând acțiuni sau interviuri ale lui Beuys.

Artiști: Olimpiu Bandalac, Darie Dup, Teodor Graur, Gyöngyi Kerekes, Iosif Király, Radu Igazság, 2 Meta (Maria Manolescu și Romelo Pervolovici), Marilena Preda Sânc, Zoltán Szilágyi Varga, László Ujvárossy 

Curator: Roxana Trestioreanu. Comisar de expoziție: Alexandra Sârbu, din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.