Sărbătoare a câinilor la Festivalul Alternativ Canin din Vlaha

Actualitate

Duminică, 19 august, va avea loc cel de-a 6-a ediție a Festivalului Alternativ Canin în Parcul de Sculpturi Arkhai din satul Vlaha, organizat de dr. Péter Madaras. Acesta invită necuvântătoarele mici şi mari, de rasă pură sau comună, să participe la sărbătoarea câinilor fericiţi, un eveniment unde toţi câinii vor fi premiaţi, indiferent de aspect sau abilităţi.

 Ideea s-a născut de mulţi ani. Lucrând foarte mult cu diverse asociaţii de protecţia animalelor, Péter a simţit deseori nedreptatea de a cataloga câinii în rasă pură şi „corcitură”. Crede că este disproporţionat să se organizeze expoziţii splendide pentru câinii cu pedigree, iar câinii de rasă comună să nu fie recunoscuţi de nici un fel. Evoluţia homo sapiens nu este datorită Golden Retriver-ului, mai mult pentru lupul îmblânzit, din care pe parcursul timpului s-a făcut câine, cel mai fidel partener, coleg şi prieten al omului. Nici câinii de rasă nu au contribuit cu nimic la „sângele albastru”, care le curge prin vene. Din aceste motive medicul veterinar a hotărât să organizeze un concurs pentru toţi câinii, indiferent dacă sunt de rasă sau nu şi să definească categorii care să-i facă pe toţi câştigători.

Dacă la concurs se va înscrie spre exemplu un un câine dinamic, lung, cu forme frumoase, el participă la categoria „atlet”, unde poate concura şi un câine de vânătoare sau un amstaff. Prin urmare va câştiga acel câine, care este pe placul juriului. Juriul nu este unul profesionist. Între membrii juriului sunt artişti, meşteri sau casnici, oameni poate la fel de diverşi ca si câinii participanţi, dar cu toţii iubitori de animale.

Câinii înscrişi în competiţie sunt din start câştigători: intrând în ring, primesc câte un lanţ cu numulit. Premiile sunt realizate de către artistul László Balázs, afişele şi flyerele de Elemér Könczey. Locaţia este Parcul de Sculpturi Arkhai al artistului Ernő Bartha, al cărui sculpturi de dimensiuni monumentale veghează până la sfârşit asupra noastră.

Intrarea este liberă. Pot participa şi câini cu dizabilităţi fizice.

Înscrierea se poate face în următoarele categorii:

 

–          pampers

 

–          găluşcă mică

 

–          cremvurst

 

–          vagabond de noapte

 

–          atlet

 

–          oldtimer

 

–          fier beton

 

–          special needs dog

 

Pentru o organizare mai uşoară, vă rugăm să va înscrieţi pe adresa de e-mail bacsildiko11@gmail.com, menţionând la subiect Înscriere la Festivalul Alternativ Canin.

Expoziţia va avea loc duminică, 19 august, de la ora 9:30 în Parcul de Sculpturi Arkhai (Vlaha, str. Principală nr. 442), premierea va avea loc între orele 15-16. În program vor fi incluse şi o demonstraţie de dresaj, diverse activităţi pentru copiii şi echitaţie.

„Ce trebuie să ştie căţelul? Nimic altceva decât să fie el însuşi, să se simtă bine în pielea sa şi să se bucure de moment. Aceasta este sărbătoarea căţeilor fericiţi, oricum ar fi ei.”, transmit organizatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *