“Soldaţii-poveste din Ferentari”, un roman inedit lansat de Adrian Schiop

Esenţial

Adrian Schiop şi-a lansat recent, romanul “Soldaţii- poveste din Ferentari”, carte ce a primit deja două premii. La finalul  lansării de la BOOK Corner Cluj, autorul le-a citit celor prezenţi din carte.

 

“Cartea mea este despre Ferentari, locul unde s-a inventat şmecheria, iar idolii multor puşti sunt Nuţu Cămătaru, Gigi Becali şi Florin Salam. Mai e despre iubirea interesată? dezinteresată? dintre un scriitor aterizat în cel mai sărac cartier al Bucureştiului şi un fost puşcăriaş care s-a învăţat să-i placă şi bărbaţii, fiindcă avea 15 ani la prima condamnare, iar prin sex se cumpără cel mai uşor protecţie. E despre cum să o scoţi la capăt în libertate când te-ai născut într-o familie mândră de interlopi, dar la pârnaie, timp de 14 ani, te-ai obişnuit pe invers. Toate astea sunt fapte despre care dă seama cartea mea; altfel, îmi place să cred că e despre loialitate şi trădare”, explică autorul.

SCHIOP BUN
Criticul Ştefan Baghiu (stânga) şi prozatorul Adrian Schiop, gânditor…–(c)clujulcultural.ro

 

Soldaţii-poveste din Ferentari”, o realitate hardcore

 

 “Această carte, aş zice eu, este pe departe cea mai bună carte a lui Adi Schiop şi aş mai zice că el încearcă se evite două boli extraordinar de pregnante ale prozei româneşti de azi. Pe de o parte, boala aceea a totalizării semnificaţiilor, Adrian Schiop încearcă să scrie un roman cât mai direct, cât mai tăios, care să nu falsifice nimic. Apoi există boala intelectualizării. Lui Adi îi sunt antipatice aceste ieşiri în decor şi încearcă o proză de o directeţe extraordinară pe care eu aş numi-o realism hardcore”, a spus Alex Goldiş, critic literar.

 

“Povestea asta, spusă în felul în care este spusă ne pune câteva probleme majore. În sens utilitarist la un moment dat există un moment în care naratorul chiar recunoaşte că îi place să îi dea bani ţiganului ca să întreţină raporturi sexuale. În alt sens, la un moment dat ţiganul îşi pune problema cum să facă să continue această relaţie pentru a obţine cât mai mult pentru ca în final să vedem că de fapt el se gândeşte că l-a omenit că acest băiat deştept s-a uitat la el. Toate rapoartele astea de putere, dorinţă dintre ei, organizate în lumea marginală şi periferică a Bucureştiului unde nu funcţionează nimic din ceea ce ştiam până acum. Eu unul m-am simţit ca în faţa unui reportaj pentru că una este să poată exista aşa ceva şi alta e să vezi negru pe alb mai ales într-o manieră contondentă şi uneori calofilă”, a adăugat Ştefan Baghiu, critic literar.

 

Un autor dintr-o bucată şi două premii pentru roman

 

Adrian Schiop povesteşte că în ciuda faptului că pentru celelalte două cărţi ale sale şi-a petrecut scriind ani de zile, pentru  romanul “Soldaţii- poveste din Ferentari”, a scris doar patru luni.

 

“La celălalt roman am scris prea mult la el, l-am prea estetizat. Am scris cinci ani la el. Nu l-am dat direct pe ţeavă, ăsta l-am scris şi l-am dat pe ţeavă probabil de asta este bun că dacă mai stăteam pe el vreo 2-3 ani îl stricam. L-am scris în patru luni dar l-am “greblat” de vreo 10 ori”, a spus Adrian Schiop.

 

Schiop BUN 2
Sală plină la lansarea romanului Soldăţeii-Poveste din Ferentari

 

Romanul său a primit Premiul “Cea mai bună carte a anului” acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România şi Premiul revistei “Observator Cultural”, secţiunea proză. Cartea este structurată pe două părţi, “Trecut” şi “Prezent” scrise în 249 de pagini.

 

“Îmi amintesc de cum a reacţionat Adi Schiop, dar aşa se poartă şi în viaţa reală, când a primit premiul “Observatorului Cultural”, când toţi ceilalţi făceau salturi dialectice pentru a mulţumi publicului, revistelor sau mai ştiu eu cui, Adi Schiop vine şi zice “Mulţumesc, aveam nevoie de aceşti bani. Îmi prind bine banii ăştia”. Cam asta e modalitatea lui din viaţă, dar şi modalitatea asta retorică din roman de a fi cât mai direct. Adi Schiop scrie întotdeauna de pe poziţia omului care nu mai are nimic de pierdut. El scria bine şi până acum dar încă nu avea o poveste, ceva foarte tensionat care să ţină cititorul cu sufletul la gură”, a spus Alex Goldiş.

 

Adrian Schiop: “N-am curaj să lansez cartea în Ferentari dar, poate mă duc în Colentina pentru un nou roman”

 

Mai în glumă, mai în serios, Adrian Schiop a mai spus că nu are curaj să lanseze cartea şi în Ferentari şi că nu se gândeşte deocamdată la un nou roman. “N-am curaj să fac o lansare în Ferentari cu personajele, nu. Eu am luat banii şi am plecat, nici la emisiuni televizate nu merg. Nu am o următoare carte în minte, trebuie să mai aştept o nouă întâmplare. Mă găndesc să merg în Colentina”, a spun Adrian Schiop, glumind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *