R.M.N., cel mai recent film al regizorului Cristian Mungiu, a făcut parte din competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2022, alături de alte 18 filme selectate (dintre cele 2100 de pelicule din intreaga lume propuse de cineaști festivalului). În acest sens, nominalizarea la cel mai prestigios festival de film din lume trebuie privită ca premiu în sine.
Filmul va fi proiectat la Cinema Dacia din Mănăștur, joi 26 octombrie, ora 18.30, în prezența regizorului Cristian Mungiu. Acesta va susține și un Masterclass pentru tineri.
Evenimentul este prezentat de Centrul de Cultură Urbană al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
Intrarea este liberă

R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.
Regizorul Cristian Mungiu descrie filmul ca fiind „o poveste despre raportul dintre vremurile de odinioară – percepute ca fiind mai de încredere pentru că ne deveniseră familiare – și vremurile actuale, resimțite ca haotice. Este deopotrivă o poveste despre auto-amăgirea generată de un set de valori europene care rămân mai degrabă un deziderat decât o împlinire. Este o poveste despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, stereotipuri, autoritate și libertate, o poveste despre lașitate și curaj, despre individ și mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supraviețuire, despre sărăcie, despre frică și un viitor neliniștitor”.
În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.
Filmul îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldován. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea de Tudor Vladimir Panduru si montajul de Mircea Olteanu.
După Cannes, R.M.N. a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, New York, San Sebastian, Hamburg (laureat cuThe Critics’ Choice Award la Filmfest Hamburg) și a fost vândut în peste 55 de țări.
Filmul este produs de Mobra Films (The Sisters Brothers) și coprodus de Why Not Productions (I, Daniel Blake, Deephan), Wild Bunch International (Titane), France 3 Cinema și Le Pacte din Franța, Les Films du Fleuve (Belgia), Filmgate Films și Film i Väst (Suedia), cu sprijinul Canal+, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România și susținut de Eurimages.