#viennaintransylvania, expoziţie dialog Viena-Cluj

Categorii: Vizual
Etichete: blues, Cluj, expozitie, Viena

Expoziţia este deschisa publicului in perioada 14 august – 13 septembrie 2015, iar vizitarea se face
pe baza de programare la mailul atelier-4.cluj@gmail.com.

Vernisajul acesteia are loc pe 13 august 2015,  ora 19 la  Atelier4, str.Eroilor 34, ap. 4, Cluj Napoca, 400129 Romania.

Despre expozitie:
Vazuta ca si o caramida in zidul de arta contemporana clujeana, expoztitia #viennaintransylvania este menita sa creeze poduri de legatura intre tineri profesionisti din zone culturale diferite, conectati de contemporaneitatea in care traiesc.

Avand in minte schimbarile politice recente si era postconsumerismului, expozitia intentioneaza sa creeze un dialog intre contemporani ce traiesc in contexte diferite simultan. Viena ca si un centru artistic pentru artisti din toate partile lumii in care orasul determina contextul creatiei va intra in dialog cu orasul Cluj, unul dintre centrele artistice ale tarii.

Propunand un discurs unde accentul nu este pus pe diferente, ci pe problemele specifice pe care fiecare context le creaza si unde creatia artistica nu este vazuta doar ca si arta de dragul artei, dar care incearca sa aduca in discutie probleme actuale cautand rezolvari.

Anna K
Anna Khodorkovskaya (castigatoarea Strabag Artaward 2014) este interesata de estetica vietii de zi  cu zi, iar reclamele tiparite reprezinta o sursa majora de inspiratie. La expozitia din Cluj pot fi vazute o parte din sculpturile ei din seria ‘Confusion’ (2014-2015), acestea fiind o “masa nedeterminata” de “ceva”, criticand societatea de consum care actioneaza la fel, ca un malaxor urias. Roberta Lima, artista ce a reprezentat Austria la Bienala din Cairo in 2008 (“Synchronicity” in colaborare cu Dorit Magreiter) se focuseaza pe corpul ei ca tema, lucrand in medii diferite, de la fotografie, video si pana la instalatii. ‘Imprints’ este titlul videoului prezent in expozitie. Videoul documeteaza performance-ul Robertei din Chicago (‘ReBirth’ 2012, in colaborare cu Fearghus O’Conchuir) in care corpul este uzat, aruncat si zgariat si care totusi ramane puternic. Dialogul ce se stabileste cu privitorul scoate in evidenta urmele corpurilor umane in procesul si produsele constructiei arhitecturale de-a lungul istoriei. Michelle Karussell vorbeste in lucrarea ei ‘Die Ameise ist unsere ontologie’ (Furnicile sunt  ontologia noastra) despre munca, opozitie (rezistenta) si forma. Declansatorul proiectului a fost reactia artistei la aflarea conditiilor inumane de munca a oamenilor din fabricile de covoare din Pakistan si India. In centrul proiectului sta insa analogia cu revolutionarele metode de lucru pe care coloniile de furnici le aplica. Ceea ce este important aici nu este strategia individuala, nici planul sau geniala punere a lui in aplicare, nu; ceea ce este subliniat este aparitia colectivului. A invata de la furnici inseamna a invata sa castigi cu ajutorul colectivului. Daca este adevarat sau nu, va invitam sa descoperiti in expozitie. Poezia si totodata drama tarii noastre se desfasoara in fotografiile artistului Ovidiu Gordan, acesta imortalizand pe obiectiv momente si stari ale vietii de zi cu zi din Romania.

Roberta Lima
Democratice si fara prejudecati, imaginile devin personale in mai multe sensuri, iar asta le face
speciale. Madame Pipistrelle intervine in expozitie cu lucrarea ei ‘Epilepsy is dancing’ unde diferite
structuri si obiecte gasite de artista se suprapun intr-o compozitie care vorbeste de partile mai putin  material ale lumii noastre. Béatrice Dreux expune o pictura din seria ‘Medea’ 2015, tinand pe
baricade acest mediu atat de discutat al picturii la care nu vede nici un motiv sa renunte. Victoria
Mayer incheie dicursul expozitional cu unul din obiectele ei gonflabile care umple teoretic spatiul
functional dintre arhitectura, design si arta, teme de care artista e preocupata.

Expozitie curatoriata de Alexandra Tatar.

Proiect sustinut de Forumul Cultural Austriac, Cluj Napoca Capitala Culturala Europeana a Tineretului 2015 si Atelier4.
#viennaintransylvania
Supported by Atelier4
3
Informatii:
Titlu expozitie: #viennaintransylvania
Organizator: Alexandra Tatar
Curator: Alexandra Tatar
Artisti participanti: Béatrice Dreux , Ovidiu Gordan, Michelle Karussell,
Anna Khodorkovskaya, Roberta Lima, Victoria Mayer, Madame Pipistrelle

Biografii Artisti:
Anna Khodorkovskaya s-a nascut in 1985 in Moscova. Dupa ce a absolvit cursurile Universitatii de
Stat din Moscova, si cursuri ale ICA Moscova, s-a mutat la Viena, unde studiaza din 2011 la Akademie der Bildenden Künste Wien. Implicata in numeroase proiecte si expozitii, atat in Rusia cat si in Europa, Anna este preocupata in prezent de proiecte media (ArtStreamShop , RealityRaumRezidenz) si pictura. Anna Khodorkovskaya este castigatoarea Strabag Artaward 2014.

Roberta Lima s-a nascut in 1974 in Manaus, Brazilia. Dupa ce a terminat arhitectura in 2001, Roberta Lima s-a mutat la Viena unde locuieste si lucreaza in prezent. In 2007 a primit diploma de Master in Arte Plastice iar in 2013 titlul de Doctor in Filozofie de la Akademie der Bildenden Künste Wien. Tot in 2013, Roberta Lima a primit Premiul de Excelenta din partea Ministerului pentru Stiinta si Cercetare Austriac (Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung).
Michelle Karussell (Michaela Landrichter)s-a nascut in 1984 in Oberpullendorf, Austria. Traieste si
lucreaza in Viena din 2003 sub numele de Michelle Karussell. Din 2006 studiaza la Academie der
Bildenden Künste Wien sub indrumarea profesorului Daniel Richter. Opera ei se afla la limita dintre
arta plastica si arta performativa, specificitatile fiecarui mediu fiind incorporate in proiectele ei.
Madame Pipistrelle (Barbara Stöhr) studiaza din 2011 cu profesorii Hans Scheirl si Erwin Bohatsch la Akademie der Bildenden Künste Wien. Barbara lucreaza in diferite formate: pictura, sculptura si
performance. Unul din materialele ei de lucru sunt revistele glossy, pe care le mazgaleste, le rupe si
le acopera corpurile femeilor perfecte din ele cu propriile picturi, rezultand colaje fermecatoare.
Béatrice Dreux s-a nascut in 1972 in Versailles, Franta. A studiat la Akademie der Bildenden Künste
Wien. Lucrarile ei au fost expuse in multe expoziti din Austria si strainatate, ultima ei expozitie
personala fiind in 2015: „Medea“ in spatiul expozitional Artist Quarterly aflat in subordinea casei de licitatii Sotheby’s din Viena. In 2012 a publicat cartea “Beatrice Dreux: Palestine, Mothers and Skies”. Traieste si lucreaza in Viena.
Ovidiu Gordan s-a nasut in 1984 in Simleul Silvaniei, Romania. A studiat fotografia la Universitatea de Arta si Design Cluj Napoca, unde a obtinut titlul de B.A. in 2011. In propriile cuvinte, Ovidiu spune despre fotografiile lui : “Explorez potentialul estetic al locurilor obisnuite din Romania prin fotografie iar prin asta incerc sa captez frumoasa poezie si totodata drama tarii mele asa cum se desfasoara ea in fata ochilor mei. Democratice si fara prejudecati imaginile tind sa devina personale in mai multe feluri si pentru aceste calitati le consider a fi speciale.”
Victoria Mayer s-a nascut in 1981 in St. Veit im Pongau, Austria. Pentru a crea, foloseste silkscreen,
fotografie si obiecte gonflabile (creatie proprie). Atat in opera ei sculpturala , cat si in fotografie este
interesata de coerenta functionala dintre arhitectura, design si arta si de zona de convergenta dintre
privirea subiectiva si observatia analitica. Co-fondatoare in 2013 a Kunstraum Super, spatiu artistic
alternativ din Viena, alaturi de Andreas Bergmann si Rainer Stadlbauer.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.