Silviu Lupescu (Polirom): „Emisiunile dedicate cărților au dispărut din grilele tv

Carte

Legislație impredictibilă, impozitarea excesivă a muncii și creșterea salarizării bugetarilor sunt câteva dintre măsurile guvernamentale care au influențat negativ mediul privat de afaceri, inclusiv piața editorială – amintește Silviu Lupescu, director general Editura Polirom, scrie Forbes.ro

Forbes: Care sunt motivele pentru care România se află în coada clasamentului consumului de carte din Uniunea Europeană? Cu alte cuvinte, de ce românii nu sunt mari cumpărători de cărți?

Silviu Lupescu: Nu suntem în coada clasamentului doar la cărți. Din câte știu, și la spectacole de teatru, concerte de muzică clasică, operă sau alte produse culturale, tot pe acolo suntem clasați.

Motivele sunt multe, începând cu educația în școală. Lecturile, chiar și bibliografia pentru bacalaureat, au devenit „virtuale” – adică se limitează la niște rezumate postate pe internet. Câte școli mai au biblioteci? Biblioteci nu sunt nici în numeroase localități medii sau mari, iar dacă sunt, fondul de carte e vechi și banii pentru achiziții lipsesc ori vin, dacă rămâne ceva, la sfârșit de an.

Apoi e problema demografică, dat fiind că unul din patru români a emigrat. Mulți erau cititori sau cumpărători de carte. Lipsesc modelele, marea majoritate a personajelor care populează audiovizualul fiind politicieni de o incultură crasă, în cazul fericit în care nu sunt și agramați. De altfel, emisiunile dedicate cărților au dispărut din grilele tv., iar revistele culturale au căzut victime propriilor „încremeniri în proiect” și spiritului de gașcă literară care le animă.

În fine, cum și venitul mediu se situează mult sub media UE, e de înțeles de ce banii pentru achiziția produselor culturale lipsesc din coșul de cumpărături. S-au născocit tot felul de tichete, dar tichetele pentru cărți au dispărut acum câțiva ani și dispărute au rămas. Cum spuneam, motivele sunt multe și diverse…

Citiți mai multe pe Forbes.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *