Șoc total! Muzeul de Artă Cluj-Napoca, notificat să părăsească două treimi din spațiu! Director: Să nu vă mirați dacă va apărea un hotel de 5 stele!

Actualitate Esenţial

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție culturală situată în Palatul Bánffy din centrul istoric al orașului, și aflat în subordinea Consiliului Județean, a fost notificat ca, în termen de două săptămâni, să predea moștenitoarei două treimi din spațiu, informează directorul instituției, istoricul Lucian Nastasă Kovacs.

”Muzeul a fost somat ca în următoarele două săptămâni să predea 2/3 din Palatul Bánffy unei ipotetice moștenitoare. De ce nu toată clădirea, dacă tot este o moștenire in integrum, chiar e greu de înțeles! S-a mai scris despre acest ticălos … aranjament! Nu am acum dispoziția de a relua povestea unei injustiții postcomuniste!”, a scris directorul pe Facebook.

Printr-o sentință civilă din anul 2018, reconfirmată printr-o decizie judecătorească din 2019, Consiliul Județean Cluj a fost obligat să restituie mai multe încăperi moștenitorilor.

Cine este oierul Roșca din Săliște

”Palatul Bánffy a fost sediul guvernământului Transilvaniei, ca proprietate a acestei ramuri Bánffy, dar în nici un caz nu a fost construit de Nicolae Roșca, oier din Săliște (pretins proprietar după 1945 și beneficiar astăzi a 3/4 din imobil)! Cât despre complexitatea epocii, sunt cărțile de istorie care vă vor lămuri. Palatul Bánffy a ajuns în proprietatea statului român așa cum Palatul de la Gödöllő a ajuns în proprietatea statului maghiar, pe care l-a transformat într-o cazarmă sovietică, apoi sanatoriu, iar acum este un superb muzeu vizitabil (fostă reședință a reginei Sissi), tot în proprietatea statului ungar. Așadar, îmi doresc pentru Palatul Bánffy din Cluj același destin cu cel de la Gödollő!”, a declarat în 2022 pentru Foaia Transilvană directorul Muzeului de Artă din Cluj Napoca.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, a dat asigurări acum un si jumătate că Muzeul, aflat în subordinea sa, nu va pierde clădirea și că, mai mult, timp de 10 ani, destinația palatului nu va putea fi schimbată. Iată că lucrurile pot lua o altă turnură.

„Că avem ca temei o sentință judecătorească absurdă și nedreaptă, taman invers decât mărimea «pensiilor speciale» – n-ar fi de mirare și nici unica injustiție postcomunistă! Însă nimeni, dar absolut nimeni nu a mișcat un deget pentru a salva ceea ce se mai poate! Invocând măcar ideea «Exproprierii pentru cauză de utilitate publică» este ca și cum ai arunca cu agheasmă asupra necuratului! Iar cei care au pierdut procesul se spală pe mâini și pasează altora imorala punere în posesie a edificiului.

„Așadar, orașul de «Cinci stele» va avea în curând un Hotel de «cinci stele» în chiar centrul urbei! În loc de Grigorescu, Pallady, Tonitza, Hollósi ș.a. veți admira aroganța îmbogățiților prin tot ce este mai abject și fără scrupule! Cu alte cuvinte, un tezaur de peste 16.000 opere de artă (în cuantum de sute de milioane de euro) va fi în curând ascuns privirilor în profitul limuzinelor și a prostului gust! Iar voi hrăniți-vă cu iluzii că alții «muncesc» și se frământă pentru prosperitatea noastră!”, a mai scris idignat directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Profesorul Kovacs a mai declarat că în acest dosar de retrocedare au sunt multe lucruri suspecte.

Unul dintre ele se referă la întreaga clădire a Muzeului de Artă. Dacă acest imobil a fost în întregime a lui Denes Banffy, și prin testament a fost lăsat familiei din Săliște, de ce clădirea nu a fost retrocedată doar în proporție de două treimi.

Apo în testament se arată că Denes Banffy va lăsa acestei famili întreaga avere. Ori, Deneș Banffy mai avea un castel la Răscruci, care azi este proprietatea Consiliului Județean Cluj.

Acest castel nu a fost retrocedat și nici nu s-a făcut referire despre el. Castelul de la Răscruci este modernizat acum de Consiliul Județean Cluj, pe fonduri europene”,a declarat profesorul Lucian Năstasă Kovacs pentru Foaia Transilvană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *