Val de lansări atractive la Librăria Humanitas

Carte Esenţial

​Librăria Humanitas anunță o serie de trei lansări atractive la sediul librăriei de pe strada Universității nr.4

Luni, 9 octombrie, începând cu ora 18.00

va avea loc lansarea volumului Printre zeii goi. India, între extaz și miracol de Radu Polizu, publicat de Editura Polirom, în colecția Hexagon. Cartea de călătorie.

Participă:
Radu Polizu
Mihaela Gligor
Szenkovics Dezső

Eveniment în parteneriat cu Centrul clujean pentru studii indiene

„Radu Polizu, un călător pasionat cu un ochi antrenat în descoperirea lumii, are abilitatea să creioneze peisaje, să creeze atmosfera locului și să înfățișeze portretele oamenilor pe care îi întâlnește, oferind o perspectivă corectă și originală asupra unui spațiu fără timp, un loc unic în spiritualitate, arhitectură și cultură. Printre zeii goi este o evocare vie a Indiei, descriindu-i complexitatea prin prisma curiozității neobosite a autorului.” (Carmen Firan)

„Am vrut să scriu despre India pe care o iubesc, menționând mai puțin bijuteriile sale arhitecturale sau destinațiile turistice promovate în pliante și concentrându mă pe perspectiva călătorului care nu și poate reține uimirea în timp ce descoperă această țară minunată.” (Radu Polizu)

Radu Polizu (născut la Bucureşti) a părăsit România cu doi ani înainte de 1989, mutându-se în SUA, unde a urmat o carieră în televiziune, dezvoltând compania FlyingMonk, specializată în inginerie de media şi producţie de documentare culturale. Călătorind independent, a filmat în mai mult de 80 de ţări, concentrându-se pe tradiţiile şi cultura locurilor vizitate. Când nu călătoreşte, oferă consultanţă pentru dezvoltarea de studiouri de televiziune şi companii de media în New York, scrie şi editează filme documentare şi publică pe blog eseuri de călătorie (flyingmonk.com). În 2016 i-a apărut la Scrisul Românesc prima carte în limba română, Cartea poveştilor uitate, relatând întâmplări din peregrinările sale în jurul lumii pentru filmări. Between Ceausescu and Fidel a apărut la New Meridian Arts în 2018 şi apoi în limba română în 2020, la Eikon. Tot la New Meridian Arts i-a apărut în 2022 versiunea în limba engleză a acestei cărţi, Among Naked Gods. În prezent locuieşte la New York

Joi, 12 octombrie:

întâlnire cu arheologul și scriitorul Cătălin Pavel, biologul și scriitorul Alexandru Stermin și arheologul Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, despre bestsellerul Humanitas ”Animalele care ne fac oameni. Blană, cozi și pene în arheologie” de Cătălin Pavel.

Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe. 

•••

„În primul an de facultate, am urmat cursul de arheologie al profesorului Radu Florescu. M-a pus să învăț, cât de cât, latinește și m-a luat, în practica de vară, la Capidava, șantierul său preferat din Dobrogea. Profesorul a avut generozitatea să-mi dea, la sfârșitul anului întâi (când cursul său se încheia), un sfat părintesc: «Optează pentru arheologie, căci în anii care urmează o să te înhațe marii profesori Schileru, Frunzetti, Hăulică și am să te pierd!» Cam așa s-a și întâmplat, dar interesul pentru lumea veche (consolidat și prin pedagogia lui Constantin Noica) a rămas viu și divers în continuare.

Salut, prin urmare, un autor cu care mă identific admirativ: dacă l-aș fi întâlnit pe Cătălin Pavel în primul an de facultate, mi-ar fi devenit, probabil, model.“ — ANDREI PLEȘU

•••

CĂTĂLIN PAVEL (n. 1976) este arheolog, conf. univ. habil. și scriitor. A participat la săpături arheologice în țară, în Germania, Franța, Anglia, Maroc, Israel și în special în Turcia (la Milet, Troia și Gordion). Burse doctorale și postdoctorale la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Universitatea din Oxford, Institutul Arheologic Albright din Ierusalim și Colegiul Noua Europă din București. Volume academice: Describing and Interpreting the Past (Editura Universității din Bucureşti, 2010) și Dicţionar de mitologie grecoromană (coautor, Corint, 2011). Volume de poezie: Altera pars (A.T.U., 2013, Premiul „Mircea Ivănescu“/Artgothica), Tulburarea la ființele vii (Limes, 2014), Doi oameni într-o poză (Limes, 2015), Adagietto (FrACTalia, 2016), Carnetul lui Villard (Vinea, 2021). Romane: Aproape a șaptea parte din lume (Humanitas, 2010, trad. fr. La septième partie du monde, Non Lieu, Paris, 2017), Nici o clipă Portasar (Cartea Românească, 2015), Trecerea (Cartea Românească, 2016, Premiul „Ziarul de Iași“, nominalizat la Premiile USR) și Chihlimbar, Polirom, 2017 (Premiul USR Constanța). A publicat 250 de articole de popularizare a arheologiei în Dilema veche și 100 de articole pe teme literare în Suplimentul de cultură. Este autorul bestsellerului Arheologia iubirii: De la Neanderthal la Taj Mahal (Humanitas, 2019, Premiul USR, filiala Constanța, nominalizat la Premiile „Observator cultural“, trad. fr. Archéologie de l’Amour. De Néandertal au Taj Mahal, Éditions de l’Aube, 2022, trad. it. L’Archeologia dell’amore. Dal Neanderthal al Taj Mahal, Neo Edizioni, 2022). Cel mai recent volum de arheologie este Animalele care ne fac oameni. Blană, cozi și pene în arheologie (Humanitas, 2021). În 2022 Humanitas i-a publicat romanul Toate greșelile care se pot face

Vineri, 13 octombrie, ora 18.00:​​​

lansarea volumului „Englezul din Gara de Nord“ de Tatiana Niculescu (foto). La eveniment vor participa, alături de Tatiana Niculescu, criticul literar Ioana Bot și istoricul Gheorghe Negustor.

Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe. 

•••

Bazat pe povestea reală a unui fost pilot britanic, acest roman e o pledoarie pentru libertate, curaj și speranță, în vremuri politice tulburi și periculoase.

Îl cheamă Brian Spencer și se numără printre ultimii romantici ai Europei. În biografia lui apar războiul, Churchill, Stalin, Tito, Balcanii, împărțirea Europei, Bosnia, Ucraina. Destinul lui e să dea un sens întâmplărilor și năpastelor, plecând în ultima misiune a vieții.

•••

„“Englezul din Gara de Nord” readuce la viață trecutul prezentat prin ochii personajului principal, cu migăloasă fidelitate și atâta vervă, încât ajungi să citești romanul pe nerăsuflate. Autoarea ne invită să revizităm evenimente care au marcat și continuă să marcheze lumea de azi. Un roman viu ca viața, care evoluează în funcție de ea. Deosebit de semnificative sunt paginile care prezintă notoriul acord de «procentaj» pe care Winston Churchill l-a semnat cu Iosif Stalin în octombrie 1944, prin care cel din urmă, prin forță și denaturare, a impus la putere în spațiul est-european câte o minoritate comunistă. Încă mai trăim consecințele acestui act. — DENNIS DELETANT

•••

TATIANA NICULESCU este scriitoarea care a impus în literatura română contemporană genul biografiei. A publicat la Editura Humanitas: „Singur. Viața lui Mihail Sebastian“ (bestseller Humanitas, 2022); „Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale“ (bestseller Humanitas, 2021), „Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu“ (bestseller Humanitas, 2020, 2022); „Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee“ (bestseller Humanitas, 2019); „Ei mă consideră făcător de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca“ (Humanitas, 2018); „Mistica rugăciunii și a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu“ (bestseller Humanitas, 2017); „Mihai I, ultimul rege al românilor“ (Humanitas, 2016, 2020); „Regina Maria. Ultima dorinţă“ (Humanitas, 2015, 2016, 2018, 2020, 2023). A debutat în literatură cu romanul „Spovedanie la Tanacu“ (Humanitas, 2006, 2008, 2021), urmat de „Nopţile Patriarhului“, „Povestea domniţei Marina și a basarabeanului necunoscut“, „Tăierea fecioarelor“. A coordonat volumele colective „Iubirea din oglindă. Despre sex și identitate“ (Humanitas, 2017) și „Cartea întâmplărilor. Mistere, ciudăţenii, uimiri“ (Humanitas, 2019) și a îngrijit volumul „Maria, regina României, Gânduri pentru vremuri grele“ (Humanitas, 2020). Între 1995 și 2008, Tatiana Niculescu a fost redactor și realizator de programe, iar apoi redactor‑șef la secția română a postului de radio BBC World Service, la Londra și București.​​

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *