Sechestru judiciar la Centrul de Interes anunță artistul plastic Vlad Olariu, pe grupul de Facebook Clujul Civic, care are ca scop creșterea potențialului de angajare civică a membrilor comunității clujene.
Expozitia actuala si fostele ateliere de la Centrul de Interes sunt sub sechestru judiciar. Artistii invitati nu mai au acces la lucrarile lor, iar artistii rezidenti care au ramas abuziv in spatiile pe care trebuiau sa le elibereze in primavara au ramas cu atelierele blocate. Termenul de evacuare, de plată a datoriilor restante și a taxelor judiciare este de 30 de zile. Primăria Cluj-Napoca finanteaza proiectele expozitionale impreuna cu Banca Transilvania.
Centrul de Interes a apărut după ruptura de la de fosta renumită Fabrica de Pensule, iar curatori ca Daria Dumitrescu și pictori cum e prof. unv. dr. Florin Ştefan, prodecan UAD Cluj-Napoca, au înființat, cu multă muncă, alături de restul artiștilor disidenti acest Centrul de Interes, de artă contemporană. Apoi s-au scindat în două tabere, s-au certat tare și au ajuns în instanță cu acuzații dure iar un proces este în curs.
Practic Clujul rămâne, dacă nu se rezolvă situația, fără al doilea centru de artă contemporană care ”decolase” bine și găzduise multe expoziții de impact.
Centrul de Interes e lîngă Dedeman, în spatele garii, pe mai multe etaje și a devenit tot mai mult în ultimii ani un reper în domeniul performance-urilor și expozițiilor de amploare.
Citiți despre scandalurile de la Centrul de Interes AICI și AICI
Centrul de Interes,un nou centru dedicat artei și culturii contemporane din Cluj, a fost inaugurat joi, 8 iunie 2017. Menit să îmbogățească și mai mult viața culturală vibrantă a orașului, Centrul de Interes a ost conceput ca un spațiu care își propune să aducă arta contemporană în mijlocul comunității.
Proiectul noului centru de artăbeneficiază de sprijinul Băncii Transilvania, iar evenimentul de inaugurare a ost realizat în parteneriat cu TIFF și finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
Noua instituție s-a format la inițiativa Federației Artiștilor și Galeriștilor din Fabrica de Pensule și a Asociației Artiștilor din Fabrica de Pensule care s-au desprins de consacrata Fabrică de Pensule la sfârșitul lui 2016 și s-au mutat într-un spațiu nou, o clădire industrială din imediata vecinătate a gării, de pe strada Fabrica de Chibrituri, nr. 9 A, cu acces direct prin pasajul subteran care leagă strada Horea și gara de strada Fabrica de Chibrituri.
În noul spațiu au fost amenajate 5 galerii – BARIL, BAZIS Contemporary, Camera, SABOT, SPAȚIU INTACT – 4 spații de proiecte, 3 spații de rezidență artistică, 24 de ateliere de creație în care activează peste 30 de artiști vizuali, designeri, arhitecți, toate desfășurate pe o suprafață totală de 2.800 de metri pătrați.