„Trilogia Aureliu Manea” deschide astăzi stagiunea la Teatrul Naţional Cluj

Stagiunea la Teatrul Naţional din Cluj va fi deschisă astăzi, de la ora 19.00, la sala studio Euphorion,  cu spectacolul „Trilogia Aureliu Manea”, dedicat renumitului regizor Aureliu Manea. Regia aparţine lui Tompa Gabor, cunoscut regizor şi director al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.  Trilogia e formată din piesele „Penelopa rămâne îngândurată”, „Repetiţie de teatru”  şi „Zâna de la răsărit”, care nu au o structură clară.

Tompa Gabor a mărturisit că actorii sunt puşi în faţa unei încercări grele pentru că în trilogie nu există…personaje.

„A fost o experienţă extrem de dificilă, unică într-un fel, pentru că nu se poate compara cu nimic. Este fascinantă uneori puterea cuvintelor, dar sunt parte a unei lumi vizionare, sunt vorbe uneori fără o logică imediată. Şi actorii cred au fost puşi în faţa unor lucruri foarte dificile. Este o lume închisă, cei şase actori joacă toate rolurile din cele trei piese”, a spus Tompa.

Conform secretarului literar al Teatrului Naţional, Roxana Croitoru, regizorul Aureliu Manea  a realizat mai multe spectacole la Cluj.

„Aureliu Manea a făcut parte de două ori din colectiv, în 1970, în intervalul iulie -octombrie, când însă nu a montat niciun spectacol şi între 1973 – 1984, când a regizat zece spectacole la Teatrul Naţional din Cluj – unele sunt de referinţă în spectaologia lui, cu cronici extraordinare”, a precizat Croitoru.

Manea a fost cenzurat de comunişti, care i-au interzis spectacolul „”O noapte furtunoasă”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.