Taloș, Reactor: ”Suntem într-un punct în care ar trebui să vorbim tot mai mult despre consolidare, dar din păcate contextul ne obligă să ne întoarcem la supraviețuire”

Categorii: Teatru
Etichete: cultura, Reactor, teatru

Reactor de creație și experiment, companie clujeană de teatru independent (nu are buget din bani public asigurat de Ministerul Culturii, ca cele de stat și nu aparține de MC) aniversează astăzi 7 ani de la primul eveniment cu public, intitulat Maraton.

Cu aceată ocaziE, unul din fondatori, actorul Doru Taloș a postat un mesaj trist pe contul său de Facebook:

”Azi se împlinesc 7 ani de la maraton, primul eveniment cu public la Reactor. Cred că a fost fain drumul ăsta, am avut multe satisfacții. Suntem într-un punct în care ar trebui să vorbim tot mai mult despre consolidare, dar din păcate contextul ne obigă să ne întoarcem la supraviețuire. Primăria nu a mai lansat anul ăsta callul de proiecte la început de an, AFCN-ul încă nu are bani pentru proiectele câștigate anul trecut și e prima data când amână o sesiune de finanțare. Contăm pe bilete. La mulți ani! dar măcar ca acum 2 ani, nu ca acum”, a scris Taloș.

Situația e și mai rea de fapt decât cea descrisă de Taloș dacă ne gândim că s-au închis spațiile independente, unde se juca teatru, H33 și ZUG, așa cum Clujul Cultural a informat prompt.

Cei de la Reactor nu s-au lăsat învinși de situația grea din domeniu, de reducerea drastică a finanțărilor și a continuat să activeze, cu multe spectacole și dezbateri în online, punând accent pe vânzarea de bilete online. La fel au făcut și teatrele de stat care au buget de la minister.

Reactorul a încetinit în 2020 dar nu s-a dat bătut

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.