Stelian Tănase de Ziua Scriitorilor: Premiile, banii, sinecurile, traducerile, onorurile depind de Mafii. Și totuși din această mizerie mai apare câte o capodoperă

Carte Esenţial

Astăzi, de Ziua Mondială a Scriitorilor, renumitul scriitor Stelian Tănase publică o postare acidă despre lumea scriitoricească din care face și el parte de atâția ani.

”ZIUA SCRIITORULUI. 3 februarie. Aferim.

Vă vine să credeți sau nu, dar azi este ziua mondială a scriitorilor. Citiți sau necitiți, glorioși sau nu. Cum le-a fost norocul sau mai exact splina și ficatul – culisele. Totul depinde în meseria asta sinucigașă de la ce coadă alegi să te așezi. Fiecare după cum se trezește, cu fața la cerceaf sau la tavan. Soarta lui depinde de ce animozități și ce invidii trezește.

Este o meserie ca oricare alta, se colorează după lumea în care o exercită și ia – cameleonic – aparența mediului inconjurător. În lumea românească, de pildă – esențial o societate de clanuri – scriitorimea este conectată la rețele, trăiește din cumetrii și alișverișuri. Pe scriitor îl găsesti viețuind în găști pentru că acestea asigură supraviețuirea peste nivelul literaturii pe care cutare o produce.

Scriitorul de valoare coalizează împotriva lui spontan toate mediocritățile. Spune-mi cîți (și ce) dușmani ai, ca să-ți spun cine ești. Nu ai dușmani, nu exiști. Ai mulți, ești binecuvîntat. Și totuși nimeni nu ii vrea.

Este, cert, o lume a orgoliilor maxime și a resentimentelor, a caracterelor mici de tot, a lașitatilor și trădărilor josnice, a meschinăriilor de tot felul. Premiile, banii, sinecurile, traducerile, onorurile depind de Mafii. Sunt la fel de prezente ca în oricare alt domeniu. Pe scurt – în zonă totul este un bullshit.

Și totuși, din această mizerie apare din cînd în cînd o capodoperă care răscumpără totul.”, a scris Tănase.

Acesta are zeci de romane publicate, unele de mare succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *