Regizorul „Colectiv”: Ministerul Culturii nu a contribuit cu absolut nimic la campania de promovare a documentarului

Categorii: A 7-a

Regizorul documentarului ”Colectiv”, Alexander Nanau, documentar ce e pe lista scurtă a posibilelor filme nominalizate la Oscar, a adus precizări într-un interviu acordat radio RFI România despre polemica sa cu Ministerul Culturii pe tema finanțării documentarului.

Regizorul Alexander Nanau. Foto cont personal de facebook

Reamintim că Nanau a refuzat să fie decorat de Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, de Administrația Prezidențială și a criticat dur Ministeru Culturii că nu face nimic pentru sectorul cultural. În replică ministerul în loc să îi răspundă la critici a ieșit cu cifrele finanțării filmului lui Nanau inclusiv a turneelor de promovovare post lansare. ”colectiv„ a fost finanțat cu 1,5 milioane de lei din Fondul Cinematografic

Nanau a dat o replică la RFI:

“Ministerul în acel moment a enumerat cu rea intenție, fără să spună că aceste finanțări primite de către filmul „colectiv” au fost obținute în 2016, într-un concurs public în care au fost și alte peste 30 de filme care au primit ajutoare mai mici și chiar și mult mai mari. Până la urmă aceste finanțări sunt niște credite pe care noi tocmai le plătim înapoi acum în pandemie”.

Regizorul spune că nu există în prezent nicio colaborare cu Ministerul Culturii care ”nu a contribuit cu absolut nimic la campania de promovare internațională a filmului.” Nanau mai susține că  ministerului ar fi recunoscut că a transmis date eronate și a spus că va rectifica  public informațiile legate de finanțarea documentarului “colectiv”.

“Am avut ulterior o întâlnire cu avocații, cu CNC-ul și cu Ministerul Culturii. Au admis că s-a mințit și manipulat grav în acel comunicat și am condiționat foarte clar orice colaborare cu Ministerul Culturii de scuzele publice pe care le datorează pentru că au adus un prejudiciu atât filmului “Colectiv”, cât și mie, cât și companiei mele. S-a promis că se va rectifica în public și se va admite această manipulare. Acest lucru nu s-a întâmplat, în consecință nu există nicio colaborare cu Ministerul Culturii”, a spus regizorul la radioul citat.

Documentarul „colectiv” este disponibil online pe platforma HBO România

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.