Regizorul italian Daniele Luchetti este invitat special al celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca).
Considerat unul dintre cei mai importanți cineaști italieni contemporani, acesta va fi celebrat în secțiunea 3×3 și va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă la Cinematografia Mondială.
Cineastul va fi prezent la proiecția filmului Încredere (Confidenza, 2024) sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților.
Înainte să debuteze cu Mâine se va întâmpla (Domani accadrà, Mențiune Specială, Cannes, 1988), o comedie despre doi tâlhari care primesc șanse diferite de reabilitare, Daniele Luchetti a jucat în câteva producții și a fost asistentul lui Nanni Moretti.
Acesta va interpreta apoi în Curierul (Il portaborse, 1990) rolul unui ministru corupt care angajează un purtător de cuvânt idealist.
Dramă politică a avut premiera în competiția oficială a festivalului de film de la Cannes și a fost considerată profetică pentru scandalul uriaș de corupție „Mani Pulite”, care a destabilizat politica italiană.
Școala, Legături și Încredere, pe marele ecran, la TIFF
Școala (La Scuola, 1995), care prezintă destinele unor tineri dintr-un liceu de suburbie, va fi prima adaptare după operele scriitorului Domenico Starnone, care îi va deveni colaborator apropiat.
Într-o perioadă în care criticii erau de părere că cinemaul italian și-a pierdut din vitalitate, Daniele Luchetti a reușit să-i contrazică.
Fratele meu e fiu unic (Mio fratello è figlio unico, 2007) este o poveste despre doi frați cum nu se poate mai diferiți care iubesc aceeași femeie. În tumultul tinereții, aleg să adere la două ideologii politice diametral opuse – unul devine comunist, iar celălalt, fascist.
Regizorul își va prezenta la Cluj cele mai recente filme
Cele mai recente filme ale sale sunt Legături (Lacci, 2020, după romanul omonim al lui Domenico Starnone), o dramă despre o căsnicie în criză care a deschis Festivalul de la Veneția, și Încredere (Confidenza, 2024), al cărui scenariu e scris de același Starnone, iar muzica e semnată de Thom Yorke, solistul trupei Radiohead.
În rolul principal îl vei regăsi pe Elio Germano, care a jucat și în Fratele meu e fiu unic, și al cărui palmares include trofee de interpretare la Cannes, Berlinale și premiile David di Donatello.
Cu Încredere, Daniele Luchetti intră pe teritoriul thrillerului psihologic, dar într-o manieră proprie.
După cum spunea într-un interviu, „îmi plac foarte mult filmele cu suspans și am făcut unul folosind lucrurile de care cred că ar trebui să ne fie frică. Copiii cred în monștri, eu cred în monstruozitatea oamenilor, în capacitatea oamenilor de a răni pe alții și, în primul rând în acest caz, în capacitatea oamenilor de a-și face rău lor înșiși.”
Nu în ultimul rând, Luchetti a regizat un sezon din mini-seria Prietena mea genială (2022) bazată pe romanele fenomen ale Elenei Ferrante, și Raffa (2023), o miniserie despre legenda pop italiană Raffaella Carrà.
În cadrul secțiunii 3×3, publicul de la TIFF.23 va putea vedea 3 dintre filmele regizorului: Școala, Legături și Încredere.
Trei regizori, omagiați în programul 3×3 la TIFF
Tot în cadrul secțiunii 3×3 TIFF, vor fi omagiați anul acesta și regizorii Ryûsuke Hamaguchi și Claude Sautet.
Filmele lui Ryûsuke Hamaguchi au fost selecționate la cele mai importante festivaluri de film din lume, de la Veneția și Berlin la Cannes, dar și nominalizate la premiile Oscar.
Din cadrul secțiunii 3×3 fac parte Pasiunea (The Passion, 2008), povestea unei petreceri de logodnă ce ia o întorsătură neașteptată, Condu-mi mașina (Drive My Car, 2021), adaptarea după Murakami care i-a adus Oscarul pentru Cel mai Bun Film Străin, și Răul nu există (Evil Does Not Exist, 2023), despre un sat amenințat de construcția unui complex de glamping.
Autor al unor niște capodopere clasice care descriu societatea burgheză franceză, Claude Sautet este un cineast esențial pe care trebuie să-l descoperi dacă nu ai făcut-o deja. Filmele din programul 3×3 sunt un început perfect: Întâmplările vieții (Les choses de la vie, 1970), a cărui poveste începe de la un accident de mașină, Max și infractorii (Max et les ferrailleurs, 1971), despre un inspector de poliţie parizian frustrat de bandele de hoţi care îi tot scapă printre degete și Vincent, François, Paul și ceilalți… (Vincent, François, Paul et les autres…, 1974), un portret al unor bărbați care se confruntă cu criza vârstei de mijloc.