Vă mai amintiți de Arizona? A apărut un roman despre renumita cafenea

Carte Esenţial

Cafeneaua Tineretului, botezată de fostul profesor universitar Virgil ”Bill” Stanciu, ”Arizona” a fost decenii un loc de legendă a boemei clujene, universitare, scriitoricești, studențești și nu numai. Un loc frecventat de nume importante de scriitori, poeți, actori, universitari, dar și de liceeni sau simpli amatori de cafea, prăjituri sau de conversație. După 1989 cafeneaua s-a zbătut în negura tranziției capitaliste și a rezistat până în anul 2011, când s-a închis definitiv.

Acestei cafenele celebre i-a dedicat recent un roman fostul student și ziarist la Cluj al anilor 90 de la revista ”Napoca Universitară” și apoi, după 1989, la săptămânalul ”NU”, scriitorul Cristian Contraș, intitulată ”Arizona de Cluj, Arizona Cafine”. Autorul trăiește în Marea Britanie de mulți ani. El este membru al Uniunii Scriitorilor-Filiala Timișoara și are publicate 11 cărți.

În volumul recent apărut sunt evocate atmosfera anilor 80 și de început de 90, atmosfera boemei clujene și mai ales a cafenelei Arizona, a cenaclurilor literare tinute de regretatul actorul Călin Nemeș si portrete a unor oameni cu care autorul a fost prieten bun, cum a fost filosoful Viorel Bădică, și mulți alții cu care s-a intersectat, personaje de diferite calibre.

Doi scriitori clujeni cunoscuți au reacționat apreciativ la apariția volumului pe facebook:

Scriitorul Cristian Contraș, coleg de studenție și de presă, în finalul deceniului 8 și în debutul deceniului 9, mi-a trimis, din Nottingham, acolo unde trăiește și scrie, chiar în această seară, coperta noului său volum, ARIZONA DE CLUJ, ARIZONA CAFINÈ, apărut la Cluj, …O evocare a unei atmosfere de ,,Epocă” extraordinare, din Clujul de acum 30-40 de ani – un roman al generației noastre. În anul 1974, Romulus Guga publica romanul ,,Adio Arizona”, despre aceeași cafenea, cazan de idei din centrul orașului, despre alte generații, ,,de dinaintea noastră”.

În amintirea tuturor clipelor înălțătoare și a prietenilor noștri dispăruți, pe ultima copertă, Cristian Contraș a așezat o foarte frumoasă poezie a regretatului LUCIAN POP (18 septembrie 1953, Panticeu/Cluj – 1 septembrie 2015, Cluj).

O cafenea uluitoare, în care spiritul boem a făcut Istorie, decenii întregi. O cafenea căreia i s-a dus Legenda, nu doar în întreaga țară, dar și în Europa și în celelalte continente.”,a scris Horea Muntenuș.

”ARIZONA DE CLUJ
Deși figurez printre personajele (marginale) ale cărții, nu mă sfiesc să vă semnalez o carte foarte originală. Cristian Contraș e un prozator român care trăiește în Anglia, iar volumul său e unul care oscilează între memorii și roman autobiografic, cu o interesantă virare finală în utopie și fantastic. Intitulată ARIZONA DE CLUJ, ARIZONA CAFINE (Editura Napoca Star ,2024) savuroasa carte aduce în pagină o epocă a tinereții noastre, una în care autorul rememorează perioada studenției petrecută în Clujul boem al studiilor sale, având în centrul atenției o cafenea pe care toți clujenii și-o amintesc cu plăcere. De la primele ore ale zilei, fabuloasa cafenea ARIZONA atrăgea ca un magnet o clientelă diversă: elevi (fugiți de la ore…), studenți, scriitori, pictori, actori, cu toții adunați în jurul ceștii de “nechezol” aburind. Cafeneaua, acum dispărută, foia de delatori, de ochi și urechi curioase, dar asta nu-i împiedica pe tinerii boemi de altădată să alcătuiască și să destrame guverne ( un capitol se numește “Guvernul de la Arizona”), să dialogheze pe diverse teme culturale. Personajele principale ale cărții, cele care sprijină pereții cafenelei, sunt mai mereu aceiași: filosoful Viorel Bădică, prozatorul Lucian Pop, impetuoșii poeți Horia Muntenuș Daniel Hoblea, Ioan Ștefan (văzut și în latura sa de simpatic negustor de cărți), traducătorul și cenzorul Vasile Sav, actorul Călin Nemeș, poetul Alexandru Petria și mulți alții. Prozatorul ne introduce în incinta redacțiilor de atunci (“Napoca universitară” mai ales, “Echinox”, “Tribuna” ), a cenaclurilor literare (Excelsior și Tribuna), a căminelor studențești, evocă “zeii” și “semizeii” perioadei dictaturii comuniste.
Fără să fie un nostalgic sau un profitor al sistemului, autorul reține toate evenimentele într-o cheie optimistă, plină de umor fin, într-o linie narativă debordând de maliție și inteligență. Spumos ca o șampanie fină, proaspăt destupată, romanul lui Cristian Contraș e în măsură să provoace delicii iubitorilor de lectură, dar și să incite la eventuale polemici pe cei care au frecventat cu asiduitate acest loc de întâlnire a selectei boeme a Clujului de dinainte de marea lovitură de staff din Decembrie 1989.”, a scris și Ion Cristofor.

Nume mari ale culturii în față la Arizona Cafe. Foto Stiri de Cluj

0 thoughts on “Vă mai amintiți de Arizona? A apărut un roman despre renumita cafenea

  1. O bombă ordinară cu nechezol unde tăiai fumu’ cu cutzitu’, azil pentru pierde-vară si genii neîntelese din ‘peroada’ dă haur .
    Intrai 10 minute si erai sigur că-ti vor mirosi hainele a mahorcă proletară.

    1. Ghiță, nimeni nu era obligat să intre și să stea la Arizona! Și nici la apropiatul restaurant Pescarul, cunoscut ca „Academia Fischer”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *