Trei instituții au lansat un nou centru cultural care să atragă toate vârstele

Clio

Începând cu data de 14 februarie Fundația  Cultural Carpatica, Teatrul Magic Puppet și centrul de creație Maidan își propun un proiect prin care să atragă laolaltă generația nouă și cea veche printr-o infuzie de  activități printre care concerte , ateliere , show-uri de  stand-up , spectacole de păpuși și  expoziții .

În cadrul conferinței, principalii reprezentanți ai fiecărei entități implicate a luat cuvântul și a vorbit despre ceea ce își propune fiecare organizație să realizeze în acest spațiu, dar în același timp au clarificat și întrebările celor prezenți. Ionel Vitoc a fost primul care a vorbit despre  prezenatarea noului proiect afirmând că:” Îmi doresc ca noile forțe(Teatrul Magic Puppet și centrul de creație Maidan) să realizeze cât mai multe evenimente care să-i bucure pe oameni”. Tot în prezentarea sa, Ionel Vitoc a ținut să precizeze că fundația a mai inițiat anumite cursuri educative printre care Istoria filosofiei  care va fi susținut de Vasile Muscă, Logica pe înțelesul tuturor susținut de Marius Nicoară și Istoria care va fi susținut de Ovidiu Pecican și că aceste cursuri  fac parte din proiectul Academia comunicării dintre generații . Fostul profesor al Universității Babeș Bolyai, Vasile Muscă, a explicat faptul că aceste cursuri se adresează elevilor(pre studenților) și celor care au terminat facultatea(post studenților) și a mai subliniat importanța filosofiei în viața omului:” Am convingerea că filosofia poate ajuta substanțial la tămăduirea problemelor din viața omului/Cred că filosofia este cea mai puternică manifestare a libertății spirituale și de gândire”.

 Regizorul de teatru, Diana Aldea, i-a menționat pe cei care fac parte din centrul de creație  Maidan printre ei numărându-se Sorana Suceava, David Constantinescu,Bogdan Gontineac și de asemenea a relevat că centrul de creație Maidan dorește să ofere publicului concerte, show-uri de stand up și reprezentări ale artelor performative, iar mai apoi  le -a mulțumit celor care au ajutat la renovarea acestui spațiu. Totodată, aceasta a mai subliniat că: “Îmi doresc ca locul să aducă bucurie artiștilor și publicului care va participa la spectacole”. Mesajul transmis de Diana Aldea a fost amplificat și de colegii Sorana Suceava ,dar și de Bogdan Gontineac care va fi responsabil  în special cu show-urile de stand-up.

     Florin Suciu-Buh și Silviu Ruști, reprezentanții companiei de teatru independent Magic Puppet, au relevat faptul că visul lor de acum 6 ani s-a împlinit și că în acest moment spectacolele lor sunt adresate copiilor ,și își doresc pe viitor să realizeze o simbioză între magie și arta teatrului de păpuși, dar și să pregătească adulții pentru teatrul de animație. Cei doi au mai evidențiat că spectacolele lor sunt educative ,interactive și distractive ,dar în special interactive:”Interactive, pentru că ne dorim ca publicul să ne dea un feedback și să fie cât mai prezent , să participe direct la spectacol. Așteptăm public de toate vârstele”.

Teatrul Magic Puppet și centrul de creație Maidan au clarificat nelămuririle celor prezenți referitoare la legătura celor două organizații, atragerea fondurilor, dar și modul în care vor fi împărțite zilele pentru spectacole. Cele două entități au explicat că s-au unit în urma unor proiecte câștigate printr-un start-up. De asemenea,  aceștia au explicat că actorii angrenați care lucrează și  pentru  teatrele de stat au un proiect deja pregătit. Totodată, cele două entități au pus accentul pe faptul că Grantul primit acoperă un an de chirie, utilitățile plata a 3 salarii, dintre care două full time și unul part time și că doresc să atragă fonduri de la Administrația Fondului Cultural Național, dar și prin vânzarea de bilete.

Tot în cadrul conferinței cei de la Magic Puppet au clarificat ceea ce realizează ei în cadrul teatrului independent:” Scopul nostru este  de a crea povești și de a mișca spectatorii. Noi știm să facem ceva mai mult decât niște actori, din faptul că nu suntem finanțați de stat, ajungem să fim mai creativi și să rezolvăm problemele care apar mult mai ușor, iar proiectele noastre sunt mult mai ingenioase fiind create de noi și de asemenea, nu obișnuim publicul cu povești clasice” .

Ionel Vitoc a mai precizat că Fundația Cultural Carpatica va organiza evenimente precum : conferințe , lansări de carte sau expoziții în fiecare zi de luni.

“Mi-a plăcut cultura și actele de cultură. Încurajez și mă bucur că aceste două colective au venit aici și-au găsit în mine omul care să-i sprijine prin acest spațiu care are o amplasare bună”a mai adăugat Ionel Vitoc în finalul conferinței.

În data 15 februarie cei de la Magic Puppet vor avea următorul program:


11:00- Spectacol Muzical Mr.Nicu- Gratuit

14:00-Povești interactive – Gratuit

16:00- Viața secretă a celor mai neaștepate obiecte- teatru de copii- 20 de lei

18:00- BUBU- spectacol de magie și ventrilocie -25 de lei

19:30-Petrecerea de deschidere

Text si foto Catalin Stroia, jurnalism, an 1, UBB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *