Zilele Culturale Maghiare dau startul Crosului ZCMC DONATON

Categorii: Actualitate

Iubitorii de mișcare sunt așteptați să participe cu mic, cu mare, la Crosul ZCMC DONATON, competiție organizată în cadrul celei de-a noua ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care vor avea loc în perioada 19-26 august 2018.

Competiția a fost creată pentru a cinsti amintirea curajosului păstor Donát. Legenda spune că într-o noapte, în urmă cu 400 de ani, aflându-se cu turma la păscut în pădurea Hoia, păstorul Donát a zărit oastea otomană pregătită să atace orașul prin locul care astăzi se numește Tăietura Turcului. Asemeni eroului grec de la Marathon, păstorul a fugit să ducă vestea concetățenilor săi. A trecut pe nerăsuflate de poarta Mănășturului și nu s-a oprit până la primărie. Acolo a spus ce a avut de spus, după care, din cauza emoției și a efortului, a căzut mort. Oastea orașului însă s-a adunat numaidecât și a reușit să-i alunge pe inamic. Drumul parcurs de păstor poartă și azi numele de Donát (Dontah).

Crosul ZCMC DONATON va avea loc sâmbătă, 25 august, cu începere de la ora 11.00, iar concurenții își vor putea măsura rezistența și puterea pe trei distanțe diferite, de 1,8, 5 și 10 kilometri, pe traseul: Str. Mihail Kogălniceanu – Bastionul Croitorilor – Str. C-tin Daicoviciu – Str. I. C. Brătianu – B-dul Eroilor – Piaţa Unirii – Str. Universităţii – Str. Mihail Kogălniceanu.

Doritorii se pot înscrie la cros atât în zilele premergătoare festivalului, cât și în timpul acestuia. Astfel, până în data de 17 august înscrierile se fac, între orele 9:00-16:00, la sediul Fundaţiei Eurotrans Alapítvány (Str. Iuliu Maniu nr. 2) sau la Centrul de Democraţie CNMT (Piaţa Unirii nr. 23 – în curtea Consulatului General al Ungariei la Cluj), iar între 18-23 august, între orele 9:00-18:00, la standurile Info al Zilelor Culturale Maghiare de pe strada Mihail Kogălniceanu. Pentru o taxă de participare este de 15 lei, fiecare alergător va primi o banderolă, o medalie și o cartelă de participare la degustarea vițelului prăjit la proțap, un eveniment organizat în cadrul festivalului. Participanții clasați pe primele trei locuri la fiecare categorie vor primi și diplome.

Alergătorii se pot înscrie la opt categorii diferite de concurs, în funcție de vârstă și sex: sub 10 ani (categoria I), între 10-11 ani (categoria a II-a), între 12-13 ani (categoria a III-a), între 14-15 ani (categoria a IV-a), între 16-17 ani (categoria a V-a), între 18-34 ani (categoria a VI-a), între 35-54 ani (categoria a VII-a) şi peste 55 de ani (categoria a VIII-a). Numărul participanților la cros este limitat, iar înscrierile pe locurile rămase neocupate se vor face la fața locului.

Mai multe informați găsiți AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *