La invitația Revistei de cultură Tribuna, Michael Lassel, pictor de renume mondial, expune pentru a treia oară în România (după București și Sibiu), de data aceasta aducând la Cluj cea mai mare expoziție, 38 de lucrări care înnobilează sălile Muzeului de artă clujean până în data de 15 martie.
În perioada premergătoare vernisajului, între 21 – 25 februarie 2020, Tribuna i-a dedicat artistului o serie de evenimente, în cadrul programului Conferințele Tribuna. Astfel, vineri, 21 februarie, Michael Lassel a fost prezentat publicului de Ani Bradea, redactor al revistei, cea care a realizat un interviu cu artistul, text inclus în volumul Biografii exilate. Tablou în lucru, apărut la Editura Tribuna în 2019. Tot în cursul zilei de vineri, a avut loc și conferința susținută de Doru Dinu Glăvan (președintele UZPR), intitulată Actualitatea presei, care a reunit numeroși oameni de presă din Cluj-Napoca și din țară.
Sâmbătă și duminică, respectiv 22 și 23 februarie, manifestările au inclus un recital de poezie, condus de poetul Adrian Suciu, cu poeți invitați din toată țara, precum și alte conferințe: Michael Lassel – ein Meister aus Deutschland, susținută de managerul Tribunei, Mircea Arman, Interpretarea lui Brâncuși, conferențiar – Andrei Marga și Lupul ca arhetip al inconștientului colectiv, a profesorului Nicolae Iuga.
Marți seara, 25 februarie, în prezența unui public extrem de numeros, a fost deschisă expoziția Lumea ca alegorie și mit, a artistului Michael Lassel, organizată de Revista de cultură Tribuna și găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Au vorbit despre artist și opera sa: Vakar István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Mircea Arman, managerul Tribunei, cel care a condus și coordonat demersurile pentru organizarea expoziției, precum și editarea unui album care cuprinde o integrală a operei artistului, publicat de Editura Tribuna în 2019; Daniela Chiorean, universitar la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Dan Breaz, din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Cristina Simion, curatorul expoziției, galerist în Nürnberg. Moderatorul discuțiilor a fost Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.
Artistul a mulțumit tuturor celor care au venit să vadă expoziția și a discutat apoi, îndelung, pe marginea tablourilor, cu toți cei care se opreau să le admire, impresionați de fabuloasa lume a artistului, redată pe pânze cu o măiestrie incredibilă. Cel puțin aceasta a fost una dintre părerile frecvent exprimate, atât de cunoscători (artiști și critici de artă), dar și de către ceilalți vizitatori. Născut în România, la Logig, în județul Mureș, Michael Lassel a absolvit Academia de Arte din București, fiind unul dintre puținii discipoli ai maestrului Corneliu Baba. În 1986 a emigrat împreună cu soția și cu fiul său în Germania, iar după numai doi ani de la acel moment a fost invitat să expună la Salonul de toamnă de la Paris. Este considerat la ora actuală cel mai important pictor trompe lˈ oeil contemporan, după cum scrie Revista Weltkunst din Germania. Demn de amintit este și faptul că Michael Lassel este singurul artist de origine română care a expus la British Museum, în 2008-2009 fiind de fapt singurul pictor contemporan inclus în expoziția Mith and Reality. Lucrarea sa Bancher în înalta societate, prezentă în expoziția de la Cluj, a fost imaginea campaniei Băncii Federale a Germaniei pentru trecerea la moneda euro, iar Academia Europeană de Artă Luxembourg l-a premiat și i-a oferit o expoziție personală. Picturile sale sunt incluse în expozițiile permanente ale celor mai cunoscute muzee din lume, din Germania, Japonia, Singapore, Anglia, etc., precum și în colecții particulare din Elveția, S.U.A. și alte locuri de pe glob.
Lumea ca alegorie și mit cuprinde opere realizate de către Michael Lassel în ultimul sfert de secol, constituindu-se într-o retrospectivă a impresionantei sale cariere artistice, un motiv în plus pentru iubitorii de artă din România de a veni la Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă din Palatului Bánffy, unde expoziția, dăruită publicului de Revista de cultură Tribuna, mai poate fi vizitată până pe 15 martie. Este cu siguranță un eveniment de excepție în peisajul cultural românesc.
Turul de forță al manifestărilor culturale organizate de Tribuna la acest sfârșit de februarie s-a încheiat cu o conferință susținută miercuri, 26 februarie, de Ioan-Pavel Azap, intitulată 2000 – Anul zero al filmului românesc.
Foto