S-a lansat Concursul naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 60-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă de la Venezia

Esenţial Vizual

Concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 60-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia, concurs public de creaţie deschis participării autorilor individuali sau reuniţi în grupuri, ori persoanelor juridice fără scop patrimonial (organizaţii neguvernamentale), a fost lansat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român.

Ediţia din 2024 a Bienalei de Artă de la Veneţia se va desfăşura în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie 2024, cu previzionare pentru specialişti şi presă în perioada 17-19 aprilie 2024.

Tema celei de-a 60-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia, lansată de către curatorul acestei ediţii, Adriano Pedrosa, este „Foreigners Everywhere” (Străini pretutindeni). Astfel, ediţia din anul 2024 a Bienalei va avea în prim plan artişti care sunt ei înşişi străini, emigranţi, membri ai diasporei din diferite ţări ori refugiaţi, în special cei care au călătorit între Sudul şi Nordul global.

Pentru a participa la concursul naţional, solicitantul trebuie să depună un proiect care să conţină documentaţia obligatorie prevăzută în Regulamentul de organizare a concursului, afişat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii (www.cultura.ro), Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) şi Institutului Cultural Român (www.icr.ro).

Participanţii la concursul de selecţie sunt invitaţi să dezvolte un concept curatorial, expoziţional şi de promovare care să corespundă ideilor formulate de curatorul celei de-a 60-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia sau temei curatoriale proprii.

În anul 2024, bugetul alocat proiectelor care vor reprezenta România în cele două spaţii expoziţionale ale ţării noastre din cadrul Bienalei a fost suplimentat, astfel încât Ministerul Culturii va aloca 850.000 lei pentru proiectul din pavilionul românesc din Giardini della Biennale, iar Institutul Cultural Român va aloca aproximativ 250.000 lei pentru cel din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Conform Regulamentului de organizare a concursului, acesta va avea două etape de jurizare: prima etapă cu un rol de definire a conceptului curatorial şi a conţinutului, urmată de selectarea finaliştilor, care vor fi invitaţi să detalieze aspectele tehnice ale proiectului în etapa a doua de concurs.

Înscrierea la Concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentaţiilor la sediul Ministerului Culturii, Bulevardul Unirii nr. 22, Bucureşti, până la data de 20 noiembrie 2023, ora 14.30. Proiectele transmise prin e-mail sau fax, cele incomplete, cele care nu respectă cerinţele impuse de organizatori şi cele care vor ajunge la Ministerul Culturii la o dată ulterioară datei menţionate, indiferent de modalitatea de transmitere, nu vor fi luate în considerare.

În vederea îndeplinirii scopului concursului, vor fi constituite o Comisie de selecţie şi o Comisie de soluţionare a contestaţiilor, aprobate prin Ordin al Ministrului Culturii.

Nu pot participa la concurs persoanele care au participat la organizarea sa, la elaborarea regulamentului, angajaţi ai instituţiilor organizatoare, membrii comisiei de selecţie şi cei ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor sau rude şi afini ai acestora, până la gradul al doilea inclusiv, respectiv asociaţii din firmele/ONG-urile în care membrii comisiei de selecţie, ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor deţin funcţii de conducere. Membrii comisiilor nu pot primi misiuni profesionale legate de elaborarea proiectelor care vor fi înscrise în concurs.

Calendarul de desfăşurare a Concursului:
ETAPA I
• Depunerea documentaţiilor: termen limită – 20 noiembrie 2023, ora 14:30;
• Jurizarea: 21-22 noiembrie 2023;
• Anunţarea rezultatelor ETAPEI I: 22 noiembrie 2023;
• Depunerea contestaţiilor: termen limită – 23 noiembrie 2023, ora 17:00 la sediul Ministerului Culturii, Bulevardul Unirii, nr. 22, sector 3, cod 030833 sau în format electronic prin e-mail la adresa bienala.venetia@cultura.ro, conform prevederilor Art. 8 din Regulamentul Concursului;
• Soluţionarea contestaţiilor: 24 – 27 noiembrie 2023, conform prevederilor Art. 8 din Regulamentul Concursului;
• Publicarea rezultatelor finale: 27 noiembrie 2023, conform prevederilor Art. 8 din Regulamentul Concursului;
• Întâlnire cu reprezentanţii echipelor finaliste: 29 noiembrie 2023.

ETAPA a II-a
• Depunerea documentaţiilor: termen limită – 8 ianuarie 2024, ora 16:00;
• Jurizarea: 9-10 ianuarie 2024;
• Anunţarea rezultatelor ETAPEI II: 10 ianuarie 2024;
• Depunerea contestaţiilor: termen limită – 11 ianuarie 2024, ora 17:00 la sediul Ministerului Culturii, Bulevardul Unirii, nr. 22, sector 3, cod 030833 sau în format electronic prin e-mail la adresa bienala.venetia@cultura.ro, conform prevederilor Art. 8 din Regulamentul Concursului;
• Soluţionarea contestaţiilor: 12 – 15 ianuarie 2024, conform prevederilor Art. 8;
• Anunţarea publică a proiectului câştigător: 15 ianuarie 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *