Seară Chopin la Filarmonică

Esenţial Muzica Spectacol

Seria concertelor grupate sub titlul generic Fall into Classic continuă și vineri 3 noiembrie 2023, ora 19.00, când pe scena din Auditorium Maximum vor urca alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijorul Alexander Humala și pianistul Christophe Alvarez, care va interpreta Concertul pentru pian nr. 1 în mi minor, op. 11 și Concertul pentru pian nr. 2 în fa minor, op. 21 de Frédéric Chopin.

Despre lucrări

1829 a fost anul în care Chopin a absolvit Conservatorul din Varşovia și a compus Concertul în fa minor pentru pian, urmat, la aproximativ şase luni, de Concertul în mi minor. Cele două lucrări au fost însă publicate în ordine inversă, motiv pentru care Concertul în fa minor apare ca nr. 2.

Ca multe dintre lucrările de tinereţe ale marilor compozitori, şi aici sunt evidente deja elementele care vor caracteriza stilul chopinian: teme uneori visătoare, alteori pasionale, armonii melancolice şi ornamente strălucitoare. Chopin avea să redefinească potenţialul acestui instrument din perspectiva culorilor, a armoniilor şi a expresivităţii sale. Compoziţiile sale timpurii au fost influenţate de „stilul strălucitor” al pianisticii promovate de compozitori ca Hummel, Moscheles, Weber şi Kalkbrenner. De asemenea, Chopin a fost influențat în realizarea concertelor sale pentru pian și de opera italiană şi muzica tradiţională poloneză, ale căror caracteristici au fost transferate de pianistul-compozitor în muzica sa la un nivel mult mai subtil şi indirect. Din muzica tradiţională a Poloniei centrale, Chopin a preluat în special tiparele ritmice, modale şi intonaţiile melodice. Apoi, la un nivel şi mai adânc, a prelucrat formele şi procedurile tehnice specifice marilor compozitori clasici vienezi, dar şi lui Bach. 

Ambele concerte au fost gândite în ideea lansării carierei internaţionale a tânărului compozitor-interpret. Deşi convenţionale ca tipar, cele două partituri conţin deja indicii ale poeziei pianistice care avea să caracterizeze stilul de neegalat al lui Chopin. Dacă Franz Liszt, contemporanul său, considera pianul drept „microcosmosul muzicii”, pentru Chopin, el deschidea o întreagă lume de trăiri şi expresii, exploatându-i posibilităţile cu o imaginaţie uluitoare.

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Alexander Humala dirijor

Christophe Alvarez pian

Frédéric Chopin

Concertul pentru pian nr. 1 în mi minor, op. 11

Concertul pentru pian nr. 2 în fa minor, op. 21

Concert realizat în cadrul Festivalului SCENA, în parteneriat cu Centrul de cercetare și creație artistică INTERART al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca

Despre dirijor

Alexander Humala

Alexander Humala a studiat dirijatul coral la Academia de Muzică de Stat din Belarus, la Minsk, și dirijatul simfonic la Conservatorul din Rotterdam. Mai departe, și-a perfecționat abilitățile în cadrul unor cursuri de măiestrie oferite de profesori remarcabili, precum Collin Metters, Yuri Simonov și Jorma Panula. În 2010, a primit prestigioasa bursă Huygens. Ca parte a programului de burse L. Kirkland, a studiat, de asemenea, managementul culturii la Universitatea Jagielloniană din Cracovia (2019/2020).

Și-a făcut debutul în 2003, alături de Orchestra de Cameră a Academiei de Muzică din Belarus. În același an, a apărut alături de Orchestra Simfonică Young Belarus, urmată de un debut internațional cu Orchestra Simfonică de Stat din Lituania.

După un stagiu de dirijat la Opera din Wrocław și la Filarmonica Națională din Varșovia în cadrul programului de burse „Gaude Polonia”, între anii 2014/2016, a fost dirijor asistent al Orchestrei Simfonice Naționale Radio din Katowice, iar în perioada 2013/2019 a ocupat postul de dirijor principal al ansamblului belarus Capella Sonorus. Din 2017 pînă în 2021, a fost dirijor al Orchestrei Filarmonicii Naționale din Rusia.

A colaborat cu mulți soliști remarcabili, printre care Geneviève Strosser, Marco Blaauw, Szymon Nehring, Boris Berezovsky și alții. A dirijat concerte cu implicarea unor soliști de jazz de renume mondial, printre care Chick Corea, Brandford Marsalis, Arturo Sandoval și Jamie Cullum.

Alexander Humala a fost câștigătorul Premiului I al Concursului Internațional de Dirijat „J. Vitol” de la Riga (2009), unde a dirijat Orchestra Simfonică Academică de Stat din Letonia, Corul Național Leton și Corul Radio. În cadrul Concursului Internațional de Dirijat Coral „Towards Polyphony”, desfășurat în 2011 la Wrocław, a câștigat Premiul I, precum și toate premiile suplimentare (Premiul publicului, Premiile speciale acordate de ambasadele Italiei și Germaniei și Premiul special pentru cea mai bună interpretare a muzicii poloneze). În 2013, a fost finalist al Concursului pentru tineri dirijori din Sankt Petersburg. A primit o serie de premii de stat în Belarus, Polonia și în Țările de Jos.

Despre solist

Christophe Alvarez

Christophe Alvarez este un muzician cu o formare completă. Pianist de anvergură, este absolvent al unor școli de prestigiu: Ecole Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, McGill University din Montreal, Université Paris IV Sorbonne, Conservatoire de Nice, Université de Nice Sophia Antipolis. De-a lungul anilor, s-a perfecționat cu pianiști de renume mondial precum Andras Schiff, Cristofer Elton, Christian Zacharias, Kyoko Hashimoto, Philippe Bianconi, Gabriel Tacchino, Rena Shereshevskaya, Sergio Perticaroli.

Câștigător al Premiului I la numeroase concursuri internaționale (Concours UNESCO de Paris, Concours Chopin de Brest, Concours International de Nice, Concours Steinway de Cannes, Concorso Rodolfo Caporali, Concours Flame ș.a.), Christophe a evoluat ca pianist pe scene prestigioase din Europa și America de Nord fiind de asemenea invitat al unor festivaluri consacrate din Franța, Italia, Polonia și România. 

Christophe Alvarez a înregistrat live cele două concerte pentru pian de Frédéric Chopin sub bagheta lui Marcin Sompolinski. De asemenea, înregistrarea sa dedicată redescoperirii creației compozitorului Alfons Szczerbiński (1858-1895) a fost produsă sub marca Polskie Radio.

Pasionat de compoziție, dirijat și muzicologie, Christophe Alvarez a organizat numeroase proiecte muzicale, a fondat în Franța ansamblul de muzică veche Musica Tempora, a compus muzică de film pentru pelicule prezentate în marile festivaluri europene de film și a desfășurat o intensă muncă de cercetare ce i-a permis să reconstituie integral baletul francez Ballet du Temps (1654), din care mai exista doar partitura viorii. 

Fost asistent universitar la Universitatea McGill din Montreal și la Universitatea din Nisa, el este în prezent titular al catedrei de pian de la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *