Începând de astăzi 19 august, Zilele Culturale Maghiare vor transforma strada Mihail Kogălniceanu în Strada Festivalului – un loc de întâlnire atât pentru iubitorii Zilelor Maghiare, cât și pentru cei care participă pentru prima dată la o ediție a acestora.
Acolo va exista un târg cu meșteșugari, un târg de carte, vor fi amplasate standurile și corturile unor teatre sau muzee, dar și corturi cu degustări de produse tradiționale, ca cel al Oficiului de Turism al Ungariei.
Pe strada adiacentă Em. de Martonne va funcționa un târg de vinuri, unde se vor putea degusta produse din Serbia, Ungaria și România.
Vor începe și concertele pe strada Kogălniceanu, cu Jazzybirds, Frozen Dog’s Leg, Borissza Jazz Band și Csobot Adél.
De asemenea, la Teatrul Maghiar de Stat, începând cu ora 18:30, va avea loc spectacolul invitat al teatrului Jókai din Békéscsaba, Casa Bernardei Alba, punere în scenă a celei mai cunoscute drame scrise de Federico Garcia Lorca.
Program miercuri, 19 august, 2015
10:00-16:00 Vizitarea turnului Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail
Organizatori: Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai” – Departamentul de Geografie al Liniei Maghiare şi Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail
Loc: Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail
10:00 Drumeţie organizată de Societatea Carpatină Ardeleană : Plimbare în Pădurea Făget (10 km). Întâlnirea va avea loc la ora 10, la capătul liniei de troleibuze şi tramvaie din Mănăştur. Ghid: Székely Lavotta, telefon: 0748 036 290.
12:00 Vizită la Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (Ghidaj în limba română)
Ghid: Mitu Melinda
Locaţie: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
13:00-14:00 Vizită la Mănăstirea Franciscană din Cluj. Vizitatorii vor putea admira următoarele expoziţii: Istoria şi viitorul mănăstirii (în holul de la intrare), Protecţia patrimoniului construit în ultimii 20 de ani (în aula clădirii) şi Rezultatele ediţiei din 2015 a Şcolii de Vară pentru Ocrotirea Monumentelor din Transilvania (în peridromul mănstirii). Ghizi: dr. Szabó Bálint (expert în structuri de rezistenţă, inginer specialist în protecţia monumentelor) şi dr. Guttmann Szabolcs (arhitect, inginer specialist în protecţia monumentelor).
Organizatori: Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, Asociaţia Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor, Transsylvania Nostra
Loc: Mănăstirea Franciscană din Cluj (Strada V. Deleu, nr. 2, intrarea fostului Liceu de muzică)
16:00 Moștenirea familiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea
Organizator: Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Loc: Muzeul Etnografic al Transilvaniei
17:00 Concert de muzică de cameră. Interpreţi: Line Ildikó (vioară) şi Szőke Diána (pian). În program: Wolfgang Amadeus Mozart Sonată în Sol major (KV379), Leoš Janáček Sonată pentru vioară şi pian, respectiv Dohnányi Ernő Sonată în do minor.
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Muzeul Etnografic al Transilvaniei
17:00 Turul orgilor. Ghid vorbitor de limbă română: Györgyjakab Miklós. Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Oraşul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri.)
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
17:00 #cântecdelebădă. Supratitrare în limba română. Spectacol oferit de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Regizor: Sinkó Ferenc. Biletele pot fi procurate online sau de la casieria teatrului.
Loc: Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj
17.00 Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Folcloric „Sfântul Ştefan”: Dansuri populare în Parcul I.L.Caragiale cu Ansamblul de Dansuri Populare „Ţara Călatei”
Organizator: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul de Dansuri Populare Szarkaláb şi Ansamblul de Dansuri Populare „Ţara Călatei”
Loc: Parcul I.L.Caragiale
17:00 Concert Csobot Adél
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: strada Mihail Kogălniceanu
18:00 Vernisajul expoziţiei intitulate „Evadarea” – artist vizual Farkas Ildikó. Organizator şi custode: Fazakas Rita.
Loc: Galeria Studio Korunk
18:00 Demonstraţie de dansuri de societate – curs deschis pentru copii. Numărul locurilor este limitat, acestea vor fi ocupate în ordinea sosirii.
Loc: Şcoala de Dans Attitude
18:00 Degustare de vin: Crama Kolonics Pincészet (regiunea vinicolă Dealul Somló, Ungaria)
Organizatori: Asociaţia Borvadász Társaság – Cluj şi Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Restaurantul Agape – crama situată în str. Iuliu Maniu nr 6
18:30 Federico García Lorca: Casa Bernardei Alba. Supratitrare în limba română. Spectacol oferit de teatrul Jókai Színház din Békéscsaba. Regizor: Béres László. Biletele pot fi procurate online sau de la casieria teatrului.
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Sala mare a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj
18:30 Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Organist: Fazakas Ádám.
Organizator: Parohia Reformată Cluj-Centru
Loc: Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu
18:30 Concert Jazzybirds
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: strada Mihail Kogălniceanu
19:00 Demonstraţie de dansuri de societate – curs deschis pentru adulţi. Numărul locurilor este limitat, acestea vor fi ocupate în ordinea sosirii.
Loc: Şcoala de Dans Attitude
19:00 Concert Ossian
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Piaţa Unirii
20:00 Concert Frozen dog’s leg
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: strada Mihail Kogălniceanu
21:00 Concert Republic
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Piaţa Unirii
21:00 Concert Borissza Jazz Band
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: strada Mihail Kogălniceanu
23:00 Petrecere la Cafeneaua Literară Bulgakov. În trei săli – DJ Johnny (muzică retro maghiară şi internaţională), DJ Hunay (muzică de club, hituri), DJ Modee (karaoke)
Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov
23:00 Concert Transylvania Rock Band
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: fostul Hotel Continental
01.00 Concert Ráduly Botond „Manó” şi Gitárest Band
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: fostul Hotel Continental