Zilele Europene ale Arheologiei. Muzee, situri şi instituţii de cercetare deschise pentru public 

Actualitate

Muzee, situri arheologice şi instituţii de cercetare din toată ţara au înscris diferite tipuri de activităţi, de la tururi ghidate şi vizite în situri arheologice, la ateliere şi demonstraţii ale tehnicilor de luptă din antichitate, de Zilele Europene ale Arheologiei, între 17 şi 19 iunie, transmite News.ro.

Participanţii vor avea ocazia să afle detalii despre cetăţile dacice şi castrele romane, dar şi despre culturi neolitice şi civilizaţii din Epoca Bronzului.

Zilele Europene ale Arheologiei reprezintă ocazia ideală prin care comunităţile sunt stimulate să descopere şi să se conecteze cu patrimoniul arheologic local. Oferta ZEA se  deschide, astfel, către şcoli, familii, vizitatori ai muzeelor, pasionaţi de istorie, studenţi şi turişti interesaţi de obiective culturale.  

Iniţiativa, desfăşurată la scară europeană, are ca scop evidenţierea moştenirii culturale comune şi creşterea gradului de coeziune a societăţii, prin participarea la cultură deschisă tuturor.

Prima serie de evenimente dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei fost organizată la iniţiativa Ministerului Culturii din Franţa în 2010 şi s-a extins, treptat, în mai multe ţări europene. Din 2020, sărbătorim Zilele Europene ale Arheologiei şi în România.

Dacă anul 2021, evenimentele culturale s-au defăşurat, predominant, în condiţii de distanţare fizică, iar întâlnirile dintre public şi specialişti s-au desfăşurat, cu precădere, în spaţiul online, ediţia 2022 a Zilelor Europee ale Arheologiei readuce publicul în contact cu siturile, parcurile arheologice şi expoziţiile muzeale.                                                                                                                                       

Pentru a răspunde nevoilor de accesibilitate a evenimentelor şi diversificare a publicului, promotorii au păstrat şi formule online de interacţiune.

Cu ocazia ZEA 2022, Institutul Naţional al Patrimoniului invită publicul la un nou episod din seria conferinţelor „Arheologia pentru Toţi”. 

În cea de-a 11-a ediţie a prelegerilor destinate promovării patrimoniului arheologic vom afla despre istoria cercetărilor desfăşurate în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei dar şi despre cele mai recente descoperiri arheologice de aici.

Cercetătorul care va prezenta rezultatele săpăturilor arheologice în siturile din zona Munţilor Orăştiei este Răzvan Mateescu, doctor în istorie al Universităţii Babeş-Bolyai, muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, arheolog expert, cu experienţă de lucru de 15 ani în studiul siturilor dacice, inclusiv în calitate de responsabil al şantierului arheologic Grădiştea de Munte-Sarmizegetusa Regia din judeţul Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *