Zeci de chitarişti luptă la Cluj pentru un premiu de 1000 de euro

Muzica

Festivalul Internaţional de Chitară debutează astăzi la Cluj-Napoca la Casa de Cultură a Studenţilor. 41 de chitarişti concurenţi, din România, Ungaria, Muntenegru, Franţa, mulţi multilaureaţi,  au sosit la Cluj pentru a participa şi la acest prestigios festival aflat la ediţia cu numărul 11.

Primul concert de chitară clasică are loc deseară la ora 19.00 la Sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor unde vor concerta clujenii multilaureaţi Vlad Soare şi Sergiu Hudrea.

Organizatorii, profesorii Andrei Constantin şi Ştefan Trifan, au anunţat că intrarea la toate concertele din cadrul festivalului e gratuită. 

Festivalul propune nu doar concerte, ci şi concursuri de chitară clasică şi muzică de cameră. La concursul de chitară sunt patru categorii de concurenţi, până la 10 ani, 14 ani, 18 ani şi fără limită de vârstă. La muzica de cameră până la 10 ani şi fără limită de vârstă.

Câştigătorul primului loc la concursul de chitară va primi un premiu de 1000 de euro şi o chitară Yahama, locul doi 500 de euro iar locul trei 300 de euro.

Profesorul Stefan Trifan este încrezător în reuşita festivalului.
Profesorul Stefan Trifan este încrezător în reuşita festivalului.

Cerere sporită de chitări în magazine

Profesorul Ştefan Trifan a declarat că cele 11 ediţii ale festivalului au dus apariţia „Şcolii de chitară de la Cluj” şi la o cerere sporită de chitări în magazine.

„Anul acesta suntem sponsorizaţi de magazine şi producători de chitări, cum ar fi Yamaha, Hora, Boss sau Roland. Oamenii lor de marketing ne-au spus că la Cluj în ultimii ani acest instrument e tot mai  solicitat, tot mai cerut, asta şi datorită acestui festival. Când am început cariera didactică la Şcoala de Muzică, acum 12 ani, era un singur profesor de chitară, acum sunt cinci. „Şcoala de chitară clujeană”, dacă o pot numi aşa, e una de anvergură internaţională, avem participanţi cu 30 sau 60 de premii în palmares. Şi invitaţii sunt de calitate şi , la rândul meu, invit publicul să vină la concerte pentru că nu o să îi pară rău. Vor fi momente extraordinare” a spus profesorul Rareş Trifan.

Workshopuri, cursuri de măiestrie şi expoziţii de chitări 

Cine doreşte să cunoască mai îndeaproape tainele chitării o poate face mâine, de la ora 11.00, la magazinul Play Music Shop de pe strada Bolyai, unde are loc un workshop de chitară Yamaha sau joi, 8 august, de la ora 11.00, unde tot în aceaşi loc , specialişti de la Reghin susţin workshopul cu tema „Cum se construieşte o chitară”.

O expoziţie permanentă de chitări are loc pe durata festivalui între orele 10.00-20.00 în foaierul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.  De asemenea au loc numeroase cursuri de măiestrie în cadrul festivalului.

Ceremonia de premiere are loc duminică, de la ora 16.00, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” urmată de recitalul extraordinar al maghiarului Csaki Andras.

Recitaluri atractive

Cele mai atractive recitaluri sunt ale francezului Gabriel Blanco (vineri, 9 august, 19,50, Academia de Muzică), magharului Csaki Andras (duminică, ora 19, Academia de Muzică), francezilor Thibaut Garcia  şi Antoine Morinier (duet, joi, 8 august, ora 19.00, Academia de Muzică), muntenegrencei Jelica Mijanovic (vineri, 9 august, ora 19.00, Academia de Muzică) şi a clujenilor de la Trio Cluj (vineri, 9 august ora 19,50, Academia de Muzică).

Programul complet al festivalului poate fi consultat aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *