Se crează la Cluj o rețea de sate transilvănene

Actualitate Clio

Directorul Casei Regale a României, vine la Cluj pentru conferința de deschidere a proiectului Transylvania Myths Europe, al Centrului Cultural Clujean.

 Directorul Casei Regale a României, reprezentanți ai Institutului Patrimoniului și ai unora dintre cele mai importante proiecte de patrimoniu din Cluj, Sibiu, Alba, Maramureș și Brașov vin la Cluj în 16 noiembrie pe

„Conferința e o invitație deschisă pentru toți primarii de comune din Transilvania care văd în patrimoniu și cultură chei pentru dezvoltarea durabilă a localităților lor. Împreună cu ei vom crea cel mai ambițios proiect regional de până acum, prin care ne dorim să contribuim la dezvoltarea regiunii și la promovarea ei către turiștii români și europeni. Clujul a crescut în mare măsură datorită Transilvaniei, care i-a împrumutat din brandul său și a alimentat orașul cu mulți oameni talentați de-a lungul timpului. Prin acest proiect Clujul își asumă din nou rolul de lider al regiunii și se străduiește o dată în plus să creeze beneficii pentru Transilvania”, declară Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Proiectul Transylvania Myths Europe este o rețea de localități transilvănene preocupate de utilizarea patrimoniului și culturii ca motoare pentru dezvoltarea durabilă. Această rețea va lucra la construirea unui brand unic și a unei oferte culturale, turistice și de dezvoltare integrată comune pentru localitățile implicate, adresate românilor și Europenilor dornici să descopere Transilvania autentică.

„Ne bucurăm să găzduim această conferință și să sprijinim acest proiect. Județul Cluj este o Transilvanie în miniatură și, dincolo de marile motoare economice urbane, are un potențial mare și divers de a face din cultura și din tradițiile sale surse de dezvoltare economică și socială. De asemenea, credem în puterea colaborării între județe și regiuni, așa că invităm județele din Transilvania să ni se alăture în acest proiect și în conferința din 16 noiembrie”, declară Vakar Istvan, Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Anul 2018 va marca debutul în construcția rețelei și va aduce primele evenimente și acțiuni comune ale localităților membre: Ziua Patrimoniului, Castelele de pe Valea Someșului, Campionatul Transilvănean de-a V-ați Ascunselea, precum și un brand și un label cultural și turistic al rețelei. De asemenea, programul va include și câte un proiect propriu al fiecărei comune înscrisă în rețea, prin care se va căuta fructificarea economică sustenabilă a valorilor de patrimoniu locale.

Centrul Cultural Clujean va coordona toate aceste activități și invită administrațiile locale din mediul rural transilvănean să se alăture rețelei pentru a beneficia de expertiza specialiștilor CCC, de oportunitățile de finanțare oferite în cadrul programului și, mai ales, de forța grupului care se creează astfel.

Proiectul Transylvania Myths Europe și conferința Patrimoniu și cultură pentru dezvoltarea rurală sunt organizate de Centrul Cultural Clujean și sprijinite de Consiliul Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Banca Transilvania, Evozon și Exclusiv Catering.

Despre Centrul Cultural Clujean
Centrul Cultural Clujean (CCC) este o organizație neguvernamentală, apolitică și independentă, care dezvoltă proiecte cu impact cultural, social și de dezvoltare urbană în Cluj-Napoca și în regiunea Transilvaniei. Membrii CCC sunt universitățile clujene, instituțiile de cultură și organizațiile culturale locale, administrația locală și județeană, precum și organizații din domeniul social, educațional și economic.

Program:
Sala de ședințe a Consiliului Județean Cluj (Calea Dorobanților, nr. 106)

09:30 – 10:00 Primirea invitaților

10:00 – 10:30 Deschiderea conferinței
Vákár István, Vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj
Dan Tarcea, Viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca
Ștefan Teișanu, Director al Centrului Cultural Clujean
Cristina Bolog, Lector univ. Facultatea de Geografie și Turism

10:30 – 11:00 Key-note speech: Casa Regală a României – cum pot patrimoniul și cultura influența comunitățile?
Ion Tucă, Director al Casei Regale a României

11:00 – 11:30 Pauză de cafea

11:30 – 12:30 Panel: Studii de caz din Transilvania
Furu Árpád, Programul de protecție a patrimoniului Rimetea (Rimetea, județul Alba)
Marlene Stanciu, Fondator KraftMade (Cincu, județul Brașov)
Claudiu Salanță, Arhitect Șef al Județului Cluj (Castelul de la Răscruci, județul Cluj)
Moderator: Csilla Hegedüs, Președinte al Transylvania Trust

12:30 – 13:30 Prânz

13:30 – 14:30 Panel: Despre o rețea a satelor din Transilvania
Iozefina Postăvaru, Cercetător Științific la Institutul Național al Patrimoniului
Peter Hurley, Fondator Satele Unite ale Maramureșului
András Farkas, Manager de Proiect – Rețeaua Castel în Transilvania
Cristian Cișmaru, Co-fondator Transylvanian Brunch (Sibiu)
Moderator: Tudor Sălăgean, Director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei

14:30 – 15:00 Pauză de cafea

15:00 – 16:00 Invitație de participare în proiectul Transylvania Myths Europe
Ștefan Teișanu, Director al Centrului Cultural Clujean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *