Reconfigurare la Fabrica de Pensule. O federație a părăsit spațiul definitiv. Proprietarul fabricii renovează clădirea

Categorii: Esenţial, Vizual

Proprietarul Fabricii de Pensule. Centru de artă contemporană, antreprenorul Mircea Filip, patron al firmei S.C Perom SA, unul din puținii antreprenori clujeni care a sprijinit concret arta clujeană contemporană intră în reorganizare și modernizare. 

Fabrica e interbelică dar spațiul unde funcționează centrul de artă contemporană Pensule e construit în 1972. Filip a cumpărat-o pe bursă, așa cum a spus acesta astăzi la conferința de presă, în 2007 de la Fondul Proprietății de Stat.

Filip plănuiește renovări de 1 milion de euro și transformarea clădirii în una mixtă – cu spații pentru artiști, dar și cu zone de birouri.

După ce „Fabrica”-centru de artă s-a scindat între două federații, cu aproape jumătate din clădire eliberată de către foștii ocupanți, acționarii au decis că e momentul renovării. Ei trebuie să țină seamă și de normele ISU. Tot din acest motiv s-a închis și Boiler Club.

Una din marile noutăți este faptul că  artiștii vor ocupa în continuare spații în Fabrică, dar și în curtea de la parter  și o parte din clădire va fi alocată celor care vor aici birouri.

Va fi deci combinat businessul cu arta contemporană dar artiștii vor avea un spațiu mai mare și mai modern, inclusiv o …terasa verde, de unde panorama zonei, până departe spre munții Vlădeasa, e superbă.

 

Proprietarul clădirii, antreprenorul Mircea Filip

 

Ce va face în 2017 Fabrica de Pensule?

Federația Fabrica de Pensule continuă în 2017 desfășurarea programelor culturale în spațiul de artă contemporană Fabrica de Pensule, dar își mai propune pentru acest an, prin proiectele finanțate, și activități de renovare a spațiului și refacere a fațadei, precum și deschiderea activității către alte spații din oraș, printre cele direct vizate fiind Parcul Feroviarilor.

Desfășurarea activităților din acest an este posibilă prin sprijinul finanțărilor publice din partea Administrației Fondului Cultural Național și a Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, dar și a fondurilor private, în urma concursului Urbaniada organizat de ING Bank, Federația Fabrica de Pensule numărându-se printre cei cinci câștigători ai concursului de anul acesta.

Programele de arte vizuale și arte performative demarate în anii trecuți își găsesc continuare în acest an, astfel că cele cinci spații de expoziție – Domino, Lateral ArtSpace, Superliquidato, Pilot și RAFT au programat pentru acest an organizarea unui număr de 20 de expoziții de artă contemporană și totodată întâlnirea publicului cu artiști contemporani, prin intermediul discuțiilor și a dezbaterilor. La începutul verii și în toamnă, când Fabrica de Pensule aniversează 8 ani de activitate, evenimentele se concentrează în programul Trei Schimburi, care include vernisaje comune ale galeriilor, întâlniri, discuții, vizite în galerii și ateliere. Următoarea ediție a Trei Schimburi va avea loc pe 1 iunie.

Linia de producție, stagiunea de spectacole de la Fabrica de Pensule, aduce în fața publicului atât producții recente alte organizațiilor din Fabrică – Ea e băiat bun, producția Asociației Colectiv A Cluj și Parental Ctrl, o producție GroundFloor Group, cât și spectacole invitate din țară, producții independente care vorbesc despre realitățile societății contemporane.

Reluăm ARTbecedar, seria de ateliere pentru copii cu vârste între 4 și 10 ani, prin care aceștia își pot dezvolta creativitatea și se pot familiariza cu câteva noțiuni care țin de abc-ul artei contemporane. Prin acest program dedicat celor mici, părinții își pot implica copiii în activități creative conduse de artiști din Fabrica de Pensule și din comunitatea artistică din jurul acesteia. Atelierele se desfășoară sâmbăta, de două ori pe lună, între 11:00-13:00, iar părinții sunt încurajați să participe alături de copii la aceste activități.

 

Un punct important în programul cultural dezvoltat de-a lungul anilor de către Fabrica de Pensule este activitatea de mediere culturală, prin care Federația își propune să aducă publicul mai aproape de arta contemporană, prin intermediul tururilor ghidate, a prezentărilor, al atelierelor de dans și teatru; o altă componentă importantă o constituie activitățile de educație și formare – atelierele Learning and Unlearning, dedicate studenților și tinerilor artiști vizuali și cursurile de formare pentru cei care lucrează în domeniul cultural continuând și în acest an.

 

Anul acesta ne bucură colaborarea cu festivalul One World Romania, Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului, cu sprijinul căruia deschidem evenimentele și către proiecții de film lunare. Primul eveniment din serie va avea loc în luna mai, când vom găzdui proiecția filmului Normal Autistic Film (Film Autist Normal), cel care a câștigat în luna martie premiul celei de-a zecea ediții a festivalului One World Romania.

Corina Bucea, director programe Fabrica de Pensule, Mircea Filip, proprietar clădire, Szakats Istvan, manager cultural Fundatia AltArt, astăzi, în conferință de presă la sediul Fabricii de Pensule (str. H. Barbusse)-(c) clujulcultural.ro

 

Fab Hub – incubator de proiecte creative pentru oraș

 

Urbaniada este un concurs de proiecte ce au ca obiectiv principal ȋmbunătățirea calității vieții ȋn spațiul urban. Miza Urbaniadei este identificarea problemelor specifice spațiului urban românesc și soluționarea punctuală a acestora, prin proiecte concrete și prin ȋncurajarea dialogului ȋntre profeșioniști și instituții publice, precum și a parteneriatului ȋntre organizații neguvernamentale, arhitecți și urbaniști. Urbaniada este un proiect ING Bank.

 

Fab Hub, proiectul Federației Fabrica de Pensule pentru cea de-a doua ediție a concursului Urbaniada, este un mixaj între ceea ce Fabrica de Pensule este în prezent și ceea ce își propune să fie în viitor: un hub de lucru și dezvoltare de proiecte inovative, dezvoltate de o comunitate de artiști, dar și creativi din domenii industriilor culturale conexe care activează orașul prin ideile lor experimentale dincolo de spațiul fizic al Fabricii de Pensule. Ne propunem ca prin această platformă să transformăm Fabrica de Pensule în spațiu pentru artă și industrii creative – un spațiu mai deschis, mai primitor, inovativ.

Proiectul Fab Hub se desfășoară în trei etape pe tot parcursul anului, vizând atât activități de restructurare și renovare a spațiului Fabricii de Pensule, cât și extinderea activităților spre spațiile publice din oraș.

Astfel, în prima etapă a proiectului, spațiul Fabricii de Pensule trece printr-o schimbare majoră: fațada centrului de artă se reinventează, iar trei spații sunt regândite pentru comunitatea largă: #workcafe – spațiul de lobby devine un spațiu social de lucru, întâlnire și evenimente publice; #gradinafluture, grădina comunitară de pe acoperișul Fabricii de Pensule este reactivată ca spațiu pentru evenimente; #coworkingspace – spațiul de la etajul întâi se reconfigurează ca un co-working space funcțional.

A doua etapă a proiectului, #atelieruldeidei, implică un apel de idei lansat către comunitatea artistică și de antreprenori locali (arhitectură, design, gaming, web design etc.). Pe parcursul a 3 luni, participanții vor beneficia de un program pilot de formare și dezvoltare – ateliere de lucru, cursuri, sesiuni de mentorat, peer-to-peer learning, întâlniri. 5 dintre ideile propuse vor fi puse în practică de echipe mixte, în cadrul pavilionului #fabricadepensulePOPUP și în oraș.

A treia componentă a proiectului vizează crearea unui pavilion pop-up dintr-un container re-inventat, care va fi instalat în Parcul Feroviarilor. În pavilion vom experimenta un program de intervenții pilot și evenimente, proiecte artistice și ateliere pentru comunitate dezvoltate de echipele de artiști și antreprenori din #atelieruldeidei. Pavilionul va funcționa ca un spațiu mobil în oraș în următorii ani, circulând în alte spații publice sau în curtea Fabricii de Pensule, ca un satelit al programului Fabricii de Pensule, concentrat pe zona de intersecție între artă, creativitate și reflecție urbană.

Bugetul pe care Federația Fabrica de Pensule îl va gestiona pentru implementarea proiectului Fab Hub este de 65000 euro. Bugetul pentru implementarea programului cultural din acest an se ridică la un total de 495000 lei, din care 320000 lei de la Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, 75000 lei din proiectul anual Linia de producție și 100000 lei care revin acestui an din proiectul multianual dezvoltat în 2017-2018, ambele cu susținerea Administrației Fondului Cultural Național.

Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule: am plecat și am înființat Centrul de artă Tehnofrig.

„Am plecat din Fabrica de Pensule pentru că imaginea și proiectele noastre au fost folosite de către Federația Fabrica de Pensule (în mod abuziv și netransparent) în scopul atragerii de finanțări care au servit doar unui grup de interese care s-a instalat la conducerea federației (printre aceștia s-au numărat în ultimii ani activistul István Szakáts și Rarița Zbranca / Fundația AltArt, Mihai Pop / Fundația Plan B, Corina Bucea, Miki Braniște / Colectiv A). Proiectele galeriilor Bazis, Baril, Sabot, Spațiu Intact, Atelier Irina M, Nano – care ani de zile au dat conținut acestui centru – au fost folosite pentru câștigarea unor finanțări de sute de mii de euro, de care, ulterior, au profitat alții. Deși printre noi se găsesc asociații care au contribuit la fondarea Federației Fabrica de Pensule, în ultimii ani, la conducerea instituției au ajuns persoane animate de agende politice, interesate mai degrabă de acapararea imaginii colective decât de promovarea produselor culturale. În plus, am decis să ne rupem de acest context în momentul în care proprietarul clădirii și-a anunțat intenția de a transforma fabrica în spațiu de birouri și a crescut chiria.
Drept urmare, noua organizație constituită de noi (Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule) s-a mutat la începutul acestui an în clădirea fostei fabrici Tehnofrig, în spatele gării, într-un spațiu de peste 3.000 de metri pătrați închiriat în baza unui contract pe 8 ani (înainte de recenta reorganizare a clădirii Fabricii de pensule de către proprietar, spațiul total pe care organizațiile culturale și artiștii îl ocupau acolo era de 2.500 de metri pătrați). Alături de noi sunt acum peste 30 de artiști care și-au început deja activitatea în atelierele recent amenajate de FGAFP, ateliere care vor putea fi vizitate de publicul clujean începând din luna mai. Deschiderea oficială a noului centru de artă Tehnofrig se va face la începutul lunii iunie, concomitent cu TIFF. Va fi primul centru de artă din România de o asemenea amploare, dedicat exclusiv artei contemporane și publicului ei”, spune conducerea FGAFP
 
Intre cele două federatii a avut loc un scandal anul trecut soldat cu contestatii privind marca la Oficiul pentru Stat si Inventii (OSIM). 
 
„La OSIM am câștigat defintiv noi, vechea federație iar la oficiul european, OHIL, decizia se aflâ în pronunțare din noiembrie 2016”, a spus astăzi Istvan Szakats, la conferinta de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.