Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) organizează, în perioada 4 – 21 aprilie 2024, expoziția personală „The joy of life” (pictură) cu lucrări din creația artistei Margit Hegyi-Simion. Vernisajul va avea joi, 4 aprilie 2024, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă, în prezența artistei și a invitaților săi: Radu Munteanu, prof. univ. UTCN, Egyed Emese, critic de artă și Negoiță Lăptoiu, istoric de artă. Din partea muzeului, vor fi gazde domnii Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției și Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.
Margit Hegyi-Simion s-a născut în 8 mai 1943 în localitatea Braza din județul Harghita. Studiile liceale le-a absolvit în comuna Ditrău, în 1961, continuate cu studii superioare la Institutul Politehnic din Iași, specializarea Design Industrial și Managementul Afacerilor, care, în nomenclatorul acelor vremi, purta denumirea de Industrie ușoară și pielărie. După absolvire, promoția 1967, a ajuns la Cluj prin repartiție, împreună cu soțul ei, tânărul inginer Emil Simion, stabilindu-se definitiv în orașul de pe Someș. De atunci, activitatea sa profesională a stat permanent sub semnul creației, la început în secția de creație a fabricii de încălțăminte Clujana, iar din anul 1968 și până la pensionare, la Grupul Școlar de Industrie Ușoară. În perioada de peste 35 ani dedicați, în calitate de profesor și, multă vreme, director adjunct, pregătirii elevilor, a avut dorința de a realiza activități de creație în domeniul industriei ușoare. Astfel, în colaborare cu arhitectul Virgil Salvan și cu pictorul Carol Nebert a elaborat și publicat două manuale: Noțiuni de creație în industria ușoară (1975), respectiv Noțiuni de creație (1978).
Margit Hegyi-Simion a deprins tainele picturii la cursurile Școlii Populare de Artă, pe care a absolvit-o în 1972. A participat la mai multe expoziții colective, prima fiind în 1969, împreună cu mama sa, Hegyi Margit. După 2013, anul pensionării, a avut expoziții personale în spații culturale clujene: galeria Remeényik Sándor, Mariana Berinde, Diverta, Casino ș.a., dar și în alte orașe: Blaj, Târgu Mureș, Jeica – Bistrița etc. Artista are lucrări în colecții particulare din China, SUA, Canada, Africa de Sud, Finlanda, Alaska.
Expoziţia va fi deschisă până în data de 21 aprilie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.