S-au încheiat 11 zile de spectacole și evenimente atractive la Festivalul Internațional de Teatru Interferențe,#11

Esenţial Teatru

Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, ediția a IX-a, se apropie de final! Până în acest moment, publicul s-au putut bucura de spectacole remarcabile ale unor regizori din țară și străinătate precum Gábor Rusznyák, Gábor Tompa, Sardar Tagirovsky, Aba Sebestyén, Chris Simion-Mercurian, Ivan Dobchev, Attila Vidnyánszky jr., Mihai Măniuțiu, Attila Egerházi, Carmen Lidia Vidu sau Nataša Radulović, și concertele violoniștilor de renume european Sacha Bota și Annelie Gahl.

În următoarele zile, festivalul propune o serie de evenimente: spectacole, mese rotunde, lansări de carte și discuții, care vor însemna momente de neuitat pentru toți participanții.

Vineri, 15 noiembrie, ora 19:00, este programat spectacolul teatrului „Vígszínház” din Budapesta, Cui nu i-a mai rămas nimeni sub cer, în regia lui Attila Vidnyánszky jr., cu Géza Hegedűs D. în rolul principal.

„Neobișnuită, uimitoare, amuzantă, provocatoare și emoționantă, povestea se bazează pe scrieri contemporane, scrisori și însemnări de jurnal. De data aceasta, povestea de viață a marelui poet al națiunii [maghiare] este prezentată într-un mod neobișnuit, și nu ca într-un manual. Astfel ajungem să cunoaștem un Arany János complet diferit, care nu este doar cel cu mustață mare și figura blândă așa cum apare în cărți. Spectacolul nu este patetic, dar este plin de vervă tinerească, de aluzii și referințe umoristice și este surprinzător de actual.” – scria Edit Brezvai.

Sâmbătă, 16 noiembrie, în foaierul de la etajul teatrului, publicul va putea participa la două lansări de carte. De la ora 11:00, va avea loc lansarea volumului de piese Poveștile corpului de András Visky. Discuția va fi moderată de Vera Prontvai, lector universitar, la Universitatea Reformată Károli Gáspár. Apoi, de la 12:30, publicul poate descoperi cărțile cele mai recent apărute la Fundația Culturală Camil Petrescu”: Visul unei pasiuni. Dezvoltarea Metodei de Lee Strasberg, Actorul și spațiul de Declan Donnellan, backstage OSTERMEIER de Gerhard Jörder, Acești ani Castellucci de Jean-Louis Perrier.

Tot sâmbătă, 16 noiembrie, ora 20:00 publicul va avea ocazia să vizioneze spectacolul de dans Lună plină, prezentat de Compania Atelier 3+1 din Franța. Producția este coregrafiată de Josef Nadj.

Oare ce mișcări au existat înainte de dans? Și ce a existat înainte de însăși ideea de dans? Într-un ritual contemporan, cu iz de jazz, un grup de șapte dansatori, însoțiți de o marionetă solitară, pornesc într-o căutare care ne duce înapoi la originile gestului. Josef Nadj reunește echipa de dansatori din precedenta sa creație Omma, originari din Africa de Vest (Congo-Brazzaville, Senegal, Burkina Faso, Mali și Coasta de Fildeș).

Coproducție: Montpellier Danse | Le Trident – Scène nationale de Cherbourg-en-Cotentin | MC93 – Maison de la Culture de Seine-Saint-Denis à Bobigny | Charleroi Danse, Centre Chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles | Tropiques Atrium Scène Nationale, Fort-de-France | Théâtre des Salins, Scène Nationale de Martigues | Le Théâtre d’Arles.

Duminică, 17 noiembrie, ora 11:00, în foaierul de la etaj, va avea loc masa rotundă, cu participarea regizorului Gábor Tompa și a actorilor, absolvenți ai generației de acum 30 de ani de la Târgu-Mureș. Discuția va fi moderată de istoricul de teatru Adrienne Darvay Nagy.

Tot în data de 17 noiembrie, începând cu ora 19:00, publicul va putea urmări în Sala Mare adaptarea scenică a cunoscutului roman al lui Mihail Bulgakov, Maestrul și Margarita, în regia Nonei Ciobanu. Spectacolul este prezentat de Teatrul Național Sloven din Nova Gorica.

„Ce iubim mai mult, adevărul sau puterea? Ce se întâmplă în zilele în care diavolul decide să viziteze Moscova? Ca predicator al binelui, ca restaurator al adevărului și al moralității?  „Manuscrisele nu ard.” Adevărul, marea literatură, arta, spune Bulgakov, nu pot fi distruse. Ele supraviețuiesc criticilor, cenzorilor și timpului.”– subliniază Nona Ciobanu, regizoarea spectacolului.

***

Co-organizator: Fundația Corvineum. Finanțatori: Ministerul Culturii, Guvernul Ungariei și Fondul Bethlen Gábor, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea Teatrelor din Europa, Energobit, Fundația Communitas, UNITER, Consiliul Județean Cluj. Partener de mobilitate: RMB Inter Auto.

Programul detaliat al Festivalului, împreună cu informațiile suplimentare despre spectacole și evenimente, pot fi consultate pe site-ul oficial al teatrului: huntheater.ro.

Toate spectacolele beneficiază de traducere în limbile română, maghiară și engleză.

Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului sunt disponibile online pe huntheater.biletmaster.ro și pot fi achiziționate și de la Casa de bilete a teatrului.

Casa de bilete a Teatrului va fi deschisă, în perioada 3-17 noiembrie, de la ora 10:00 până la începerea ultimei reprezentații.

Teatrul își rezervă dreptul de a aduce modificări programului Festivalului, în funcție de eventualele circumstanțe organizatorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *