Reactor după 7 ani. Final de retrospectivă, început de viitor

Teatru

După șapte ani de activitate, Reactor începe o nouă etapă, centrată pe tema viitorului.

Începutul de an a fost dedicat Retrospectivei 7, o privire de ansamblu asupra celor patru direcții principale ale spațiului, așa cum s-au conturat ele în cei șapte ani de proiecte culturale și în urma întâlnirilor cu numeroși și diverși creatori de teatru. Fiecare din cele patru direcții identificate a fost marcată printr-un focus special – o serie de evenimente dedicate – care au inclus de fiecare dată o dezbatere cu diverși specialiști în domeniu, spectacole difuzate online, un atelier de discuții și gândire critică și un eveniment performativ live, realizat de artiștii colaboratori Reactor.

Prima direcție – dramaturgia contemporană – este concretizată la Reactor atât prin proiecte specifice, cum ar fi rezidența de scriere dramatică Drama 5 care se desfășoară anual începând cu 2016, cât și prin modul de abordare a producțiilor de teatru, care includ de cele mai multe ori dramaturgi în echipele artistice. Direcția a doua – teatrul documentar (istorii personale, istorii colective) – acoperă interesul pronunțat al artiștilor asociați spațiului de a reflecta teatral la evenimente semnificative din istoria recentă, bazate atât pe o documentare obiectivă, a faptelor, cât și pe una subiectivă, a raportării personale la evenimente. Al treilea focus a vorbit despre experiment artistic, despre ce mai poate însemna el în teatru azi și cum se pot căuta forme noi fără să se piardă legătura cu publicul, iar al patrulea calup de evenimente a urmărit teatrul pentru copii, reprezentat la Reactor de platforma MiniREACTOR, care a luat naștere odată cu fratele lui mai mare și în cadrul căreia se regăsesc aceleași principii și direcții.

După această privire înapoi, Reactor ajunge într-o nouă etapă, una în care toate aceste direcții vor rămâne importante pentru spațiu, dar vor fi duse cu un pas mai departe. În următorii ani, la Reactor se va explora tema viitorului – ce ne proiectăm, ce sperăm, ce frici ne produce ideea de viitor, pornind de la momentul prezent, și cum putem gândi soluții pentru cele mai pesimiste dintre predicții. După șapte ani în care artiștii colaboratori ai spațiului au încercat să își înțeleagă trecutul, atât pe cel personal cât și pe cel colectiv, a devenit necesară posibilitatea imaginării a ce vine după. Această nevoie se făcea simțită chiar dinainte de pandemie, dar ultimul an, obligând la răgaz și regândire, a amplificat cu siguranță interesul pentru temă. Pe de o parte, se simte o pronunțată vulnerabilitate a lucrătorilor din teatru, nu numai una financiară, ci și una filosofică, de sens: care mai e locul teatrului atunci când întâlnirea dintre artiști și public nu mai poate avea loc? Cum poate fi transformat teatrul astfel încât să rămână relevant chiar și în momente de criză și limitări ca cea prin care trecem acum? Pe de altă parte, la nivel global a devenit evidentă o îngrijorare în legătură cu ce poate aduce viitorul – între dezastru ecologic, extremism politic și criză economică, se simte nevoia de a nu mai evita subiectul, ci de a-l privi, atât cât ne lasă imaginația, cu curaj și un optimism rezervat. De a încerca să înțelegem unde mergem și cum acțiunile din prezent sunt responsabile pentru felul în care va arăta destinația.

În această idee, la Reactor se continuă lucrul, se fac planuri și se pregătesc proiecte. Momentan se lucrează la un nou spectacol, în regia lui Cristian Ban, pe care sperăm să îl putem prezenta în curând, într-o formă sau alta. În același timp, ne dedicăm tot mai mult timp laboratorului intern, în care căutăm noi forme și metode de întâlnire cu publicul, Pregătim, de asemenea, proiecte adaptate la context, ieșim din studio și încercăm să ne reconectăm la oraș printr-o serie de intervenții despre care vom avea mai multe detalii în curând.

Tot în prima parte a anului va avea loc o nouă premieră și la MiniREACTOR, un spectacol bazat pe textul scris în cadrul unui atelier de dramaturgie de o echipă părinte-copil. Și pentru că vara e perioada rezidențelor, avem deschise două call-uri de participare la Fresh Start – rezidențe de creație pentru tineri absolvenți și Drama 5 – rezidență de scriere dramatică (detalii pe site-ul Reactor).

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *