Volumul ”Ne-au ţinut în viaţă. Radio Europa Liberă 1970-1990”, lansat la Bookfest

Actualitate Carte

Volumul ”Ne-au ţinut în viaţă. Radio Europa Liberă 1970-1990” de Liviu Tofan, apărut la editura Omnium, a fost lansat, vineri, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, transmite Agerpres.

Liviu Tofan, care a lucrat mai bine de două decenii în redacţia postului de radio Europa Liberă, ne propune o carte bogat documentată, a postului care a fost, pentru foarte mulţi români, o sursă de informare, afirmă istoricul Stejărel Olaru.

„Autorul Liviu Tofan a lucrat la acest post de radio mai bine de două decenii. Este o carte de istorie, aş putea spune, dar este o istorie trăită, având în vedere că Liviu a lucrat în departamentul românesc al postului de Radio Europa Liberă la secţia de ştiri, iar despre parcursul lui din punct de vedere al carierei nu o să spun decât că a ajuns în Germania în 1973, a reuşit să se angajeze la Radio Europa Liberă la scurt timp, în condiţiile în care nu era uşor să ocupi un post în această structură”, a spus, la lansare, istoricul Stejărel Olaru.

Liviu Tofan a mărturisit că atunci când a scris cartea s-a gândit la cititorii tineri care nu au cunoştinţă despre ce a însemnat Radio Europa Liberă înainte de 1990.
 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


„Avem astăzi în public cititori în care nu mai găseşti pe cineva sub 40-50 de ani care să fi ascultat Europa Liberă. Poate cineva foarte precoce să fi început pe la 13 ani şi atunci e mai tinerel. Aceşti potenţiali cititori se pot întreba acum, ascultându-ne pe noi ‘Despre ce vorbiţi? Ce e aia? Ce a fost aia Europa Liberă, Radio Europa Liberă, că radio nu mai e, Europa e liberă?’. La acest public cititor m-am gândit în primul rând când am scris această carte, explicând, destul de detaliat şi cu informaţii de la prima mână, ce a fost Europa Liberă”, a mărturisit Liviu Tofan.

Autorul a explicat şi care a fost sursa titlului cărţii.

„Cred că ar trebui să explic mai întâi titlul cărţii. ‘Ne-au ţinut în viaţă’ este un citat şi l-am găsit într-un cotidian american, în Chicago Tribune, un număr apărut în primele zile din ianuarie 1990, când un reporter american culegând informaţii şi impresii de la oameni din Bucureşti despre revoluţie a interpelat pe stradă şi acel bucureştean întâi a fost foarte dezamăgit că americanul respectiv nu era de la Europa Liberă după care i-a spus corespondentului american ‘Dacă îi vedeţi pe cei de la Europa Liberă spuneţi-le că toţi îi ascultam. Ne-au ţinut în viaţă’. De aici titlul cărţii, citat care vrea să transmită cumva ce a însemnat Radio Europa Liberă pentru români timp de patru decenii de regim comunist la noi”, a mai spus el.
 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Liviu Tofan a precizat că Europa Liberă mai există şi astăzi, dar nu mai are radio, iar sediul central este în prezent la Praga, şi nu la Munchen, iar o redacţie Europa Liberă există chiar şi la Bucureşti, „dar prezentă pe internet, nu are radio”.

„Acel radio Europa Liberă despre care am scris eu şi unde am lucrat vreo 20 de ani nu mai există de puţin peste 30 de ani şi cred că a fost prea important pentru români şi pentru România ca să alunece prea uşor şi prea repede în uitare”, a afirmat Tofan.
 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Jurnalistul Mircea Toma, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, a afirmat că „Ne-au ţinut în viaţă. Radio Europa Liberă 1970-1990” este o carte făcută de un ştirist.

„Nu este o carte făcută în registrul emoţional, deci nu discutăm despre Europa Liberă care a făcut lupta împotriva comunismului. Este o carte făcute de un ştirist. Este un om care a lucrat la ştiri şi care vorbeşte despre fapte. Nu le dă culoare emoţională, dar faptele sunt atât de sprintene încât nu te poţi desprinde. Deci, nu pot să spun decât citiţi Radio Europa Liberă, pentru că este palpitant”, a spus Mircea Toma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *