Se va redeschide Cinema Arta!

Categorii: A 7-a
Etichete: Cinema Arta, Cluj, Film

Renumitul Cinema ARTA se va redeschide ca un spațiu independent pentru comunitate, film și cultură, anunță Monica Sebestyen, project manager al proiectului de refacere al cinematografului. Aceasta a precizat că nu știe încă cînd se va întâmpla acest lucru dar se lucrează la renovare.

„Va  fi un loc  unde istoriile trecute și viitoare ale filmelor se întâlnesc cu cinefilii clujeni. Înainte să ne redeschidem porțile, pornim la o plimbare în oraș cu o serie de evenimente găzduite de parteneri și prieteni. În contextul seriei de evenimente reARTA vrem să purtăm conversații captivante despre film, cinema și cultură și să găsim împreună cu publicul modalități de a ne imagina viitorul Cinema Arta.

Colectiva Silver Screen propune o serie de proiecții de filme și documentare distopice, anarhiste, activiste, transgresive și diverse materiale filmografice relevante culturii underground de la începuturile exploatării și identificării sale până în prezent.”, mai anunță pe pagina de facebook a cinematografului organizatorii.

Cinema Arta în timpul TIFF 2013

Proiecție  „Din grozăviile lumii”  la Colectiva Gazzete

O proiecție din ciclul  „ReARTA: revenim cu ARTA în oraș!” va avea loc la un local de pe Calea Turzii. 

„Ne bucurăm să venim în întâmpinarea viitorului public al Cinema ARTA cu un prim eveniment, la care prietenii de la Colectiva Gazette ne sunt gazde: proiecția filmului „Din grozăviile lumii”, primul film științific produs în 1920 la Cluj, în unul dintre primele studiouri cinematografice din Europa.
„Din grozăviile lumii” este un film mut, o „docu-drama” regizată de Janovics Jenő, care pentru această proiecție specială are parte de acompaniamentul live al lui Danaga.

Bilet de intrare: 10 Ron”, anunță organizatorii.  Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Cotidianul Adevărul a scris în exclusivitate despre  filmul „„Grozăvia Lumii“. Pelicula are mare importanţă pentru istoria filmului din România: este primul film turnat de Janovics Jeno în studioul „Transsylvania“ din Cluj, creat în 1919.

Secvenţă din filmul „Grozăvia Lumii“ FOTO: arhiva personală Jordáky Lajos citat de Adevărul

Cinema ARTA se află în renovare

„Pas cu pas ne întoarcem în oraș! Suntem încă în renovare, dar foarte aproape să redeschidem spațiul nostru pentru comunitate”, sună anunțul celor care lucrează la refacere.

Cinema Arta a fost închis acum 7 ani, după retrocedarea clădirii moștenitorilor, clădire ultracentrală în care are sediu cinematograful, fostul palat interbelic Sebestyen. Pe perioadele de desfășurare ale TIFF cinema se redeschidea dar la ediția 2018 acest lucru nu s-a mai întâmplat.

De circa o lună în vitrina cinematografului a apărut un anunț că acesta va reveni în sectorul cultural clujean!

Cinema Arta e unul din cele mai vechi din Cluj. Acesta s-a deschis în data de 13 octombrie 1913 sub numele de „Cinema Select”. In 1948 a fost naționalizat de regimul comunist, dar a continuat tot ca cinema, cu numele succesive Maxim Gorki, Tineretului, Arta. După Revoluție a continuat ca cinema Arta.

În municipiul Cluj-Napoca mai funcționează în prezent cinematografele Florin Piersic, Victoria și cele din mall-urile Iulius și Vivo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.