Salman Rushdie lansează o carte despre agresiunea cu cuţitul care a fost aproape să îl coste viaţa

Carte Esenţial

Scriitorul americano-britanic de origine indiană Salman Rushdie va lansa în primăvara anului 2024 o carte despre agresiunea cu cuţitul care a fost aproape să îl coste viaţa în vara anului 2022, pentru a răspunde astfel „în faţa violenţei prin artă”, a anunţat miercuri editura Penguin Random House, informează AFP conform Agerpres.

„Era o carte necesară pentru mine, un fel de a asuma ceea ce s-a întâmplat şi de a răspunde în faţa violenţei prin artă”, a declarat scriitorul, în vârstă de 76 de ani şi considerat o legendă a libertăţii de exprimare în Occident, într-un comunicat publicat de Penguin Random House.

Cartea va fi lansată pe 16 aprilie 2024 în peste 15 ţări, inclusiv în Statele Unite şi Regatul Unit, a precizat aceeaşi editură.

Editura Gallimard a anunţat că lansarea pe piaţa franceză va avea loc pe 18 aprilie 2024.

Salman Rushdie, care trăieşte din 1989 sub ameninţarea morţii după ce Iranul a emis pe numele său o „fatwa” (sentinţă religioasă), în urma publicării romanului său intitulat „Versetele satanice”, a fost atacat cu un cuţit pe 12 august 2022 în timpul unei conferinţe literare organizate la Chautauqua, în regiunea New York, de un tânăr american de origine libaneză, suspectat că ar fi un simpatizant al Iranului şiit.

ADVERTISING

Grav rănit, scriitorul şi-a pierdut vederea la nivelul unui ochi şi a dezvăluit că i-a fost greu să scrie în primele şase luni după agresiune. Cel mai recent roman al său, „Victory City”, „povestea epică a unei femei” din secolul al XIV-lea, lansat în Statele Unite în 2023, a fost scris înaintea acelei agresiuni.

„Knife: Meditations After an Attempted Murder” este „o meditaţie puternică, profund personală şi în cele din urmă edificatoare asupra vieţii, pierderii, iubirii, puterii artei, forţei de a continua să mergi înainte – şi de a te ridica din nou”, precizează editura Penguin Random House într-un comunicat.

În această carte, Salman Rushdie se exprimă „pentru prima dată şi în detalii de neuitat” despre atacul comis asupra sa, a adăugat aceeaşi editură.

Salman Rushdie, care a publicat 14 romane şi mai multe volume de povestiri pentru copii, de nuvele şi de eseuri, a câştigat în 1981 premiul Booker, una dintre cele mai prestigioase recompense din domeniul literaturii, pentru romanul „Midnight’s Children „.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *