UPDATE Patronul Cafe Bulgakov a cumpărat Castelul Banffy din Gilău! Inaugurează cu un concert al legendarilor EDDA !

Clio Esenţial

UPDATE 2. 

Managementul trupei hard rock Edda a şters de pe Facebook evenimentul creat prin care s-a anunţat concertul. Totuşi acest concert va avea loc, dar va fi anunţat oficial doar peste 10-14  zile, când va fi lansat oficial evenimentul Zilele Castelului Gilău, care vor include un program mult mai bogat, au declarat pentru clujulcultural.ro surse din organizare.

………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 1

Castelul de la Gilău a fost revendicat în instanţă acum câţiva ani. Aceasta l-a retrocedat profesorului Tamas Barcsay, stabilit în Canada, urmaş al familiei nobiliare Barcsay. Acesta a vândut mai departe castelul patronului cafenelei-club Bulgakov acum un an şi jumătate, susţin sursele clujulcultural.ro.

Un documentar excelent despre castel puteţi citi AICI

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Clujulcultural.ro a intrat  în posesia unei informaţii importante, conform unor surse care doresc să îşi păstreze annonimatul.

Astfel, Castelul Banffy din comuna Gilău, care a fost retrocedat relativ recent, a fost cumpărat de către patronii cafenelei de succes Bulgakov,  cafenea de mari dimensiuni situată în zona medievală a Clujului, pe strada Florilor. Castelul, susţin sursele noastre, a fost cumpărat de la moştenitor.  Castelul era închis de câţiva ani si va fi inaugurat cu ştaif.

Inaugurarea Castelului  se va face cu un mega concert al legendarei trupe rock ungare Edda Muvek, pe 10 octombrie, la ora 20.00.

Concertul face parte din programul Zilelor Castelului Banffy din Gilău! Edda a mai concertat la Cluj, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare.

edda
Edda Muvek

Ultimul eveniment de anvergură pe superbul domeniu al castelului a fost prima ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, acum nouă ani.

Istoria castelului de la Gilău!

Castelul Wass-Bánffy de la Gilău, judeţul Cluj,  este monument istoric oficial pe lista monumentelor istorice elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România în anul 2010, informează enciclopedia online Wikipedia.

Castelul este înconjurat de un parc natural de circa 11 hectare.

1024px-CastelGilau
Castelul dela Gilău – (c) wikipedia

Cetatea a fost construită după 1439, din ordinul episcopului Gheorghe Lepes. În jurul anului 1500, cetatea iniţială a fost transformată de episcopul Ladislau Gereb în castel în stil renascentist. În anii 1599 şi 1601 s-a aflat în posesia lui Mihai Viteazul.

Distrus într-un incendiu, castelul a fost reconstruit şi restaurat în mai multe rânduri. În ultimele decenii a fost folosit de liceul din Gilău iar în ultimii ani a fost închis fiind obiectul unui amplu proces de retrocedare. Castelul necesită renovări.

Cine e Edda ?

Infiinţat in 1973 la Miskolc de catre Jozsef Halasz, initial sub numele de Griff, apoi la sfarsitul anului numele grupului se schimba  in Edda ( insemnand  poem in mitologia nordica ). In 1974 postul de vocalist este atribuit lui Pataky Attila, care ramane liderul grupului dupa plecarea lui Halasz. In 1977 Pataky schimba numele in Edda Muvek (operele Edda) si recruteaza cei mai buni muzicieni din Miskolc, alaturi de care porneste sa cucereasca intreaga Ungarie, dar, in primul rand, Budapesta. Slamovits Istvan ” Slamo” , compozitor, exceptional chitarist si nu in ultimul rand solist vocal avea sa isi puna amprenta pe muzica facuta de Edda. Barta Alfonz, un virtuos al orgii Hammond si al proaspat aparutelor sintetizatoare, alaturi de solida sectie ritmica formata din Zselencz Laszlo (bass) si Csapo Gyorgy (tobe) întregesc asa numitul ” Classic Edda ”

Au vândut 500.000 de discuri la debut!

1980 este anul  debutului discografic, care avea sa devina album diamant – peste 500.000 de exemplare vandute. De mentionat ca acest album a fost disponibil si la noi la inceputul anilor 80.

Pe 27 mai 1980 grupul Edda concerteaza in Parcul Tineretului din Budapesta, unde balconul se surpa sub greutatea numarului mare de participanti. Turneele Edda continua in URSS si Bulgaria.

Spre sfarsitul anului trupa scrie muzica filmului ” Ballagas ” , în film apărând şi piese proprii complete pe lângă părţile instrumentale, grupul având şi o scurtă apăriţia în film.  Turneele continua în 1981 în URSS, Cehoslovacia, Polonia, culminând cu un concert sold out în Budapesta , pe celebrul Kisstadion. Incepe lucrul la al doilea album, aparut în 1982, album de mare succes, recompensat cu titlul de ” Discul de Platină”- peste 300.000 de exemplare vandute.

Edda devine o formaţie ” de cult” în Ungaria anilor 80 , atât prin muzica lor de factura hard rock dar şi prin textele inspirate de situaţia tinerilor din lăgarul comunist, de problemele „gri” de fiecare zi, şi nu în ultimul rând prin vestimentaţia la concerte (salopeta de muncitor, bocanci etc). Spre deosebire de alte formaţii ” elitiste” ( Omega, Locomotiv GT, Bergendy, Skorpio, etc), Edda transmit clar un mesaj către tinerii clasei muncitoare, cea fără de perspectiva în anii comunismului.

Al treilea album este însoţit de o schimbare de componenţă, bateristul Csapo Gyorgyi se imbolnaveste iar locul sau este luat de Fortuna Laszlo, care avea sa compuna o mare parte a pieselor de pe albumul 3.

Disensiunile aparute in trupa , mai ales din punct de vedere muzical, impreuna cu plecarea organistului Barta Alfonz in Elvetia aveau sa duca la destramarea trupei in 1983

Pe   3 si 4 decembrie Edda isi sustine concertul de adio in Budapesta, desi pe tot parcursul concertului publicul scandeaza ” ramaneti impreuna”. In preajma Craciunului are loc concertul de adio in orasul natal, Miskolc, concert in care se canta , pe durata a aproximativ 3 ore, toate piesele compuse de Edda pana atunci. Fanii veniti din toata Ungaria au lacrimi in ochi in timpul concertului. Din inregistrarea acestor trei spectacole apare ultimul album Edda in formula clasica, numit ” Visszlat Edda”  ( La revedere Edda)

In 1984 apare o carte scrisa de Risko Geza, intitulata Edda Muvek, care descrie perioada 1973- 1983

In 1985 Pataky Attila, secondat de Fortuna Laszlo refac grupul, cu muzicieni invitati, pe postul de chitarist aparand uneori ” No.1 ” al Ungariei, Tatrai Tibor. Din pacate, Fortuna Laszlo, ( la fel ca toti ceilalti tobosari de pana atunci ) se imbolnaveste si locul sau este luat de diversi muzicieni de studio, pana cand Pataky se opreste la Donaszi Tibor, un virtuos al tobelor , care avea sa ramana pana in 1997 in Edda.  Apare albumul numarul 5, tot un live, care beneficiaza de aportul lui Gomory Zsolt la clape, care este membru si in ziua de azi. Ia fiinta o alta formula importanta , formula 86-88, care avea sa-i alature, pe langa Pataky, Donaszi si Gomory pe Csillag Endre -chitara si Mirkovics ” Zserbo” Gabor- bass. In aceasta formula deschid concertele Deep purple din Ungaria si sunt apreciati de Ritchie Blackmore in mai multe interviuri din perioada respectiva. In 1986 apare albumul Edda Muvek 6 , apoi extraordinarul Csillag Endre este inlocuit de Alapi „Steve” Istvan , iar Mirkovics Gabor de Petho Gabor. Edda primeste ” Discul de Diamant”, depasind in total un milion de albume vandute. In aceasta formula apare ” Valtozo Idok”, cel de-al saptelea album Edda, iar in acelasi an, sub titulatura Pataky – Slamovits apare o culegere de piese din prima perioada neinregistrate pe vreun album. ” Szaga van” (89) si ” Gyozni Fogunk” (90) sunt albume in acelasi concept, fara piese notabile, dar survin din nou schimbari de componenta, Alapi Istvan si Petho Gabor parasesc formatia, cautandu-si norocul peste ocean. Postul de chitarist este ocupat de Kun Peter , foarte bun instrumentist ,care isi pune amprenta pe urmatoarele doua albume de studio si un live care apare si pe DVD . Acesta insa isi va pierde viata intr-un accident de motocicleta ciudat , lovit chiar de microbusul formatiei, condus, se pare de un bodyguard al trupei.

Revine Alapi Istvan la chitara, care ramane membru pana in zilele noastre, la bass este Kicska Laszlo, pana in 2015 mai apar doua compilatii si 17 albume de studio, din 1987 , cand in locul lui Donaszi Tibor apare Hetenyi Zoltan, componenta ramane neschimbata. (a colaborat la articol şi Totu Rareş).

 

 

 

 

 

 

 

6 thoughts on “UPDATE Patronul Cafe Bulgakov a cumpărat Castelul Banffy din Gilău! Inaugurează cu un concert al legendarilor EDDA !

  1. nu de mult am citit ca a fost cumparat de fiul scriitorului Mehes GYorgy care locuieste in Ungaria,
    care-e adevarul??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *