TEATRU. „Istoria copilăriei”, o coproducție MiniREACTOR Cluj-Gong Sibiu, va avea premiera și online

Categorii: Teatru
Etichete: Cluj, MiniReactor, teatru

După premiera spectacolului Istoria copilăriei (4 episoade) atât la Sibiu, la Teatrul pentru Copii și Tineret GONG, cât și la MiniREACTOR în Cluj-Napoca, urmează premiera lui online, pentru a da posibilitatea tuturor celor care nu pot ajunge la reprezentațiile în sală să se bucure de această incursiune în copilăriile oamenilor din trecut.

Cele 4 episoade vor fi difuzate în premieră online vineri, 24 iunie, de la ora 20, pe canalul de YouTube MiniREACTOR #teatru pentru copii: https://bit.ly/3n6Qmwo. Episoadele vor putea fi vizionate în mediul online timp de 5 zile, in perioada 24-27 iunie (până la ora 20)

Cele patru piese vor putea fi de asemenea citite pe site-ul LiterNet, unde trei dintre ele sunt deja publicate, cu al patrulea urmând să apară în 27 iunie.

Spectacolul-coupe Istoria copilăriei (4 episoade) e rezultatul unui parteneriat între teatrul MiniREACTOR și Teatrul pentru Copii și Tineret GONG Sibiu și reprezintă o provocare atât pentru membrii celor două echipe, cât și pentru publicul tânăr.
Viața copiilor din secolele trecute era extrem de diferită de cea a copiilor din zilele noastre. De-a lungul istoriei, raportarea la copii a alternat între perspective diverse și contrastante, între a-i vedea fie ca purtători ai păcatului originar, fie ca exponenți ai unei presupuse inocențe angelice. În Occident, abia începând cu secolul al XX-lea copiii au început să nu mai fie atât de expuși morții, abandonului sau violenței fizice, iar relațiile dintre părinți și copii au intrat într-o epocă a înțelegerii reciproce.
Gândit ca o radiografie a copilăriei părinților, bunicilor sau strămoșilor noștri, spectacolul le oferă spectatorilor șansa unei mai bune înțelegeri a generațiilor trecute și a felului în care a evoluat percepția asupra educației celor mici.
Spectacolul prezintă patru povești cu copii din vremuri trecute pentru a pune în evidență evoluția în timp a condiției copilului, precum și dinamica relației copil-adult.

Scoțând la iveală istorii din vremuri apuse, sărbătorim felul în care copiii experimentează, de fapt, dintotdeauna lumea: cu încredere și curiozitate, cu curaj și prospețime. Din plin. Cu toată inima.

ISTORIA COPILĂRIEI (4 EPISOADE)

PĂIANJENUL DIN INIMĂ de Petro Ionescu
regia: Delia Gavlițchi
cu: Angela Páskuy, Adrian Prohaska, Claudia Stühler
asistentă de dramaturgie: Roxana Țentea
1800. O fetiță e constrânsă de părinți să termine treburile casnice și să lase joaca. Cu ajutorul apariției neașteptate a Băiețelului Invizibil, ea descoperă păianjenul din inima oamenilor. Își propune să-și învețe părinții să își accepte păianjenii și să îi îngrijească cu blândețe.

DE-A BABA de Alexa Băcanu
regia: Olivia Grecea
cu: Angela Páskuy, Adrian Prohaska, Claudia Stühler
1600. Într-o noapte cu lună plină, părinții o trimit pe Geta cu un ghem de lână la bunica ei, care locuiește în pădurea înfricoșătoare. Bunica o învață pe Geta cum să își accepte teama și ce „arme” să folosească împotriva personajelor care îi provoacă starea de frică: curaj, bunătate și înțelepciune.

RĂBDĂRI PRĂJITE de Alex Moldovan
regia: Ana Crăciun-Lambru
cu: Cătălin Filip, Doru Taloș și Oana Tămaș
1980, perioada Comunismului, un oraș din România. Un grup de copii se joacă în spatele blocului, visând la cariera de fotbalist pe care o va avea Gigel. Mama îl trimite să cumpere pâine, dar el rătăcește cartela și se vede nevoit să fugă de acasă de rușine că și-a ratat strălucitul viitor.

CARUSEL de Ana Cucu-Popescu
regia: Diana Dragoș
cu: Cătălin Filip, Doru Taloș și Oana Tămaș
asistentă de regie: Adriana Creangă
O fetiță se întoarce în timp, în anii 1500, într-un târg. Aici observă cum copiii sunt vânduți la prețuri negociabile, precum animalele. Ce o revoltă cel mai mult pe fetiță sunt diferențele de gen, diferența de preț și interes per cap de copil între fete și băieți.

scenografia: Florin Suciu
muzica: Văzduh (Adi Cimpoeșu)

Vârstă recomandată 7+
Foto și video afiș: Ioana Ofelia

Fotografii din spectacol: Cătălin Grigoriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.