Să înceapă Peninsula!

Muzica

Ediţia a XI-a a Festivalului „Peninsula”, considerat unul din cele mai mari festivaluri de muzică din România, va începe în această săptămâna  la Cluj-Napoca, pe Valea Gârbăului. Este o ediţie specială, între 18 şi 21 iulie, şi este pentru  prima oară când „Peninsula” părăseşte locul său tradiţional, municipiul Târgu Mureş, şi se mută la Cluj-Napoca. Tocmai de aceea „peninsularii” au mari aşteptări de la această ediţie care a fost însă umbrită de retragerea de pe afişa a două trupe aşteptate, Kaiser Chiefs şi rockerii de la Dragonforce. Clujulcultural.ro vă oferă în contiunare informaţii despre evenimentele importante de la această ediţie a „Peninsulei”.

Clujenii de la Altar, KUMM  şi Viţa de Vie vin la Peninsula

[stextbox id=”clujulcu” caption=”Cât costă biletele?” float=”true” width=”300″]Biletele pot fi achiziţionate pe site-urile eventim.ro, eventim.hu şi eventim.de, precum şi în reţeaua Eventim. Ca noutate, anul acesta organizatorii au pus în vânzare două tipuri de abonamente în funcţie de opţiunea privind folosirea camping-ului şi a facilităţilor aferente. Până pe 17 iulie preţul unui abonament este de 180 de lei, iar la faţa locului poate fi achiziţionat cu 210 lei. Abonamentele care includ facilităţile de campare costă 210 lei (până pe 17 iulie), respectiv 240 de lei (la faţa locului). Biletul de o zi costă 70 de lei până pe 17 iulie şi 90 de lei dacă este cumpărat de la intrarea la festival.[/stextbox]Dintre trupele româneşti mai cunoscute vor concerta trasherii clujeni de la “Altar” , cei de la KUMM şi mai ales trupa bucureşteană Viţa de Vie. Dacă Altar vor prezenta  „Rapsodia Româneasca”, un show-concept dinamic , cei de la Viţa de Vie propun ” The Spunk Show”, pentru prima dată în cadrul unui festival. Concertul va fi susținut pe Scena Mare, pe 18 iulie, începând cu ora 19. Spunk este un show de excepție acustic și electric. Este prima dată când ajungem cu Spunk Show în cadrul unui festival și ne bucurăm că este vorba despre Peninsula. E locul pe care il vânăm în fiecare an și în care ne simțim cel mai bine, atât pe scenă, cât și în afara ei. Long live! ”, spune Adrian Despot, liderul trupei Vița de Vie.

Hituri precum “Basul şi cu toba mare”, “Vino la mine”, “Sunetul  mai tare”, “Varză” sau “Eşti mai frumoasă când plângi” i-au făcut pe băieţi cunoscuţi în toată ţara. După succesele primelor 7 albume, trupa a lansat, anul acesta, albumul Acustic.

Înfiinţată la Cluj cu 15 ani în urmă, trupa Kumm este una din prezenţele cele mai longevive şi inventive din peisajul muzicii alternative din România. Kumm este o trupă în veşnică mişcare dar cu elemente clar distinctive, cum ar fi atmosfera melancolic-visătoare, întreruptă pe alocuri de explozii pure de rock cu nuanţe de punk sau noise, care se regăseşte pe toate albumele trupei. Fiecare „gig” este o întâlnire singulară cu un public unic într-o atmosferă ce nu se va mai repeta niciodată – de unde şi plăcerea de a improviza şi de a „o lua razna” câteodată, care este elementul favorit al unei părţi a publicului Kumm. În primăvara aceasta Kumm a finalizat înregistrările pentru cel de-al şaselea album de studio şi a lansat deja primul single „Să nu spui nimănui”. Kumm va concerta la Peninsula în 20 iulie.

Kusturica, un nume foarte aşteptat

Celebrul Emir Kusturica şi formaţia sa – The No Smoking Orchestra – îşi susţin concertul pe scena mare a  festivalului în 19 iulie. Creatorul stilului gypsy-punk balcanic şi, totodată, cel mai autentic reprezentant al său, Emir Kusturica, alături de formaţia sa vor pune stăpânire  pe Scena Mare. Încă din primul an de înfiinţare trupa a demonstrat că în ciuda intoleranţei şi a celor mai mari prejudecăţi, există o muzică fără antidot, care te seduce la dans, iar acest mesaj a ajuns deja în toate colţurile lumii, chiar dacă versurile sunt într-o limbă necunoscută, susţin organizatorii în prezentarea de pe  siteul festivalului.
Cel mai cunoscut regizor din Europa de Est este invitat adesea nu doar la festivaluri de film, ci şi la cele de muzică.

Muzica electronică la înălţime cu UMEK

Fanii muzicii electronice primesc o veste bună din partea organizatorilor Festivalului Peninsula, deoarece în a doua zi a evenimentului în cortul Freedom Music Arena va mixa unul din cei mai cunoscuţi DJ-i de tehno din lume, slovenul UMEK.  Slovenul Uroš Umek şi-a descoperit vocaţia de DJ în urmă cu 20 de ani şi de atunci este un reprezentant de vârf al Sloveniei, în lumea tehno. După ce a devenit cunoscut în toată Europa cu tehnica lui demnă de apreciere – foloseşte câteodată şi patru pick-up-uri, simultan – şi-a păstrat locul fruntaş printre marii DJ ai genului şi a mixat într-o serie de turnee. Potrivit paginii personale, UMEK este,  cel mai probabil, cetăţeanul sloven care a rezervat de cele mai multe ori un bilet de avion, având în vedere că anual are peste 100 de apariţii la petreceri din Europa, America de Nord şi de Sud. În ciuda succesului continuu, UMEK nu s-a cramponat la un singur stil: în piesele pe care le-a lansat anul acesta are şi influenţe de house, iar noua combinaţie va putea fi testată pe 19 iulie în Freedom Music Arena.

Superstarul dubstep-ului, Modestep vine la Peninsula!

Modestep au mulţi fani la Peninsula (c) Peninsula
Modestep au mulţi fani la Peninsula (c) Peninsula

Membrii celei mai cunoscute trupe live de dubstep din lume, britanicii de la „Modestep” vor concerta în data de 20 iulie.

Rock şi dubstep: aceasta este combinaţia câştigătoare pentru “Modestep”. Adepta soluţiilor riscante, trupa a fost definită de această dualitate, încă de la primul concert: au ales să se prezinte lumii la cel mai mare festival de metal din lume, la Download. Şi nu a fost norocul, ci energia emanată de pe scenă care a reuşit să vrăjească miile de persoane din public. “Modestep” sunt şi acum pe lista permanentă a trupelor invitate la acest eveniment.

Dar istoria “Modestep” nu a început cu primul concert live, ci mai devreme. Mai precis, trupa a pornit la drum cu recreionarea unei piese interpretate de Enya. Au urmat melodii proprii vizualizate până în prezent de aproape 50 de milioane de persoane, pe Youtube. Succesul din lumea virtuală nu a fost suficient pentru fraţii Tony şi Josh Fried – care îşi pot trece în CV şi evoluţia în câteva trupe de rock – astfel că au pornit într-un turneu menit să cucerească lumea larg. La concertele Modestep publicul pestriţ este format din rockeri cu tatuaje şi clubberi împătimiţi, o reţetă pe care, până acum, doar Prodigy a reuşit să o aplice cu succes. 2013 este şi anul lansării mult aşteptatului album de debut,”Evolution Theory”, pe care sunt melodii remarcabile precum Sunlight, Show Me a Sign, Another Day sau Praying for Silence. Toate acestea vor putea fi ascultate live, pe 20 iulie, la “Peninsula”.

Întâlnire cu cel mai cunoscut brand egiptean, Aly&Fila

La Cluj vine cel mai cunoscut brand muzical al Egiptului Aly&Fila.
După închegarea unui grup de fani loiali în ţara lor natală, Aly Amr Fathalah şi Fadi Wassef Naguib, pe scurt Aly & Fila au decis să cucerească lumea. Primul semn concret al succesului a fost staţionarea în Top 20 al  DJ Mag, în timp ce producţii Egyptrance precum “Eye of Horus”, “Spirit of Ka” sau hit-ul care umple orice ring de dans, “We Control the Sunlight” au devenit doar câteva detalii de pe cartea lor de vizită. Turneul din acest an celebrează ediţia aniversară cu numărul 300 a emisiunii lor radio, descărcat pe zeci de mii de calculatoare în fiecare săptămână. Turneul vine în completarea celui de al doilea album pe care îl pregăteşte duo-ul egiptean, disc intitulat Quiet Storm. Aly & Fila sunt în toiul actualităţii trendurilor muzicale, despre care vă puteţi convinge în ultima seară a festivalului, în Freedom Music Arena.

Pete Tong, o legendă a muzicii electronice

O legendă a muzicii electronice poposeşte în penultima zi a festivalului Peninsula. Britanicul Pete Tong va mixa în Freedom Music Arena, sâmbătă noaptea, 20 iulie. Cariera muzicală a lui Pete Tong este practic o suprapunere cu întreaga existenţă a stilurilor acid house şi electronic. De 22 de ani este cel mai important nume al postului Radio 1, e DJ rezident nu doar în Ibiza, ci mai nou şi în Las Vegas,  a fost cap de afiş la cel mai prestigios festivalul din Europa, Glastonbury, şi a avut rol de curator al unei scene muzicale din cadrul Bestival. Pe parcursului anului trecut, artistul şi-a concentrat forţa creativă de producător, în studio, alături de Paul Rogers şi Dave Spoon, remixând melodiile unor artişti precum U2, Gorillaz sau Madonna. Pete Tong a semnat coloana sonoră la superproducţii de box office precum The Beach,  24 Hours Party People, a compus muzica pentru pelicula Harry Brown, cu Sir Michael Caine în rolul principal, şi tot mapamondul cunoaşte titlul premiatului film It’s All Gone Pete Tong!

Sarmalele Reci şi Negură Bunget cântă la Kiss Terace

În prima zi de festival vor cânta la Kiss Terrace cunoscuta trupă „Sarmalele Reci”, de la ora 20, după care aici urmează un concert „Negură Bunget.  La Peninsula vor reveni cei de la „Subscribe” (sâmbătă, 18.30, Kiss Terrace), precum şi rockerii români de la „Trooper (duminică, ora 18.30, Kiss Terrace). Pentru prima oară la Peninsula va cânta şi formaţia „Robin & the Backstabbers” (duminică, ora 22, Kiss Terrace).

Pe 21 iulie, în ultima zi a Festivalului Peninsula, Valea Gârbăului va răsuna de stilul „Emigrantski Raggamuffin” al celor de la Rotfront. Muzica lor este o combinaţie unică de russian reggae, hungarian garage-rock, ska, klezmer şi hip-hop. Formaţia a deschis în 2003 un nou capitol de world music, cu un stil eclectic şi versuri inspirate din cotidianul berlinez şi aventurile unui imigrant într-o metropolă – membrii fondatori ai Rotfront sunt ucraineanul Yuriy Gurzhy şi ungarul Simon Wahorn, care s-au întâlnit în Berlin.

Totul despre Peninsula
Harta amplasamentelor de la Peninsula. Click pentru mărire

Relaxarea capătă o nouă dimensiune anul acesta la Festivalul Peninsula, prin Bruno Unplugged Wine Garden, locaţia ideală unde toţi peninsularii vor putea savura un pahar de vin, un spriţ răcoritor sau un prosecco, pe care îl vor completa cu bucate alese gătite de “Papa la Şoni”, totul la umbra unei salcii bătrâne.

Aici vor avea loc în fiecare zi a festivalului câteva concerte unplugged printre care Grimus acoustic (19 iulie), Ada Milea (20 iulie) şi Ţapinarii (21 iulie). Grimus este cea mai de succes trupă de rock-alternativ a momentului, în România. Ada Milea, Bobo Burlăcianu şi Cristian Rigman aduc la Peninsula albumul „Alcool”. Lansat la Cluj în ianuarie 2013, de Sfântul Ioan, albumul cuprinde 23 de piese pe versurile poetul Ioan Mureşan din volumul „Cartea Alcool” .  Ţapinarii este o formaţie de folk alternativ ce prezintă viaţa de cuplu şi nu numai, într-un mod realist, ironic şi autoironic.

De asemenea cafenelele Insomnia şi Grupul Janis au pregătit terase speciale unde vor avea loc concerte, proiecţii de filme, piese de teatru, dezbateri pe diverse teme.

Concerte la Festivalul Peninsula:

  • 18 iulie: Paul Kalkbrenner (DE), Alborosie (JAM/IT), Utah Jazz & Stamina MC (UK), Şuie Paparude, Lemon Bucket Orkestra (CAN), Sarmalele Reci, Negură Bunget, Luna Amară, Acapella WindSingers (HU), Mango aka Modul (HU), Subotage (HU), Magda Puskas & friends, Mushroom Story, Theory Of Mind, Sky Swallows Challenger, Satelittes, Natif, Mojo Barrel, Blood Print, Rubik’s Cube, Knock Out, Katapult, Indie Folker, Groovebert Band, Miklós György, Just D’Light, küb_beat & miu live act, Ugly Astronaut, Saboar, Yaghee, Sunkissed, Junker 32
  • 19 iulie: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (SRB), Benga (UK), Camo&Krooked (A) feat. MC Youthstar (UK/FR), UMEK (SL), The Sweet Life Society (IT), Lemon Bucket Orkestra (CAN), Altar, Sterbinszky (HU), Kistehén (HU), Grimus (unplugged), The Amsterdams, Zadar, Traff!c, Baba Dochia, Kaleidonescu, Lights Out, Persona, Pistol Cu Capse, Quantum Drive, Astero, SoNaked, The Kryptonite Sparks, Funkorporation, Autumn Hotel (unplugged), DNS, SHVR (ShiveR), Horace Dan D, Oliver Capri, Zenit Incompatible, Chionghee, RFDJ, Roxxete, Shimi, Frantic 34
  • 20 iulie: Ska-P (ESP), Modestep (UK), Pete Tong (UK), Marky Ramone’s Blitzkrieg (US), Pete Tong (UK),  N.O.H.A. (CZ, DE, US), Subscribe (HU), Julian (HU), Nişte Băieţi, Ada Milea, Guilty Lemon, Domino, Zadar, Coma, Traff!c, Hot Club de Cluj, Diamonds Are Forever, White Walls, GoodBye To Gravity, Roadkill Soda, Breathelast, Scars Of A Story, Rock `n Ghena, Divided By Perception, No Sugar, Face Today, Tboys – Missile & Goranga, MZR, That Couch Funk Collective, Neatbik, Saboar, Ugly Astronaut 32
  • 21 iulie: RotFront (DE), Intim Torna Illegál (HU), Ocho Macho (HU), Grimus, Trooper, Robin& the Backstabbers, Ska-nk, Rehab Nation, Relative, Dirty Shirt, Ultimu’ Nivel, Methadone Skies, Nomega, .ROM, MODIWO, Ţapinarii, Digital Sushi, küb_beat, Még 5 Perc, Okszimoron, Roxxete, Ruffie, Radu+, K-beat 24

[stextbox id=”clujulcu” caption=”Kaiser Chiefs şi Dragonforce, marile absenţe”]Una din dezamăgirile festivalului a fost anunţul organizatorilor privind retragerea de pe line-up a trupelor Kaiser Chiefs  şi Dragonforce. Concertele au fost anulate. Organizatorii şi ofiţerul de booking al Kaiser Chiefs s-au acuzat reciproc pentru anularea concertelor. „Cauza acestui deznodământ nefericit a fost un potenţial sponsor care nu şi-a îndeplinit promisiunile financiare către organizatorii Peninsula. Dorim să precizăm că trupele şi managementul lor nu poartă nicio responsabilitate pentru situaţia creată”  au susţinut organizatorii. „Kaiser Chiefs le cer iertare fanilor care sperau să îi vadă la Festivalul Peninsula, pe data de 18 iulie. Din cauza nerespectării unor detalii contractuale din partea organizatorului acestui eveniment şi a problemelor de comunicare, trupa a fost obligată să îşi anunţe retragerea de la acest festival. Kaiser Chiefs speră să concerteze în România cândva în 2014”, s-a arătat într-un comunicat postat pe site-ul oficial al formaţiei britanice. Kaiser Chiefs este o trupă din Leeds, cotată ca fiind una dintre cele mai bune trupe din Marea Britanie. DragonForce e o formaţie londoneză de power-speed, înfiinţată în 1999. Posesorii de bilete de o zi pentru zilele de 18, respectiv 19 iulie au fost anunţaţi că acestea vor fi valabile pentru oricare zi a festivalului. Abonamentele nu pot fi returnate, au mai susţinut organizatorii.[/stextbox]

1 thought on “Să înceapă Peninsula!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *