Show total cu Mircea Dinescu la Zilele Olandeze Cluj

Carte Special

Poetul și  fostul disident Mircea Dinescu a făcut un show total la Cluj, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu ocazia  lansării cărții intitulate „Dosarul de securitate  al unui ambasador: Coen Stork”.

Evenimentul, o lansare de carte și o discuție despre regimul comunist și relația de prietenie dintre fostul disident român și fostul ambasador al Regatului Țărilor de Jos de atunci în România, olandezul Coen Stork, a avut loc în prezența celor doi și a unui numeros public cu ocazia primei ediții a evenimentului intitulat Zilele Olandeze la Cluj, cel mai mare eveniment dedicat sărbătoririi relației dintre România și Olanda din România.

Reîntâlnire după ani: Coen Stork (sacou bej) si Mircea Dinescu ( cămașă albă) – (c) clujulcultural.ro

La Cluj s-au reîntâlnit deci doi buni și vechi prieteni: cunoscutul poet, disident anticomunist Mircea Dinescu și Coen Stork, fost ambasador al Olandei în România. Un ambasador altfel, care a riscat enorm și l-a ajutat atunci, înainte de 1989, în plină dictatură comunistă, pe disidentul Mircea Dinescu. Cei doi au discutat  despre acea perioadă într-o atmosferă relaxată. Librăria Humanitas Cluj a comercializat la fața locului cartea despre dosarul de securitate al  ambasadorul Storck. 

Mircea Dinescu a fost, ca de obicei, entuziast, vorbăreț, plin de vervă. El a explicat în fața unei săli pline relația sa cu ambasadorul de atunci Stork, modul extraordinar în care a fost ajutat, riscurile mari pe care și le-a asumat ambasadorul olandez din timpul celor mai duri ani de dictatură comunistă, cum l-a ajutat Coen Stork să scoată din țară scrisorile anticeaușiste și celebrul interviu anticeaușist publicat de cotidianul Liberation în urma căruia Dinescu a fost arestat la domiciliu.

De asemenea Stork a explicat ce și cât a riscat atunci ajutându-l pe Mircea Dinescu, pe Andrei Pleșu, cu care era bun prieten și pe alți câțiva opozanți ai regimului comunist.

Iată mai jos ce a povestit Mircea Dinescu despre acea perioadă:

Să mai spunem că la editura Humanitas a apărut un masiv volum cu documente și fotografii de filaj din dosarul de Securitate al lui Coen Stork, un volum excepțional. Iată descrierea făcută de redactorii Humanitas:

În ianuarie 1988, după ce îşi încheiase misiunea în însorita Cubă, Coen Stork era numit ambasador al Regatului Ţărilor de Jos în mohorâta Românie ceauşistă. Abia venit la București, el i-a intrigat pe oficiali cu felul său dezinvolt de a se purta şi de a lega prietenii cu scriitorii şi artiştii români. Imediat a fost bănuit de spionaj şi a fost „dat în lucru” la Direcția a III-a, care avea în sarcină contraspionajul. Zi de zi, pas cu pas, ca într-un roman pe jumătate absurd, pe jumătate comic, Securitatea l-a filat pe străzile Capitalei, i-a ascultat convorbirile, i-a scotocit prin bibliotecă, i-a sustras agenda şi a plantat, la ambasadă şi la reşedinţă, iscoade în chip de bucătărese, menajere, secretare, profesori de chitară. Printr-o imensă și costisitoare desfășurare de forțe, Securitatea ajunsese, în decembrie 1989, să-i cunoască destul de bine preocupările, stilul de lucru și prietenii români. Ar fi fost victima iminentă a unei acţiuni de compromitere, dacă nu ar fi căzut regimul. Din dosarul de urmărire informativă burduşit cu sute de note, sinteze şi propuneri de măsuri au fost selectate documentele care vorbesc cel mai mult despre abuzurile Securităţii şi despre apăsătoarea atmosferă de la sfârşitul anilor 1980. Astfel a fost întocmită o carte, pe care, dacă licenţa ar fi îngăduită, am numi-o „roman de filaj“.

Volumul despre Coen Stork se găsește la Librăria Humanitas, preț 53 de lei

 

Coen Stork, diplomat de carieră, a spus ieri, la întâlnire, că este onorat să fie prieten cu Mircea Dinescu, că a a avut nevoie de contacte de la alte ambasade din acea perioadă ca să îl ajute pe Dinescu dar că a reușit să informeze țara sa destul de bine despre dictatura comunistă din România. El a explicat și cum funcționează o ambasadă străină în România, o „ambasadă a unei țări mici, cum e Olanda”, cum funcționa atunci, în regimul comunist.

După ce partea de discuții s-a încheiat, Mircea Dinescu și-a lansat la Cluj și o nouă carte de poezii. El a mărturisit că  de o perioadă îi place tot mai mult să cânte, că a scris sau tradus versuri pentru a fi cântate pe melodii cunoscute și a făcut, spre plăcerea și amuzamentul publicului, o demonstrație pe viu, aplaudată la scenă deschisă!

Vă oferim o filmare cu cântarea poetului Mircea Dinescu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *