Soția celui mai celebru farmacist clujean, Hintz, expoziție de fotografie cu imagini interioare

Categorii: Actualitate, Vizual
Etichete: Cluj, expozitie

Fotografii din colecția soției celui mai celebru farmacist clujean, Hintz, cu imagini interioare va fi vernisată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Soția lui Hintz se numea Ella născută Boros, 1885-1975.

Vernisajul e în 17 martie 2022, ora 17.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Doamna Ella Hintz – născută Boros, soția farmacistului dr. György Hintz. Doar un nume. Cum putem cunoaște personalitatea și stilul de viață al unei femei de la începutul secolului XX, dacă ea nu a ținut un jurnal sau nu a scris o autobiografie, dar ne-a lăsat o moștenire din obiecte artizanale și fotografii?

Deși numele familiei Hintz sună familiar pentru publicul clujean datorită Muzeului Farmaciei, această colecție de imagini arată ceea ce a rămas până acum aproape invizibil în lucrările de istorie locală. În comparație cu numele și biografiile, fotografiile arată scene din viața cotidiană a personajelor publice, care, deși nu au fost consemnate în scris, pot fi descifrate pentru o cunoaștere aprofundată a istoriei mentalității clujenilor de la începutul secolului XX. În același timp, imaginile din album fac vizibile femeile, mai puțin cunoscute pentru rolurile lor publice, dar care joacă un rol semnificativ în viața de zi cu zi a familiei, ele zidind căminul, familia și societatea în curs de emancipare a femeilor locale, precum și reprezentările și amintirile vizuale ale familiei.

Această expoziție așadar, încearcă să creeze o discuție despre emanciparea, rolurile feminine de la începutul secolului XX din Cluj prin prisma unei colecții fotografice. Fotografiile Ellei Hintz oferă și o perspectivă istorică și teoretică asupra fotografiilor. Cum a fost creată și cum s-a transformat cultura vizuală transilvăneană de-a lungul timpului? Cine a început să folosească aparatul de fotografiat și sub ce influențe și impulsuri? Ce putem descifra în prezent din fotografiile de arhivă? 

Pe lângă fotografiile de arhivă, expoziția va cuprinde și interviuri cu membri ai familiei Hintz, Georg Hintz și Csaba Gábor Hintz, precum și cu actualii locatari ai vilei Hintz: Anca Gogâltan și Georgiana Tirt.

Colecția fotografică al Ellei Hintz este proprietatea familiei Hintz, care trăiește în prezent în Germania. Digitizarea imaginilor a fost realizată de Arhiva Audiovizuală Transilvană din cadrul Universității „Sapientia” din municipiul Cluj-Napoca.

În cadrul expoziției prezentăm o serie de imagini mixed media realizată de Mikola Csengele, student al universității Sapientia, ca și o reflexie contemporană asupra imaginilor de arhivă. Proiect intitulat: „Madonna învelită în culori”.

Curatori: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș

Prelucrare digitală de fotografii: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Tóth Orsolya

Autorii textelor din expoziție: Blos-Jáni Melinda, Bokor Zsuzsa, Gaal György, Mira Marincaș, Újvári Dorottya, Ványolós Endre

Interviuri video: Lakatos Miska

Grafică, design: Bogyor Tas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.