Unde puteți aduce un ultim omagiu artistului Dumitru Fărcaș

Actualitate

Toți cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu Maestrului Dumitru Fărcaș, decedat astăzi, 7 august, pot să o facă  miercuri, 8 august,  începând cu ora 14.00 la Casa de Cultură a Studenților, accesul fiind liber și pe timpul nopții, a transmis într-un comunicat instituția.

Tot miercuri, 8 august, de la ora 18.00, în Sala de Spectacole ”Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților, va avea loc slujba de priveghere a celui adormit.

Joi ora 11.00, după slujba religioasă (incinta Casei de Cultură a Studenților), cortegiul funerar se va îndrepta spre localitatea GROȘI, JUD. MARAMUREȘ, locul de baștină al renumitului artist, unde va fi înhumat, alături de părinții Domniei sale – în grădina casei părintești. În onoarea memoriei sale și a ceea ce a reprezentat pentru România, va fi înmormântat cu onoruri militare.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

 

Din 1962, anul în care mult regretatul Dumitru Fărcaș a pus bazele a ceea ce avea să devină Ansamblul Folcloric Studențesc ”Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Maestrul a fost un adevărat părinte și îndrumător a zeci de tineri și studenți pasionați de muzică, care au ales să ducă mai departe tradițiile și portul popular strămoșesc, precum și valorile românești autentice.

Laurențiu Hodorog, întemeietorul Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca și primul director al instituției îl numea pe Maestrul Dumitru Fărcaș ”steaua norocoasă a Mărțișorului”. Prin valoarea sa artistică imensă, talentul oferit de Dumnezeu și dăruirea sa, Dumitru Fărcaș a deschis drumul acestui ansamblu folcloric, urmarea fiind numeroase premii la festivaluri și competiții de folclor, atât în țară, cât și în străinătate.
În onoarea Sa, sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenților a primit numele de Sala de Spectacole ”Dumitru Fărcaș”, în anul 2013. Maestrul avea biroul său la etajul I al instituției, pe pereții căruia a înșirat o parte din premiile și distincțiile pe care le-au primit de-a lungul anilor, Domnia sa și mărțișorenii săi dragi. Astăzi, ele sunt o mai mult ca oricând, o mărturie vie a unei vieți dedicate muzicii și publicului iubitor de folclor din România și dincolo de hotarele ei.

Cântăreţul de muzică populară Ovidiu Purdea Someş a afirmat că Dumitru Fărcaş a fost unul dintre cei mai frumoşi români pe care i-a cunoscut, considerând că acesta putea fi numit ”voievod al taragotului”, transmite corespondentul MEDIAFAX. Cântăreţul de muzică populară Aurel Tămaş consideră că decesul lui Dumitru Fărcaş este ”o pierdere imensă” pentru folclorul românesc, acesta fiind cel care a înnobilat taragotul cu care a slujit neamul românesc. Cântăreţul de muzică populară Ioan Bocşa consideră că Dumitru Fărcaş a fost şi rămâne un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism şi România.

Reacții la moartea lui Dumitru Fărcaș

Lumea folclorului românesc a reacționart la moartea marelui taragotist Dumitru Fărcaş.

Solistul Ovidiu Purdea Someş a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că i-a admirat lui Dumitru Fărcaş frumuseţea talentului, generozitatea sufletului şi spiritul de român.

”Alături de Grigore Vieru şi Florin Piersic, Dumitru Fărcaş a fost unul dintre cei mai frumoşi români pe care i-am cunoscut. I-am admirat frumuseţea talentului, generozitatea sufletului şi spiritul de român. Rar mi-a fost dat să întâlnesc un artist care să se dăruiască bucuriei de a fi român. Mi-a rămas o destăinuire a sa, potrivit căreia, într-o întâlnire mai veche de la Cluj, poetul Nichita Stănescu îi spunea că dacă Bach a fost un got, Dumitru Fărcaş a fost un tara-got. Eu i-am spus că, dacă în ţara cântecului meu mai este nevoie de o ţară, aceasta să se numească Ţara taragotului, iar voievod al taragotului să-l punem pe Mitru Fărcaş”, a spus Purdea Someş.

Directorul Casei de Cultură a Studenţilor Cluj, Flavius Milăşan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că detaliile privind înmormântarea lui Dumitru Fărcaş vor fi comunicate de familie.

”În noaptea de luni spre marţi a decedat Dumitru Fărcaş în urma unui infarct, era internat la un spital din Cluj-Napoca. În luna mai a împlinit 80 de ani. Era pensionar, dar avea şi funcţia de consultant artistic la CCS, iar Sala Mare a instituţiei îi poartă numele. Transmitem condoleanţe familiei”, a spus Milăşan.

Aurel Tămaş: Plecarea lui Dumitru Fărcaş, o pierdere imensă pentru folclorul românesc

Cântăreţul de muzică populară Aurel Tămaş consideră că decesul lui Dumitru Fărcaş este ”o pierdere imensă” pentru folclorul românesc, acesta fiind cel care a înnobilat taragotul cu care a slujit neamul românesc.

Aurel Tămaş a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că Dumitru Fărcaş a fost un bun creştin, un bun ardelean, un bun român.

”E greu să vorbeşti despre faptul că a plecat dintre noi Mitru Fărcaş, părea veşnic. A înobilat un instrument cu care a slujit neamul românesc de când se ştie. Sunetul taragotului va rămâne veşnic în conştiinţa acestui neam. Mitru a fost un bun creştin, un bun ardelean, un bun român, un om de nădejde, este o imensă pierdere pentru folclorul românesc”, a spus Tămaş.

Acesta a precizat că, împreună un grup de folclorişti din care făcea parte şi Dumitru Fărcaş, pregătea un program dedicat Centenarului, care să includă spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate.

Ioan Bocşa: Mitru Fărcaş a fost un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism şi România

Cântăreţul de muzică populară Ioan Bocşa consideră că Dumitru Fărcaş a fost şi rămâne un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism şi România.

Ioan Bocşa a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că Dumitru Fărcaş i-a fost cel mai apropiat colaborator, unul dintre cei mai mari ambasadori culturali pe care i-a avut România.

”Mitru nu a fost un interpret de folclor, a fost şi rămâne un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism şi România. A fost unul dintre cei mai mari ambasadori culturali ai noştri iar, pentru mine, personal, a fost în ultimii 10 ani, cel mai apropiat colaborator. Am participat împreună la principalele evenimente, printre care şi ceremonia în care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca şi unde eu i-am făcut Laudatio, dar şi la aniversarea din 12 mai 2018 în care a împlinit 80 de ani. Am pierdut o parte din mine”, a spus Bocşa.

Interpretul de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani.

În luna mai, artistul  a împlinit vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *